Imagini cu o pacientă plină de răni, după ce a fost imobilizată în spital şase luni. Cseke: Nu doar că au ţinut-o degeaba, dar au îmbolnăvit-o şi de altceva

Ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla, le-a cerut, miercuri, celor care au scos oameni în stradă să protesteze faţă de închiderea spitalelor să înceteze aceste manifestări, precizând că măsura închiderii unităţilor sanitare trebuia luată chiar dacă nu este populară.

278 afișări
Imaginea articolului Imagini cu o pacientă plină de răni, după ce a fost imobilizată în spital şase luni. Cseke: Nu doar că au ţinut-o degeaba, dar au îmbolnăvit-o şi de altceva

Imagini cu o pacientă plină de răni, după ce a fost imobilizată în spital şase luni. Cseke: Nu doar că au ţinut-o degeaba, dar au îmbolnăvit-o şi de altceva (Imagine: www.gandul.info)

"Îi rog pe cei care au scos oamenii în stradă să înceteze aceste manifestări. Cseke poate fi ministru azi, mâine sau poate să nu mai fie ministru, dar toţi vom fi pacienţii acestui sistem. Nu este o măsură populară, dar trebuia luată", a declarat ministrul Sănătăţii.

Pentru a demonstra că era necesar ca 67 de unităţi sanitare să fie închise, Cseke Atilla a prezentat, miercuri, imagini cu o pacientă de la Centrul de Sănătate Băneasa, din judeţul Constanţa, care avusese un accident vascular cerebral şi prezenta escare profunde, până la os.

Ministrul a precizat că femeia era internată de 32 de luni în unitatea sanitară, iar răni de o asemenea gravitate puteau fi făcute în patru - şase luni de imobilizare.

"Astăzi nu vă prezint indicatori sau cifre. Vreau să vă arăt imagini pentru a vă arăta şi demonstra cum erau trataţi pacienţii în spitale. (...) Şase luni a fost imobilizată fără să-i pese cuiva. Ca bolnav cronic, trebuia internată 50 de zile. Nu doar că au ţinut-o degeaba, dar au îmbolnăvit-o şi de altceva", a declarat ministrul Cseke Atilla.

După prezentarea imaginilor cu rănile femeii internate în Centrul de Sănătate de la Băneasa, demnitarul i-a întrebat pe cei care au criticat măsura de închidere a unităţilor medicale dacă ar fi fost mai bine ca astfel de pacienţi să rămână într-o instituţie care nu poate fi spital.

"Ce ar trebui să facem cu acest sistem? Să luăm măsuri radicale sau să păstrăm asemenea cazuri? Oamenii mor cu zile, măcinaţi de răni. (...) Cine îşi asumă suferinţa acestei femei? Un om responsabil trebuie să ia măsuri", a mai spus Cseke Atilla, adăugând că în acest caz va fi sesizat Colegiul Medicilor şi toate instituţiile abilitate.

Ministrul Sănătăţii a anunţat, în acest context, că a cerut direcţiilor de sănătate publică să înceapă un control în toate spitalele, indiferent de reţeaua în care se află, pentru a verifica dacă mai există cazuri similare celui din Centrul de Sănătate de la Băneasa.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din Constanţa, Constantin Dina, a spus că dacă femeia nu ar fi fost transferată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, nu s-ar fi aflat niciodată de modul în care era asistată.

Pe de altă parte, el a precizat că există semne de întrebare şi în privinţa diagnosticului stabilit în acest caz, deoarece centrul respectiv avea profil psihiatric, iar femeia nu pare a avea astfel de probleme.

Dina a declarat că în centrul respectiv au fost înregistraţi 80 de pacienţi în trei luni, dar se dorea păstrarea Secţiei de psihiatrie pentru a se încasa 4,8 miliarde de lei.

"Erau 61 de oameni angajaţi şi la un moment dat erau 63 de pacienţi. Vom verifica la Casa Judeţeană de Sănătate să vedem câte cazuri au decontat", a mai spus şeful DSP Constanţa.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu mai plăteşte din 1 aprilie servicii medicale celor 67 de spitale reprofilate în cămine de bătrâni, funcţionarea lor în noua structură fiind asigurată de către Ministerul Muncii, chiar dacă un timp nu vor fi internaţi vârstnici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici