Covasna: Aproximativ 500 de persoane, la un miting al PCM pentru recunoaşterea Ţinutului Secuiesc

Aproximativ 500 de persoane au participat, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, la un miting organizat de PCM Covasna, "pentru schimbarea Constituţiei şi doleanţele comunităţii maghiare", între care recunoaşterea Ţinutului Secuiesc şi a limbii maghiare ca limbă oficială.

237 afișări
Imaginea articolului Covasna: Aproximativ 500 de persoane, la un miting al PCM pentru recunoaşterea Ţinutului Secuiesc

Covasna: Aproximativ 500 de persoane, la un miting al PCM pentru recunoaşterea Ţinutului Secuiesc (Imagine: Vargyasi Levente/Arhiva Mediafax Foto)

Oamenii s-au adunat în Piaţa Libertăţii din centrul municipiului Sfântu Gheorghe în jurul orei 13.00, având steaguri secuieşti şi ale Ungariei şi scandând lozinci pro-autonomie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La miting au participat persoane atât din judeţul Covasna, cât şi din judeţul Harghita.

Manifestanţii au purtat pancarte cu mesaje precum "Autonomia Ţinutului Secuiesc - Promisiune nerespectată din 1918", "Regiunile nu s-au inventat la Bucureşti, ele există", "Transilvanie liberă – Ţinut Secuiesc autonom", “Drepturi colective minorităţii maghiare".

De asemenea, pe o scenă amplasată în Piaţa Libertăţii a fost amplasat un banner cu articolul 3 din Declaraţia de la Alba Iulia din 1918 - "Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare! Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său".

Participanţii la miting au scandat "Ţinutul Secuiesc nu este România", "Piară Trianonul" şi "Autonomie".

Preşedintele PCM, Biro Zsolt, a citit în limba română şi maghiară o petiţie adoptată sâmbătă dimineaţă de primarii, consilierii locali şi cei judeţeni ai partidului din toată Transilvania, petiţie pe care i-au adresat-o premierului Victor Ponta, şi în care cer respectarea Rezoluţiei de la Alba Iulia, şi anume autonomia Ţinutului Secuiesc.

"În numele Partidului Civic Maghiar ne exprimăm convingerea că România ca stat naţional unitar îşi poate îndeplini menirea numai odată cu garantarea democraţiei şi respectarea drepturilor tuturor minorităţilor şi ale comunităţilor conlocuitoare. În acest scop cerem includerea în Constituţia României a principiilor formulate la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia", a declarat preşedintele PCM, Bíró Zsolt.

El a citit şi o petiţie în cinci puncte "pentru schimbarea Constituţiei şi doleanţele comunităţii maghiare".

Iniţial, organizatorii au vrut ca evenimentul să aibă loc în 1 Decembrie, însă Primăria Sfântu Gheorghe a respins cererea de autorizare pe motiv că data nu este potrivită, atunci având loc manifestări dedicate Zilei Naţionale a României.

Mitingul, la care reprezentanţii PCM se aşteptau să participe circa 2.000 de persoane şi care a fost autorizat, s-a desfăşurat fără incidente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici