Veşti bune: Creşte numărul donatorilor de plasmă convalescentă

  • În ultima lună avem s-a donat plasmă de peste 530 de ori
  • De acum ai nevoie doar de un test pozitiv de Covid-19 şi poţi dona
  • Dacă ai test de anticorpi făcut, după 14 zile poţi merge să donezi
1261 afișări
Imaginea articolului Veşti bune: Creşte numărul donatorilor de plasmă convalescentă

FOTO: Profimedia

Deşi există un ghid european şi protocoale care stabilesc clar condiţiile în care se face recoltarea, testarea şi distribuţia plasmei, în Romania când vine vorba de recoltarea de plasmă convalescentă de la donatorii vindecaţi de Covid 19, lucrurile nu sunt aşa simple.

Iată o veste bună. Florin Hozoc, reprezentantul firmei care a donat statului 20 echipamente de plasmafereză, spune că toate persoanele vindicate care confirmă infectarea cu virisul Sars-CoV-2 pot să doneze. Dacă au trecut deja 28 de zile de la acest test, nu mai au nevoie de niciun alt document.

În plus, pacienţii care şi-au făcut în mod voluntar, pe banii lor, teste de anticorpi şi au o cantitate suficientă de anticorpi în plasmă, pot merge să doneze după 14 zile de la acest test de anticorpi.

„În ultimele 8 luni de zile, Ministerul Sănătăţii nu a făcut nimic pentru a mări numărul personalului care lucrează în centrele de transfuzie, nici măcar nu a deblocat posturile care au fost blocate în urmă cu 10 ani când a fost acea criză şi s-au tăiat posturile”, spune Florin Hozoc, CEO al firmei care a donat statului aparate de plasmafereză.

„De peste o săptămână, împreună cu Institutul Naţional de Hematologie, am declanşat o campanie de informare a tuturor pacienţilor internaţi în spitale cu Covid”, adaugă el. „La externare, ataşat la biletul de externare primesc un cartonaş pe care au toate informaţiile şi au numerele de contact ale centrelor de tarnsfuzie.”

Deşi avem un program făcut de STS, acel Corona Forms,  care centrazilează pacienţii confirmaţi pozitiv, iar centrele de transfuzie din toată ţăra au acces la acesta, lipsa de personal işi spune cuvântul. 

„Am intrat pe centrul de transfuzii Bucureşti, însă nu am găsit informaţii actuazlizate, ultimele erau actualizate undeva din august şi se menţiona acolo că se poate dona doar cu un bilet de ieşire din spital sau cu avizul de la DSP. După ce am încercat de căteva ori, ai aşa un sentiment că vrei să faci ceva şi nu reuşeşti şi la un moment dat s-ar putea să renunţi”, povesteşte Luciana Moisoiu, potenţial donator.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici