Cseke: Pacienta din Băneasa, ţinută la Psihiatrie pentru că spitalul primea venituri importante

Pacienta de la Centrul de Sănătate Băneasa, prezentată de MS cu acordul fiului acesteia, era ţinută la Psihiatrie, deşi locul ei nu era acolo, întrucât spitalul primea venituri importante, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de ProTV.

183 afișări
Imaginea articolului Cseke: Pacienta din Băneasa, ţinută la Psihiatrie pentru că spitalul primea venituri importante

Cseke: Pacienta din Băneasa, ţinută la Psihiatrie pentru că spitalul primea venituri importante (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Ministrul Sănătăţii a spus că acest caz de la Centrul de Sănătate Băneasa, din judeţul Constanţa, arată în mod clar ineficienţa organizatorică a reţelei spitaliceşti.

"O pacientă internată la Centrul Băneasa în perioada iulie 2008 - aprilie 2011 la Psihiatrie cronici, deşi avea o problemă după un accident vascular cerebral. Din primul moment nu trebuia internată la psihiatrie. Fiind decontată această sumă pe pacient şi pe psihiatrie, s-a considerat că este o sursa de venit importantă", a mai spus ministrul Cseke Attila la emisiunea "După 20 de ani".

El a explicat că atunci când a propus închiderea Centrului de Sănătate Băneasa s-a aflat despre acestă pacientă care avea escare foarte mari. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Constanţa trebuia să trasfere pacienţii în funcţie de profilul secţiilor închise, iar această pacienta era la secţia de Psihiatrie, la trasfer fiind menţionată această specialitate.

"Cu acest diagnostic i s-a căutat loc la Spitalul (de Psihiatrie, n.r.) Murgeni. Nu este singura pacientă transferată de la Băneasa la Murgeni. Trierea nu o face nici Ministerul Sănătăţii, nici ministrul, nici DSP, ci medicul de acolo şi personalul. La Murgeni s-a constatat starea deplorabilă a pacientei, datorată acestei neîngrijiri timp de mai multe luni de zile. Nefiind de psihiatrie, a fost readusă la Constanţa", a precizat ministrul Sănătăţii.

Cseke Attila a mai spus că responsabilitatea pentru această situaţie aparţine managementului spitalului, personalului de pe secţia unde era internată. "Este vorba despre un bolnav internat la Psihiatrie, dar care nu era de Psihiatrie", a reafirmat ministrul Sănătăţii.

El a mai spus că imaginile cu pacienta de la Centrul de Sănătate Băneasa, care avusese un accident vascular cerebral şi avea escare profunde, au fost prezentate presei într-o conferinţă cu acordul fiului acestei, dar fără să-i fie declinată identitatea. Totodată, ministrul a precizat că în imagini nu au fost arătate chipul femeii şi nici ale cadrelor medico-sanitare.

"Am dat acele fotografii cu pacienta din Băneasa - deşi nu aş fi vrut - pentru că mi s-a reproşat că prezentăm date, cifre, indicatori şi nu realitatea. Am avut consimţământul scris al fiului. Nu s-a dat numele persoanei, faţa pacientei. Fiul ei a vrut să afle lumea starea deplorabilă în care ajuns mama lui după 32 de luni de internare. Acel spital nu poate acorda îngrijiri. Dacă această decizie nu exista (închiderea spitalului şi trasformarea lui în cămin de bătrâni, n.r.) femeia era şi azi în Centrul Băneasa, cu escare de gradul IV", a adăugat Cseke Attila.

Ministrul a precizat că a sesizat oficial Colegiul Medicilor în legătură cu acest caz, fiind vorba despre neaplicarea unui tratament, dar şi alte instituţii abilitate ale statului.

"La fiecare caz pe care l-am avut - şi la Vâlcea, femeia care a născut unde a născut - am sesizat Colegiul Medicilor. Ministerul Sănătăţii poate controla astfel de cazuri, dar nu are putere de decizie. Sunt cazuri care ridică mari semne de întrebare. Colegiul Medicilor trebuie să sancţioneze exemplar", a declarat ministrul Cseke Attila.

El a mai arătat că după acest caz a dispus ca DSP-urile să facă un amplu control la toate spitalele, pentru a vedea dacă mai sunt astfel de cazuri.

"Această pacientă a stat în acel spital. Managementul a dorit să aibă un caz. Managementul vrea ca pacienţii să stea cât mai mult ca să primească bani. Suntem pe locul doi în Europa la numărul de internări, doar bulgarii ne mai bat. Azi, mai avem încă bolnavi care se internează pentru analize. Aşa ceva în UE nu există", a subliniat Cseke Attila.

Ministrul Sănătăţii a prezentat, miercuri, imagini cu o pacientă de la Centrul de Sănătate Băneasa, din judeţul Constanţa, care avusese un accident vascular cerebral şi avea escare profunde, până la os. Femeia fusese internată de 32 de luni în unitatea sanitară, iar după decizia de închidere a centrului a fost transferată, împreună cu alţi pacienţi, la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, din judeţul Vaslui.

În urma evaluării stării de sănătate a femeii, conducerea Spitalului de Psihiatrie Murgeni a decis să o trimită înapoi, în judeţul Constanţa, cu aceeaşi ambulanţă cu care fusese transferată de la Centrul de Sănătate Băneasa. Aceasta a fost internată în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa, dr.Constantin Dina, a anunţat că va fi declanşată o anchetă la Centrul de Sănătate Băneasa, după ce s-a aflat că femeia fusese internată la respectiva unitate din iulie 2008 şi până în aprilie 2011, fără a i se acorda îngrijirile medicale necesare, pacienta ajungând să facă escare. El a susţinut că s-a aflat de problema medicală a femeii abia în momentul când a fost transferată la Murgeni.

La rândul lui, directorul Centrului de Sănătate de la Băneasa, Dan Mihai Niculescu, a declarat, joi, că nu a avut cunoştinţă de starea în care se afla pacienta de 67 de ani şi că a aflat după ce cazul a fost prezentat de ministrul Sănătăţii. El a declarat că aşteaptă acum controlul anunţat de DSPJ Constanţa, pentru ca situaţia să se lămurească.

De la data de 1 aprilie, atunci când Centrul de Sănătate Băneasa a fost desfiinţat, de la această unitate medicală au mai fost transferaţi 36 de pacienţi, toţi cu probleme psihice, către centre similare din ţară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici