Csibi Barna, cu o pancartă cu: "La revedere Romania", la mitingul pentru autonomie de la Sf. Gheorghe

Peste trei mii de persoane au participat, sâmbătă, la mitingul organizat la Sfântu Gheorghe de PPMT pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, printre manifestanţi fiind prezent, cu o pancartă inscripţionată "La revedere, România", Csibi Barna, cunoscut fiindcă l-a "spânzurat" simbolic pe Avram Iancu.

725 afișări
Imaginea articolului Csibi Barna, cu o pancartă cu: "La revedere Romania", la mitingul pentru autonomie de la Sf. Gheorghe

Csibi Barna (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Mitingul, organizat în faţa Prefecturii Covasna, a început cu un concert al formaţiei "Transylvania".

Organizatorii susţin că la miting au participat peste trei mii de persoane, însă jandarmii au declarat că în faţa Prefecturii Covasna din Sfântu Gheorghe au fost prezenţi sub o mie de oameni.

Manifestanţii au arborat steaguri secuieşti şi au avut pancarte cu inscripţii precum: "Autonomie Ţinutului Secuiesc" şi "Să piară Trianonul".

La începutul mitingului, participanţii au intonat imnul secuiesc, apoi au susţinut discursuri candidatul PPMT din Sfântu Gheorghe pentru Camera Deputaţilor Santa Imre, preşedintele CNS Izsak Balazs, cel al al CNMT - Tokes Laszlo, şi preşedintele PPMT, Toro T Tibor.

Totodată, la miting au participat lideri locali ai UDMR şi PCM.

În timpul mitingului, manifestanţii au scandat de mai multe ori "Autonomie, autonomie" şi "Să piară Trianonul".

Conducerea PPMT susţine că autonomia reprezintă soluţia pentru apărarea identităţii maghiarilor şi secuilor, iar prin miting au vrut să demonstreze autorităţilor de la Bucureşti şi celor europene că autonomia se bucură de susţinere din partea comunităţii maghiare.

Printre manifestanţi a fost prezent şi Csibi Barna, cunoscut fiindcă l-a "spânzurat" simbolic pe Avram Iancu, care a adus o pancartă cu inscripţia "Viszlát, Románia" - "La revedere, România".

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că va pleca din România, Csibi Barna a spus, în limba maghiară, că el nu vrea să plece din ţară fiindcă aici este Ţinutul Secuiesc.

Anterior, răspunzând unei întrebări similare, Csibi Barna declarase unui ziarist, în limba română: "Unde să plec? Nu plec nicăieri, m-am născut aici, sunt acasă, aici e ţara mea, dar sper că aţi înţeles bine mesajul".

Mitingul s-a sfârşit cu adoptarea unei declaraţii intitulate "Autonomia este soluţia" şi cu intonarea imnului Ungariei.

Mitingul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc a fost organizat de PPMT.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici