Crescătorii trebuie să anunţe cu trei zile îniante când vor să deplaseze animalele

Crescătorii care au cumpărat animale trebuie să informeze medicul veterinar în termen de şapte zile de la achiziţie, iar în cazul în care proprietarii vor să deplaseze animalele, aceştia trebuie să solicite un formular de mişcare, care va fi eliberat în cel mult trei zile.

1 afișare
Imaginea articolului Crescătorii trebuie să anunţe cu trei zile îniante când vor să deplaseze animalele

Crescătorii trebuie să anunţe cu trei zile îniante când vor să deplaseze animalele

Fiecare crescător trebuie să colaboreze cu medicul veterinar pentru a fi sigur că animele sunt identificate şi înregistrate în baza de date a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), având în vedere că subvenţiile din zootehnie sunt acordate numai pentru animalele identificate şi înregistrate.

Fermierii care vor să deschidă o crescătorie trebuie să anunţe medicul veterinar cu şapte zile înainte, acesta fiind termenul maxim în care medicul veterinar va răspunde solicitării fermierului şi va completa documentele necesare identificării exploataţiei respective. Datele privind ferma vor fi înregistrate în baza de date a ANSVSA în maxim 72 de ore, se arată într-un comunicat al Autorităţii.

Naşterile trebuie anunţate medicului veterinar, în termen de şapte zile, medicul urmând să aplice crotaliul (o marcă de identificare - n.r.), să completeze documentele de identificare şi să să înregistreze animalul în baza de date.

Achiziţiilor de animale (bovine, ovine caprine şi suine) trebuie anunţate tot în termen de şapte zile.

Mişcarea animalelor trebuie de asemenea raportată veterinarilor. Crescătorii anunţă intenţia cu trei zile înainte de data în care vor să deplaseze animalele, iar răspunsul la această solicitare este acordat în maxim trei zile.

"Fiecare proprietar de exploataţie, de animale sau deţinătorul acestora are obligaţia de a notifica medicului veterinar orice mişcare a animalelor din exploataţie. În acest scop, proprietarul va solicita medicului veterinar eliberarea formularului de mişcare. Medicul veterinar răspunde solicitării proprietarului exploataţiei sau a deţinătorului de animale, în cel mai scurt termen (maximum 72 de ore) şi înregistrează evenimentul respectiv în baza de date, în aceeaşi zi cu eliberarea formularelor de mişcare", arată ANSVSA.

Autoritatea mai atenţionează fermierii că nu trebuie să permită accesul în gospodărie sau fermă a animalelor care nu sunt identificate sau nu sunt însoţite de formulare de mişcare, iar în cazul bovinelor, de paşaport.

"Noul proprietar are obligaţia de a solicita medicului veterinar înregistrarea mişcării şi în paşaportul bovinei", se arată în comunicat.

Crescătorii trebuie să înregistreze şi să identifice animalele pentru a putea primi subvenţii, în timp ce controlul deplasării animalelor, prin eliberarea unor formulare de mişcare, este necesar pentru prevenirea şi combaterea unor boli şi stabilirea traseului alimentelor.

În cazul subvenţiilor pentru bovine au apărut o serie de probleme, ca urmare a unor discordanţe între baza de date a ANSVSA şi realitate, cauzate fie de erori de inserare a datelor, fie pentru că fermieri nu şi-au identificat şi înregistrat animalele. Pentru a corecta erorile, iar subvenţiile să ajungă la crescători, reglementarea din domeniu a fost modificată, subvenţiile fiind acordate pentru animelele a căror existenţă este dovedită prin adeverinţa unui medic veterinar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici