Cseke: Preţul de referinţă al medicamentelor, calculat din iulie după o nouă metodologie

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, miercuri, că noul contract-cadrul privind acordarea asistenţei medicale pentru 2010 aprobat de Guvern prevede ca din iulie va fi stabilită o nouă metodologie de calcul pentru preţul de referinţă al medicamentelor, până atunci fiind păstrat acelaşi preţ.

1606 afișări
Imaginea articolului Cseke: Preţul de referinţă al medicamentelor, calculat din iulie după o nouă metodologie

Cseke: Preţul de referinţă al medicamentelor, calculat din iulie după o nouă metodologie (Imagine: Alex Moise/Mediafax Foto)

Cseke a spus că din 1 iulie, după efectuarea unor analize complexe de către specialişti, se va institui o altă modalitate de calcul a preţului de referinţă al medicamentelor.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că până la 1 iulie va fi păstrat acelaşi preţ de referinţă pentru medicamentele compensate şi gratuite.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că noul contract-cadrul păstrează pentru trei luni acelaşi preţ de referinţă pentru medicamentele compensate şi gratuite, noua metodologie de calcul al acestuia urmând să intre în vigoare la 1 iulie.

"În contextul în care nu este modificat preţul de referinţă, decontarea făcându-se la nivelul celui mai mic DCI (denumire comună internaţională sau substanţă activă), preţurile rămân nemodificate", a spus Lucian Duţă.

Potrivit contractului cadru privind acordarea asistenţei medicale pentru 2010, lista preţurilor de referinţă la nivel de unitate terapeutică corespunzătoare medicamentelor - denumiri comerciale din Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piaţă (CANAMED), aprobat prin ordin al ministrului Sănătăţii, se elaborează de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi se aprobă prin ordin al preşedintelui acesteia, în condiţiile stabilite prin norme. În lista preţurilor de referinţă sunt cuprinse şi preţurile de decontare stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Începând cu data de 1 iulie 2010 va fi modificată metodologia de calcul a preţului de referinţă, modalitatea de prescriere, eliberare şi decontare a medicamentelor, precum şi reglementările corespunzătoare acestor modificări, inclusiv cele cu privire la drepturile şi obligaţiile furnizorilor, prin ordin al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS.

Totodată, potrivit noului contract-cadru, din 2010 furnizorii de servicii medicale au obligaţia de a recomanda asiguraţilor tratamentul adecvat, cu respectarea condiţiilor privind modalităţile de presciere a medicamentelor, cu încadrarea în sumele alocate cu această destinaţie şi conform unui buget indicativ.

Prin noua metodologie va fi redefinit preţul de referinţă pentru medicamente, care va reprezenta preţul cel mai mic corespunzător unei unităţi terapeutice aferentă formelor farmaceutice asimilabile din cadrul aceluiaşi DCI. În prezent, preţul de referinţă reprezintă preţul cel mai mic corespunzător unităţii terapeutice aferente aceleiaşi forme farmaceutice din cadrul DCI şi pentru fiecare concentraţie.

Această măsură are în vedere contextul economico-financiar al anului 2010 şi îmbunătăţirea controlului privind cheltuielile cu medicamentele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici