Crescătorii de oi şi capre vor negocia pe marginea Ordinului 111/2008

Sindicatele crescătorilor de oi şi capre încep, luni, negocierile cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi cei ai Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor privind Ordinul 111/2008 care face referire la normele de igienă a alimentelor produse de ciobani.

989 afișări
Imaginea articolului Crescătorii de oi şi capre vor negocia pe marginea Ordinului 111/2008

Crescătorii de oi şi capre vor negocia pe marginea Ordinului 111/2008 (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

În urma întâlnirii de joi, dintre liderul Federaţiei Agrostar şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş, s-a stabilit că de luni vor începe negocierile dintre cele două părţi, la care va participa şi ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, astfel că protestatarii au încheiat pichetul din faţa sediului ANSVSA.

Preşedintele Federaţiei Agrostar, Nicolae Ştefan, a declarat, joi, la finalul întâlnirii, că a prezentat conducerii ANSVSA solicitarea de abrogare a Ordinului 111.

"Le reproşăm lipsa de dialog corect cu crescătorii de animale, comunicăm şi Guvernului că ne vom bate pentru producătorii tradiţionali din România, pentru piaţa românească, pentru că ţăranii şi ciobanii nu sunt infractori. În toate ţările Uniunii Europene ţăranii vând în pieţe, nu sunt supuşi unor ordine de dictat. De la intrarea în vigoare a acestui ordin, consumatorii sunt foarte revoltaţi, considerând că acest ordin este o adevărată lovitură pentru producătorii tradiţionali", a spus Nicolae Ştefan.

Liderul Agrostar a precizat că ciobanii nu au posibilitatea să meargă de la stână la Registrul Comerţului şi să plătească o taxă pentru o cantitate minimă de brânză, pentru că ei nu sunt comercianţi, ci produc pentru cantităţi mici de brânză.

"Noi am prezentat, la întâlnirea de joi, solicitarea de a abroga Ordinul 111, care deja creează prejudicii oierilor şi am stabilit să începem, de săptămâna viitoare, negocierile pe acest subiect. În cazul în care negocierile vor eşua, vom picheta sediul Guvernului săptămâna viitoare", a afirmat Nicolae Ştefan.

Preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş, a declarat, joi, că luni se vor întâlni cu reprezentanţii sindicatelor într-o formulă largită, fiind prezenţi şi specialişti din domeniul igienei, pentru a stabili punctual discuţii pe acest ordin.

"Ordinul 111 stabileşte norme de igienă, reguli de transabilitate, pentru a avea grijă de consumatori. Nu este un ordin restrictiv, permite vânzarea produselor la nivel naţional, solicită doar respectarea consumatorului, prin respectarea normelor de igienă, nu creează competiţie", a precizat Roatiş.

Aproximativ o sută de crescători de oi şi capre din mai multe judeţe ale ţării au pichetat, joi, sediul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ei aducând la manifestaţie doi măgari.

Protestatarii cer eliminarea Ordinului 111/2008 privind vânzarea directă şi cu amănuntul a produselor de origine animală, agricultorii ameninţând din martie cu blocarea vămilor şi proteste la nivel naţional, nemulţumiţi de bugetul alocat domeniului.

Crescătorii de animale susţin că Ordinul 111/2008 este "aberant", că îi obligă să se înregistreze ca persoane fizice autorizate, ceea ce presupune costuri de 600 de lei, o sursă de apă caldă, dezinsecţie şi deratizare, adică "plata unor taxe şi mult timp", iar aceştia nu îşi acoperă costurile.

Oamenii susţin că prepară brânză în condiţii igienice şi că acest ordin urmăreşte să-i elimine de pe piaţă. Oierii au cerut demisia preşedintelui ANSVSA şi au scandat: "Nu vrem milă şi pomană, vrem să vindem brânză-n ţară", "Voi ne omorâţi pe noi, nu şi brânza de la oi".

La protest au participat crescători de animale din Constanţa, Tulcea, Hunedoara, Timiş, Botoşani, Vaslui, Gorj, Ialomiţa, Iaşi.

Sindicaliştii au depus, de asemenea, marţi, la Curtea de Apel Bucureşti, o cerere de suspendare a acestui ordin, "pentru a bloca măsurile de distrugere a producătorilor români".

"Scopul acestui ordin este să ia materia primă şi s-o ducă la marii procesatori pentru a-i scoate de pe piaţă pe crescătorii autohtoni", a spus liderul Sindicatului Crescătorilor de Ovine şi Caprine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici