CRIZA IMIGRANŢILOR - Aurescu: Cotele anunţate de CE sunt propuneri, ele se negociază. Nu există sancţiuni în planul Comisiei

Bogdan Aurescu a declarat joi, la Comisia parlamentară pentru Afaceri Europene, că anunţul Comisiei Europene privind cotele de refugiaţi reprezintă o propunere care va fi negociată în Consiliul JAI, adâugând că nu sunt prevăzute sancţiuni pentru statele care nu pot primi refugiaţi, conform cotelor.

392 afișări
Imaginea articolului CRIZA IMIGRANŢILOR - Aurescu: Cotele anunţate de CE sunt propuneri, ele se negociază. Nu există sancţiuni în planul Comisiei

Bogdan Aurescu (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, prezent joi la discuţii în Comisia parlamentară de Afaceri Europene, a precizat că, aşa cum au declarat premierul şi preşedintele, România nu poate primi un număr mai mare de refugiaţi decât capacitatea sa, insistând asupra faptului că planul Comisiei Europene conţine propuneri, iar aceste propuneri vor fi discutate la nivelul instituţiilor europene, un prim pas fiind discuţiile din cadrul Consiliului JAI care va avea loc luni, 14 septembrie.

"Propunerile Comisiei sunt doar propuneri, ele sunt negociate, discutate, se convine asupra lor de către statele membre. Primul pas în acest proces de negociere se desfăşoară pe 14 septembrie, la Consiliul extraordinar Justiţie şi Afaceri Interne", a declarat Aurescu.

Ministrul a afirmat că acestea vor fi analizate în şedinţa CSAT, care va avea loc săptămâna viitoare.

"Analiza propunerilor pe care Comisia Europeană le-a făcut în cursul zilei de ieri, atât a celor care au fost incluse în discursul preşedintelui Comisiei şi cele care fac parte din pachetul care a fost înaintat spre luare în considerare de către statele membre, urmează să reprezinte baza pentru mandatul care va fi stabilit de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, prin urmare este vorba despre o poziţie consolidată a statului român. (...) Din perspectiva României, aşa cum spunea şi primul ministru în luările de poziţie din zilele trecute, un stat nu poate să primească mai mult decât are capacitate efectivă de a primi şi de a integra social din aceste cifre de refugiaţi", a mai declarat ministrul.

Întrebat de jurnalişti dacă România riscă sancţiuni în cazul în care nu va respecta cota de peste 6000 de refugiaţi, ministrul a spus: "Eu nu am văzut în discursul sau planul preşedintelui CE menţionându-se sancţiuni. Statele care nu pot prelua refugiaţi vor trebui să plătească o compensaţie de 0,002% din PIB".

Aurescu a mai spus că refuză să facă speculaţii legate de evoluţia discuţiilor în cazul în care JAI decide că vor fi impuse cote obligatorii.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că mandatul României va fi să nu accepte cote obligatorii de refugiaţi, adăugând că nu este oportun şi nu este o soluţie să fie stablite astfel de cote şi că este nemulţumit de anunţul Comisiei Europene.

Şeful statului a precizat că a discutat joi cu ministrul de interne care va participa la Consiliul JAI, care va avea loc luni, 14 septembrie, iar "mandatul lui este să nu declare adeziunea noastră pentru cotele obligatorii".

În opinia preşedintelui, cotele obligatorii "calculate într-un mod foarte birocratic", fără consultare, nu vor rezolva problema imigranţilor, iar un astfel de proiect ca cel prezentat de CE nu era necesar "în această fază".

"Aici nu vorbim de cifre. Este vorba de oameni, şi nu de piese care trebuie numărate, vorbesc de imigranţii care vin în Europa. În al doilea rând, este vorba de o solidaritate europeană, iar România şi-a declarat-o nu doar prin vorbe, ci şi prin oferta de a primi un număr mare, pentru noi, de refugiaţi, ceea ce nu considerăm că este o soluţie sau oportun să vorbim de cote obligatorii, calculate într-un mod foarte birocratic, contabiliceşte, aş putea spune, fără a consulta statele membre", a conchis Iohannis.

România s-a angajat să preia 1785 de refugiaţi, însă CE a atribuit Bucureştiului o cotă de 6.351.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici