CRĂCIUN 2015: Băile Tuşnad şi Valea Ghimeşului, cele mai căutate destinaţii de sărbători în Harghita

În Harghita, Crăciunul rămâne ancorat în tradiţie, cu mâncare după reţete strămoşeşti, colindători şi plimbări cu săniile trase de cai, în vreme ce Revelionul capătă şi elemente de modernitate, cele mai căutate destinaţii fiind staţiunea Băile Tuşnad şi pensiunile de pe Valea Ghimeşului.

613 afișări
Imaginea articolului CRĂCIUN 2015: Băile Tuşnad şi Valea Ghimeşului, cele mai căutate destinaţii de sărbători în Harghita

CRĂCIUN 2015: Băile Tuşnad şi Valea Ghimeşului, cele mai căutate destinaţii de sărbători în Harghita (Imagine: Danieal Mezey/Mediafax Foto)

În staţiunea Băile Tuşnad, unităţile de cazare sunt rezervate în proporţie de 80 la sută de Crăciun, iar pentru Revelion locurile s-au vândut aproape în totalitate în primele două săptămâni din luna octombrie.

Două hoteluri, cele mai mari din staţiune, mai au locuri disponibile de Crăciun, iar preţurile pachetelor de sărbători sunt cu aproximativ cinci la sută mai mari decât anul trecut.

La un cunoscut hotel de trei stele din Băile Tuşnad mai sunt pachete de Crăciun de trei, patru şi cinci nopţi, la preţuri pornind de la 630 de lei de persoană şi până la 910 lei de persoană, cu cazare, demipensiune, masa festivă cu meniu tradiţional şi tombolă.

Preţurile pachetelor de Revelion încep de la 1.300 de lei de persoană, pentru un sejur de trei nopţi, şi ajung la 1.745 de lei pentru o persoană, pentru cinci nopţi.

"Ele includ cazare cu mic dejun, pensiune completă pentru toate mesele servite în tip bufet suedez, masa festivă de Revelion, unde vom servi peşte, preparate din vânat, raţă şi curcan - fără găină - prăjituri, şampanie, un cocteil special şi petrecere de carnaval în prima zi a anului. Se organizează şi în noaptea de Revelion o tombolă cu diferite premii, dintre care cel mai important este un sejur la Băile Tuşnad pentru două persoane. Toţi oaspeţii noştri au acces la piscină, saună, la un masaj pe sejur şi la sala de fitness, atât de Crăciun, cât şi de Revelion", afirmă Ileana Colcer, directorul hotelului.

La celălalt hotel, de patru stele, gradul de rezervare pentru Crăciun este de 40 la sută şi de 90 la sută pentru Anul Nou.

Pachetul de Crăciun de trei nopţi costă 660 de lei de persoană şi include toate mesele, un prânz în aer liber în 25 decembrie, cu purceluş la proţap, precum şi acces gratuit la piscină, jacuzzi, saună umedă şi uscată şi la sala de fitness. În Ajun, Moş Crăciun le va da cadouri copiilor.

Pentru Revelion mai sunt disponibile pachete de patru nopţi, în perioada 30 decembrie - 3 ianuarie, la 1.800 de lei de persoană, cu mic dejun, dejun şi cină în regim bufet suedez, mese festive în noaptea dintre ani şi în 1 ianuarie, când se va organiza un carnaval, open bar în cele două seri, acces în zona de SPA şi wellness, precum şi un serviciu de babysitting, la cerere.

Turiştii vor fi întâmpinaţi de gazde în costume tradiţionale, cu cozonaci şi kürtöskalács (colac secuiesc) şi apoi vor fi invitaţi la o degustare de palincă, înainte de prima cină. Orchestre de muzică populară şi trupe de dans vor întreţine atmosfera, alături de colindători.

"Fiecare zi are o tematică, prima este ziua secuiască, a doua este cea haiducească, în stil italian este carnavalul, iar ultima zi este cea românească. Meniurile vor reflecta caracteristicile tematicilor alese. La masa festivă de Revelion vom oferi turiştilor noştri specialităţi în premieră, pe care le-am experimentat anul acesta: terrine - specific bucătăriei franceze, spumă de somon şi multe alte surprize", spune Molnár Ákos, directorul hotelului de patru stele din Băile Tuşnad.

În sejurul de Revelion organizat în staţiunea Băile Tuşnad, turiştii îşi pot petrece timpul la centrul wellness, pe pârtia de schi, beneficiind şi de excursii cu săniile trase de cai în împrejurimile satului Lăzăreşti, cu popas într-o poiană pentru un picnic în aer liber, unde se va servi tocană la ceaun cu pâine de casă, vin fiert şi palincă.

Iubitorii tradiţiilor şi peisajului de poveste optează constant pentru pensiunile de pe Valea Ghimeşului, unde mai sunt locuri libere doar pentru Crăciun şi unde trei nopţi de cazare costă 100 de euro, preţul fiind neschimbat în ultimii cinci ani.

Pachetele de Revelion de cinci zile şi patru nopţi, de 250 de euro de persoană, au fost cumpărate în totalitate, existând persoane care au făcut rezervări încă din luna ianuarie.

Turiştii vor avea prilejul să asiste la tăiatul porcului şi prepararea produselor tradiţionale, inclusiv a pâinii de casă, vor face plimbări cu săniile trase de cai pe crestele înzăpezite, unde vor prăji, la foc de tabără, cârnaţi şi slănină afumată şi vor bea vin fiert şi pălincă de prune.

Masa festivă de Anul Nou va fi un ospăţ cu zeci de produse preparate din ingrediente sută la sută procurate de la stâne şi de la gospodarii din zonă, întreţinut de tarafuri de lăutari.

"Vor fi aperitive, apoi ficat de gâscă cu sos de smântână şi caşcaval şi ciuperci umplute, păstrăv fript, cotlet de cerb cu sos vânătoresc, iar la desert zece feluri de prăjituri de casă. Băuturi vor fi la alegere, iar pentru cei care nu consumă alcool, fresh-urile de fructe şi din legume vor fi tot timpul la dispoziţie", povesteşte Csilip Árpád, patronul celor mai renumite două pensiuni de pe Valea Ghimeşului.

În prima zi a lui 2016, turiştii vor fi serviţi cu supă de linte la ceaun, "ca să aibă mulţi bani", potrivit credinţei străbune, şi cu gulaş secuiesc din carne de vită pregătit, la foc domol, în aer liber. După ce se vor înfrupta din bunătăţi, oaspeţii vor putea aluneca pe pârtiile de schi şi de săniuş.

La Băile Harghita, ninsorile din ultimele două săptămâni au fost de bun augur, 60 la sută din locurile de cazare din staţiunea situată la o altitudine de aproximativ 1.350 de metri fiind rezervate pentru Crăciun, în vreme ce numărul unităţilor de cazare s-a dovedit insuficient pentru solicitările de Revelion.

"Dacă am fi avut un număr dublu de pensiuni, nici aşa nu ar fi fost de ajuns să onorăm toate cererile. Avem turişti foarte mulţi din Bucureşti şi din Constanţa, avem grupuri din Galaţi, dar şi din Ungaria", spune Kristály Péter, preşedintele Asociaţiei Panorama 1753, care reuneşte hotelierii din staţiunea Băile Harghita.

Preţul pachetului de Căciun, în perioada 23-26 decembrie, cu demipensiune, este de 600 de lei de persoană, iar cel de Revelion, care include patru nopţi de cazare cu regim demipensiune şi masa festivă, ajunge la 1.240 de lei pentru o persoană.

Dacă meniul festiv de Crăciun păstrează specificul tradiţional, cu pomana porcului şi sărmăluţe, cel de Anul Nou este unul pretenţios, cu ştrudel de somon, o supă specială din găină şi carne de vită, dreasă cu gălbenuş de ou crud, cannelloni, fondue de carne de viţel, sorbet de lămâie cu limoncello, şampanie şi vodkă şi, la final, un tort "Ice bomb" cu bezele.

Iubitorii sporturilor de iarnă au la dispozţie şapte pârtii de schi şi snowboard amenajate, cu teleschi şi unele cu instalaţie nocturnă, pârtii de săniuş, de snowtubing, patinoarul în aer liber, iar cea mai nouă achiziţie - un snowmobil Sherpa pentru 12 persoane - face furori, fiind singurul de acest fel din ţară.

"A nins, în ultimul timp, cam un metru şi pe pârtii stratul de zăpadă tasată măsoară 50 de centimetri. Deja se schiază bine şi vin mulţi turişti, din toată ţara. De sărbători, nu vom duce lipsă de zăpadă; chiar dacă nu mai ninge, tunurile (de zăpadă - n.r.) sunt în funcţiune", spune Kristály Péter.

O altă sursă de distracţie la Băile Harghita o reprezintă ciuberele cu apă fierbinte, amplasate în aer liber, din care turiştii încinşi ies, adesea, să se răcorească în zăpadă sau pentru o scurtă bătaie cu bulgări, urmată de un masaj revigorant.

În staţiunea Praid se va organiza numai Revelionul, hotelul şi pensiunile fiind închise în perioada Crăciunului.

La Hotelul Praid, gradul de rezervare pentru Revelion este, în prezent, de 75 la sută, iar preţurile pachetelor de sărbători au crescut cu aproximativ 23 la sută faţă de anul trecut.

Directorul Cristian Grosu spune că rezervările la Hotel Praid s-au făcut în ultimele două săptămâni, 30 la sută dintre turiştii care vor ajunge de sărbători în staţiune fiind din Ungaria şi restul din toată ţara.

"Mai avem pachete de patru şi cinci nopţi, care presupun cazare, demipensiune, tăierea şi pomana porcului şi masa festivă de Revelion. La variantă de patru nopţi, preţul este de 1.090 de lei de persoană, iar la varianta de cinci nopţi preţul este de 1.220 de lei de persoană, cu reduceri aferente de 50 la sută pentru copiii sub 12 ani şi gratuitate pentru cei până la cinci ani, cu părinţii în cameră, fără pat suplimentar", arată Cristian Grosu.

În preţurile pachetelor este inclus accesul turiştilor la centrul wellness, deschis în vara acestui an, dotat cu bazine cu apă dulce şi sărată, cu trei tipuri de saună - romană, turcească şi finlandeză - şi jacuzzi.

Chiar dacă nu au oferte speciale, câteva pensiuni din Praid oferă cazare, iar mesele se asigură în funcţie de preferinţele clienţilor.

Cele mai căutate sunt pensiunile de trei stele, unde camerele au livinguri, băi şi bucătării proprii, precum şi acces la saună, însă doar cinci pensiuni din staţiune au afişat oferte pentru Revelion, majoritatea fiind închise sau indisponibile.

Preţurile la cazare pornesc de la 100 de lei şi ajung la 150 de lei pe noapte pentru o persoană, în funcţie de confort şi de condiţiile oferite, iar un apartament se poate rezerva cu 200 de lei pe noapte.

Turiştii care ajung la Praid în preajma Anului Nou au ocazia să experimenteze şi preparate din carne de vânat unicat, gătite după reţete proprii, care i-au făcut celebri pe bucătarii unui restaurant din staţiune, cum ar fi pulpa de urs împănată cu prune uscate şi servită cu mere coapte şi sos de afine, "degeţele de cerb" cu ciuperci, file de cerb în sos vânătoresc şi găluşte ungureşti, iar pentru vegetarieni bulz ciobănesc fript în ulei şi servit cu ceapă roşie şi smântână.

Iubitorii sporturilor de iarnă, dar şi persoanele vârstnice interesate de tratamentele SPA preferă staţiunea Borsec.

Preşedintele Asociaţiei Turistice Borsec, Sarpatki Melinda, afirmă că în staţiune îşi vor petrece sărbătorile de iarnă turişti din ţară şi din Republica Moldova, gradul de rezervare fiind, în prezent, de peste 60 la sută pentru Crăciun şi 90 la sută pentru Revelion.

Pentru Crăciun, la pensiuni preţurile sunt cuprinse între 100 şi 150 de lei pe noapte pentru o persoană, pentru sejururi de trei sau patru nopţi cu demipensiune, iar pentru Revelion preţurile încep de la 200 de lei şi ajung la 250 de lei de persoană pe noapte, pentru sejururi de trei şi patru nopţi cu demipensiune şi masa festivă.

Sarpatki Melinda afirmă că toate meniurile au specific unguresc, fiind alcătuite din produse tradiţionale secuieşti "pregătite în gospodăria proprie": specialităţi din porc, de la aperitive până la ciorbă, sarmale şi alte mâncăruri gătite, la caşcavaluri tradiţionale, pâinea şi prăjiturile de casă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici