Cseke: Nu este nicio problemă cu vaccinurile produse de Cantacuzino, aşteptăm reluarea fabricării

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Arad, că vaccinurile produse de Institutul Cantacuzino nu au nicio problemă şi că se aşteaptă reluarea producerii lor, după ce institutul se va conforma măsurilor stabilite cu Agenţia Naţională a Medicamentului.

29 afișări
Imaginea articolului Cseke: Nu este nicio problemă cu vaccinurile produse de Cantacuzino, aşteptăm reluarea fabricării

Cseke: Nu este nicio problemă cu vaccinurile produse de Cantacuzino, aşteptăm reluarea fabricării (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Ministrul Sănătăţii a afirmat că stoparea producerii de vaccinuri nu afectează populaţia, iar copiii pot fi vaccinaţi cu BCG până la vârsta de zece luni, fiind timp pentru refacerea stocurilor din producţia internă.

"Nu este nicio problemă pentru copii, ei pot fi vaccinaţi (cu BCG - n.r.) până la vârsta de zece luni, astfel că toţi cei care nu sunt vaccinaţi acum vor primi la reluarea producţiei. Cât despre vaccinul antigripal nou, avem un stoc mai mult decât suficient", a spus Attila Cseke.

În ceea ce priveşte situaţia Institutului Cantacuzino, ministrul a spus că acesta va trebui să prezinte, până luni, un plan de conformare la măsurile stabilite cu Agenţia Naţională a Medicamentului, iar ulterior să fie reluată producerea de vaccinuri.

Ministrul nu a putut estima, totuşi, în cât timp ar putea fi reluată producţia.

Cseke a spus că vaccinurile produse până acum în România "nu au avut nicio problemă" şi că sunt valabile.

"Chiar ieri (miercuri - n.r.) am primit scrisoarea de mulţumire a ministrului Sănătăţii din Republica Moldova pentru cele 500.000 de vaccinuri pe care România le-a donat, scrisoare în care se specifică foarte clar că nu au existat reacţii adverse", a menţionat ministrul.

Ministrul Attila Cseke se află la Arad pentru a avea întâlniri cu personalul medico-sanitar din spitale şi pentru a participa la inaugurarea unui spital privat din municipiul Arad, o investiţie de zece milioane de euro.

Agenţia Naţională a Medicamentului a retras Institutului "Cantacuzino", în februarie, autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât i-a expirat autorizaţia GMP, a anunţat, marţi, directorul Institutului "Cantacuzino", Radu Iordăchel, la audierile de la Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor. El a precizat că nota ANM privind retragerea autorizaţiei de punere pe piaţă a produselor injectabile a fost primită în 8 februarie.

Institutul "Cantacuzino" cere Ministerului Sănătăţii să îi permită să producă vaccinuri până la finalizarea retehnologizării liniilor de fabricaţie, estimată la sfârşitul lui 2010, când ar putea fi astfel obţinută o nouă licenţă de punere pe piaţă a produselor.

"Institutul Cantacuzino produce cam 10-12 tipuri de vaccin. Odată cu retragerea licenţei de către Agenţia Naţională a Medicamentului, producţia acestor vaccinuri este oprită, şi mă refer atât la vaccinul gripal, vaccinul BCG, dar şi la cel împotriva tetanosului, antirabic şi altele", a declarat, marţi, directorul institutului, Radu Iordăchel, după audierile de la Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici