Cristinel Bîgiu şi Florin Colgiu, reţinuţi. Preşedintele CJ Buzău ar fi primit mită prin intermediul lui Colgiu

Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu, a fost reţinut, sâmbătă noapte, după aproximativ şase ore de audieri, fiind acuzat că a luat mită 70.000 de lei, respectiv 50.000 de lei, pentru atribuirea unui contract, intermediarul banilor fiind Florin Colgiu, reţinut şi el, anunţă DNA.

2188 afișări
Imaginea articolului Cristinel Bîgiu şi Florin Colgiu, reţinuţi. Preşedintele CJ Buzău ar fi primit mită prin intermediul lui Colgiu

Cristinel Bîgiu şi Florin Colgiu (Montaj Foto)

Potrivit unui comunicat transmis de DNA sâmbătă noapte, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea pentru 24 de ore a preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Buzău, Marian-Cristinel Bîgiu, pentru luare de mită în formă continuată (două acte materiale) şi a finului acestuia, Florin Mădălin Colgiu, pentru complicitate la luare de mită în formă continuată (două acte materiale).

Conform sursei citate, în perioada decembrie 2013- decembrie 2014 Cristinel Bîgiu i-a solicitat unuia dintre directorii din cadrul instituţiei să facă demersuri pentru declanşarea procedurilor de achiziţie directă (prin modificarea proiectului iniţial în cuantum de 400.000 de lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău pentru perioada 2014-2020 şi împărţirea acestuia în trei componente, astfel încât să fie evitată procedura de licitaţie publică), să identifice firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte şi să întocmească efectiv proiectele.

Procurorii DNA spun că, după întocmirea acestor proiecte şi după aprobarea plăţilor de către Cristinel Bîgiu, directorul respectiv din CJ urma să îi dea mită preşedintelui Consiliului Judeţean jumătate din suma plătită din bani publici, respectiv 200.000 de lei. Directorul urma să recupereze banii de la firmele care figurau, în mod fals, ca executanţi ai celor trei proiecte.

Anchetatorii mai spun că în jurul datei de 20 decembrie 2013, directorul respectiv din Consiliul Judeţean Buzău i-a remis lui Cristinel Bîgiu, prin intermediul finului acestuia, Florin Colgiu, suma de aproximativ 70.000 de lei, sub formă de mită, reprezentând jumătate din contravaloarea unei facturi de 130.000 de lei, sumă ce fusese virată unei firme identificate de director, căreia i se atribuise anterior, în mod direct, contractul pentru prima componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, şi anume principalele direcţii de dezvoltare şi analiza S.W.O.T. Directorul, la rândul său, primise suma respectivă de la reprezentantul legal al firmei.

Ulterior, în luna august 2014, Bîgiu l-a însărcinat pe acelaşi director să înceapă procedurile de atribuire directă, în aceleaşi condiţii, pentru cea de-a doua componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, fiind declarată câştigătoare aceeaşi firmă. Urma ca lui Bîgiu să îi fie remisă, ulterior, ca mită, jumătate din valoarea contractului, respectiv 50.000 de lei.

Procurorii DNA mai notează că în 4 decembrie Cristinel Bîgiu i-a solicitat în mod expres aceluiaşi director să îi dea până cel mai târziu în 8 decembrie suma convenită de 50.000 de lei, indicându-i ca intermediar care urma să primească banii în numele său o persoană de încredere a acestuia.

Sâmbătă, directorul i-a dat intermediarului indicat de Bîgiu o sumă de bani, pentru ca acesta, la rândul său, să i-o dea preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău.

Tot sâmbătă, intermediarul i-a dat lui Bîgiu, în parcarea din faţa blocului unde locuieşte acesta, suma de 50.000 de lei, comunicându-i că banii i-au fost daţi de către director.

"Bîgiu Marian Cristinel i-a indicat intermediarului modul în care urmau a fi distribuiţi, respectiv păstraţi banii, solicitându-i ca suma de 6.500 de lei să fie remisă finului acestuia, Colgiu Florin Mădălin, iar restul sumei de 43.500 lei să fie păstrată, la dispoziţia lui Bîgiu Marian Cristinel, de către intermediar. În aceeaşi zi (sâmbătă -n.r.), intermediarul i-a remis 6.500 de lei lui Colgiu Florin-Mădălin, care cunoştea că suma respectivă fusese primită cu titlu de mită de către Bîgiu Marian Cristinel, de la directorul respectiv", mai precizează procurorii DNA.

Potrivit acestora, în dosar sunt urmărite penal şi alte persoane.

Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu, şi Florin Colgiu, preşedinte al Organizaţiei de Tineret a PNL Buzău, au fost aduşi de anchetatori la sediul DNA central din Bucureşti sâmbătă, în jurul orei 18.30.

Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că Bîgiu a fost ridicat de anchetatori de la locuinţa sa, după ce a fost prins în flagrant luând mită pentru atribuirea unui contract.

De asemenea, procurorii DNA au descins la sediul Consiliului Judeţean Buzău sâmbătă seară, în jurul orei 18.00, făcând percheziţii în mai multe birouri ale instituţiei, în prezenţa secretarului CJ, Laurenţiu Gavrilă, şi a mai multor angajaţi care au fost chemaţi de acasă. Surse din administraţia judeţeană spuneau că anchetatorii au solicitat hotărârile adoptate de Consiliul Judeţean Buzău de la preluarea mandatului de către Cristinel Bîgiu.

La ora transmiterii acestei ştiri, precheziţiile la sediul CJ continuă.

Marian Cristinel Bîgiu, în vârstă de 47 de ani, se află la primul său mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, fiind ales pe listele USL.

În perioada 1993 - 1994, el a fost contabil la Sigma Instal, după care a fost, până în anul 2000, şef compartiment import-export la S.C. Modern Shoes S.A, iar din 2000 şi până în 2004 a fost director general al S.C. Modern Shoes S.A.

Din iunie 2004 şi până în ianuarie 2005, Cristinel Bîgiu a fost vicepreşedinte al Consiliul Judeţean Buzău, iar din ianuarie 2005 şi până în mai 2007 a fost prefect al judeţului Buzău. Ulterior, el a fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, funcţie deţinută până în noiembrie 2008.

În perioada 2008-2012, Cristinel Bîgiu a fost senator, fiind ales din partea PNL, partid în care începând cu anul 2000 a deţinut mai multe funcţii, între care preşedinte şi vicepreşedinte al filialei judeţene Buzău a PNL.

În luna septembrie a acestui an, Bîgiu a trecut de la PNL la PSD, în baza OUG 55, care a permis migraţia aleşilor locali fără să îşi piardă mandatul. El a fost urmat în PSD de 24 de primari din judeţ - 18 de la PNL şi şase de la PDL, precum şi de mai mulţi consilieri judeţeni şi locali.

"Nu a fost o decizie uşoară, dar consider că am făcut ceea ce este mai bine pentru judeţul Buzău. Ceea ce m-a determinat să iau această decizie este colaborarea bună cu consilierii PSD în susţinerea unor proiecte", afirma Cristi Bîgiu.

La rândul său, liderul PSD Buzău, primarul Constantin Boşcodeală, spunea că "echipa social-democrată a crescut cantitativ şi calitativ, ceea ce va contribui ca premierul Victor Ponta să devină preşedintele României".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici