Cozmin Guşă şi Sorin Oancea au fost audiaţi la instanţa supremă în dosarul lui Ludovic Orban

La termenul de luni de la ICCJ, în dosarul în care Ludovic Orban este acuzat că ar fi cerut bani pentru campania electorală, au fost audiaţi patronii Realitatea TV şi B1 TV, Cozmin Guşă, respectiv Sorin Oancea. Deşi a fost citat, afaceristul Tiberiu Urdăreanu nu s-a prezentat în faţa instanţei.

365 afișări
Imaginea articolului Cozmin Guşă şi Sorin Oancea au fost audiaţi la instanţa supremă în dosarul lui Ludovic Orban

Cozmin Guşă şi Sorin Oancea au fost audiaţi la instanţa supremă în dosarul lui Ludovic Orban

Instanţa a dispus amendarea lui Tiberiu Urdăreanu cu suma de 3.000 de lei şi citarea acestuia cu mandat de aducere în sala de judecată. Tiberiu Urdăreanu a fost condamnat în aceeaşi zi, de Tribunalul Bucureşti, la opt luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită, în dosarul lui Gheorghe Nichita, acuzat că a primit 10 la sută dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit UTI şi unei alte firme, precum şi reduceri la un hotel de lux din Bucureşti, dar şi cazare în China.

Procurorul a dorit ca cei doi martori, Sorin Oancea şi Cozmin Guşă, să declare condiţiile şi conţinutul discuţiilor cu Ludovic Orban, după ce acesta a fost desemnat să candideze la funcţia de primar al Capitalei.

„Au fost discuţii despre şansele pe care le are şi aşezarea scenei politice în acel moment, toate la sediul B1 TV. La prima întâlnire, nu i-am oferit sfaturi despre campania sa, pentru că era prea devreme. A doua întâlnire a fost interpretată de mine ca o întâlnire de PR, pentru a menţine relaţia noastră - eu am întrebat cum merge campania pentru că, după părerea mea, nu mergea gorzav. (...) A treia întâlnire a fost bâlbâită, deoarece într-un prim moment a fost stabilită pentru a avea loc într-o zi de miercuri, în ziua de joi era răcit domnul Orban şi nu a avut loc, iar vineri, deşi era stabilită în principiu, fără a fi fixată o ora, am fost mirat, fiind apelat la telelefon de secretara mea, care m-a informat că acesta a venit. Pe durata aşteptării, am rugat doi colegi să îi ţină companie şi să îi prezinte oferta pentru site-ul B1 TV”, a spus Sorin Oancea, subliniind că doar pachetul pentru campania electorală din mediul online era contracost, alte servicii similare fiind gratuite, potrivit Legii alegerilor locale.

La rândul său, Cozmin Guşă a declarat că natura discuţiei purtatăe cu Ludovic Orban a vizat o colaborare între Realitatea TV şi cel din urmă, în calitate de candidat la funcţia de primar al Bucureştiului.

„Partea cea mai mare a discuţiilor a fost legată de strategia candidaturii lui Orban, în urma unor întrebări directe ale dânsului la adresa mea şi a unor răspunsuri pe care am acceptat să i le dau pro bono, despre campania sa electorală. (...) Opinia cu privire la şansele sale mi-am exprimat-o şi public, înainte de întâlnirea cu Orban, în sensul ca avea şanse reduse de a câştiga. Dacă nu i-am spus, cred i-am sugerat. Motivul principal era lipsa de susţinere din partea celor doi co-preşedinţi ai PNL de la acea data, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga. (...) Înainte cu două săptămâni de această întâlnire, am avut o discuţie cu Vasile Blaga, secondat de şeful de campanie PNL la nivel naţional, Ilie Bolojan. Cel din urmă a participat telefonic. Acolo, am stabilit că detaliile colaborării din campanie între entitatea Realitatea Media şi PNL vor fi discutate de Bolojan cu persoana pe care ar fi urmat să o desemnez din trustul nostru media. Nu am discutat despre sume de bani cu Orban, informându-l că a avut loc discuţia cu Blaga, care l-a desemnat pe Bolojan pentru aceste discuţii”, a spus Cozmin Guşă în faţa completului de judecători ai ICCJ.

Următorul termen este în 4 decembrie.

La ieşirea din sediul instanţei supreme, Cozmin Guşă le-a spus jurnaliştilor că acest proces este, în viziunea sa, un „simulacru”.

„Eu consider acest proces ca fiind un fel de simulacru, în condiţiile în care, după cum se vede, bani n-au existat. Au discutat doi oameni, Orban şi cu Urdăreanu, despre care nici nu ştiam că se cunosc, despre anumite lucruri. Pe lângă faptul că lui Orban i-a fost retezată şansa de a candida, s-a reuşit macularea unor trusturi de presă sau idei despre finanţarea trusturilor de presă”, a spus patronul Realitatea TV.

În 31 ianuarie, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au achitat pe Ludovic Orban, fostul candidat PNL la Primăria Capitalei, în dosarul în care este judecat pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite.

Decizia nu a fost definitivă şi a fost contestată de procurorii anticorupţie, cu apel. Dosarul a fost repartizat Completului de cinci judecători, al cărui preşedinte este Iulian Dragomir. Din complet mai fac parte şi judecătorii Ştefan Pistol, Ioana Bogdan, Leontina Şerban şi Cristina Geanina Arghir.

Decizia de achitare a fost luată în majoritate, doi judecători au decis achitarea în timp ce al treilea judecător a considerat că fostul candidat PNL la Primăria Capitalei ar trebui condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

Ludovic Orban, în prezent preşedinte al PNL, a fost trimis în judecată de DNA în luna mai 2016, fiind acuzat de folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, cauza fiind judecată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii susţin că la data de 1 martie 2016, Ludovic Orban ar fi contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, cerându-i bani pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic fusese nominalizat pentru a candida la funcţia de primar al Municipiului Bucureşti. Omul de afaceri căruia Ludovic Orban i-ar fi solicitat ajutorul financiar este Tiberiu Urdăreanu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici