CSM: Inspecţia Judiciară verifică buna reputaţie a procurorilor Bălan şi Sâmpetru

Inspecţia Judiciară a declanşat, la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), verificări privind buna reputaţie a procurorilor George Bălan şi Marcel Sâmpetru, informează Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

162 afișări
Imaginea articolului CSM: Inspecţia Judiciară verifică buna reputaţie a procurorilor Bălan şi Sâmpetru

CSM: Inspecţia Judiciară verifică buna reputaţie a procurorilor Bălan şi Sâmpetru

CMS mai precizează că, în şedinţa de miercuri, Secţia pentru procurori a Consiliului a dispus, în baza art. 64 indice 12, alin.4 din Legea nr. 317/2004 modificată prin Legea nr. 24/2012, suspendarea din funcţie a învinuitului George Bălan - procuror în cadrul PCA Bucureşti, şi suspendarea din funcţie şi încetarea detaşării la CSM a învinuitului Marcel Sâmpetru - procuror în cadrul PÎCCJ.

Bălan şi Sâmpetru sunt cercetaţi în acelaşi dosar cu şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Ilfov, Vlad Adrian Mihai, care este învinuit că a folosit informaţiile nedestinate publicităţii la care avea acces în virtutea funcţiei şi a permis accesul unor persoane neautorizate la astfel de informaţii, susţin anchetatorii DNA.

Procurorul Marcel Sâmpetru l-ar fi instigat, în repetate rânduri, pe comisarul şef Vlad Mihai să-i permită accesul la date şi informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, lucru pe care l-a şi făcut, potrivit procurorilor anticorupţie.

Scopul ar fi fost acela de obţinere a unor foloase necuvenite atât pentru Mihai, cât şi pentru Sâmpetru ori pentru alte persoane, cum ar fi menţinerea în funcţie a şefului SIPI Ilfov, accederea în funcţii de conducere a lor sau a altor persoane agreate, verificarea situaţiei juridice pentru asigurarea apărării în eventualitatea unor anchete penale, explică sursele citate.

Activităţile celor doi s-ar desfăşurat în prezenţa procurorului George Bălan, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), "care, atât prin prezenţă cât şi prin atitudinea efectivă de încurajare a acestora, cât şi prin legătura afirmată cu o persoană care a beneficiat de unele informaţii furnizate de Vlad Mihai, din partea căreia a transmis lui Vlad Mihai şi lui Sâmpetru Marcel că le va mulţumi, a comis în mod repetat acte de complicitate materială şi morală" la infracţiuni prevăzute de Legea 78/2000 privind fapte de corupţie.

Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat că a încuviinţat, marţi, la solicitarea DNA, percheziţionarea biroului folosit de procurorul George Bălan, membru al CSM, şi a biroului şi locuinţei procurorului Marcel Sâmpetru, detaşat la CSM, ambii având calitatea de învinuiţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici