Cseke: Unele spitale care nu sunt preluate de autorităţile locale ar putea fi închise

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, vineri, la Sibiu, că în cel mai scurt timp va fi făcută o analiză privind stadiul preluării spitalelor de către autorităţile locale, iar unităţile medicale pentru care nu există interes ar putea fi închise.

12 afișări
Imaginea articolului Cseke: Unele spitale care nu sunt preluate de autorităţile locale ar putea fi închise

Cseke: Unele spitale care nu sunt preluate de autorităţile locale ar putea fi închise (Imagine: Bogdan Stamatin)

Cseke a spus, într-o conferinţă de presă, că până acum 63 la sută din spitale au trecut în subordinea consiliilor locale sau judeţene, procedura fiind complet finalizată în nouă judeţe din ţară.

"Vreau să vă spun că 63 la sută dintre spitale erau trecute până ieri (joi - n.r.) la autorităţile locale. În alte părţi există încă dezbateri, cu probleme de fond care ţin de datorii şi de alte probleme administrative. Eu sunt adeptul dezbaterilor şi nu vreau să mă implic în acestea, fiind dreptul autorităţilor să decidă", a declarat Cseke.

Potrivit acestuia, au fost preluate atât spitale mici, cât şi spitale foarte mari, iar în unele judeţe, precum Prahova, au fost preluate foarte multe spitale.

Ministrul a anunţat, însă, că în cel mai scurt timp "se va trage o linie" şi se va vedea care spitale au fost preluate şi care nu, iar unde nu există interes spitalele ar putea fi închise.

"Noi vom trage o limită la un moment dat şi vom face o analiză şi acolo unde vom constata că autorităţile locale nu sunt interesate în implicarea în coordonarea managementului unităţilor sanitare cu paturi vom analiza oportunitarea păstrării acelor unităţi. Nu o să desfiinţăm un spital judeţean, dar la spitale mai mici va exista o discuţie şi o analiză. Acolo unde se va considera că autoritatea locală nu doreşte să asigure acest management, acolo s-ar putea să avem, după analiză, rezultatul că spitalul nu este necesar atât timp cât comunitatea nu şi-l doreşte", a afirmat ministrul.

El a spus că nu are, deocamdată, semnale că sunt comunităţi care nu doresc deloc preluarea spitalelor, dar că există dezbateri în multe locuri din ţară.

Dezbateri au fost inclusiv la Sibiu, unde consilierii judeţeni au respins, vineri, preluarea celor trei spitale de interes judeţean, din cauza unor neclarităţi cu privire la datoriile Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Consilierii au specificat, însă, că doresc preluarea spitalelor, dar doar după ce vor primi exact situaţia cu cuantumul datoriilor "pentru a ştii ce preiau".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici