CSM: Hotărârile judecătoreşti vor fi publicate în întregime pe internet

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş, a declarat, joi, la Alba Iulia, într-o conferinţă de presă, că, începând din acest an, majoritatea hotărârilor judecătoreşti vor fi publicate în întregime pe internet, protejându-se însă datele cu caracter personal.

45 afișări
Imaginea articolului CSM: Hotărârile judecătoreşti vor fi publicate în întregime pe internet

CSM: Hotărârile judecătoreşti vor fi publicate în întregime pe internet

Virgil Adreieş a explicat că acest lucru se va face în etape, astfel încât până la data de 31 aprilie se vor publica toate hotărârile curţilor de apel pe anul trecut, până în 31 decembrie deciziile pe acest an şi hotărârile a jumătate din tribunalele existente pe anul trecut şi pe cel în curs, iar în anul 2010 va fi publicată cealaltă jumătate a deciziilor tribunalelor.

"Dorim prin asta să dăm o dovadă efectivă de transparenţă totală a sistemului judiciar faţă de mass-media, faţă de societatea civilă şi, în general, faţă de toţi justiţiabilii. Efectul imediat va fi o creştere efectivă a calităţii motivării hotărârilor date de către judecători", a spus Andreieş.

Potrivit acestuia, publicarea hotărârilor se va face "in extenso", însă se vor proteja datele cu caracter personal, precum numele părţilor. În schimb, vor fi publice numele judecătorilor care au dat sentinţele.

"Numele judecătorului nu este o dată care trebuie protejată, cu caracter personal, şi va rămâne în hotărârea publicată", a motivat Andreieş.

Preşedintele CSM a spus că în total vor fi publicate aproximativ 80-90 la sută din hotărârile judecătoreşti, exceptându-se cele speciale, precum dosarele cu minori.

Hotărârile judecătoreşti ar urma să fie publice pe un site special creat la nivel naţional, şi nu pe site-ul actual al instanţelor de judecată din România.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici