CSM va analiza în 12 octombrie cererea privind încetarea detaşării celor 27 de magistraţi

Secţia pentru judecători va analiza, în 12 octombrie, solicitarea formulată de cinci judecători, membri ai CSM, având că obiect luarea unei hotărâri în ce priveşte încetarea detaşării tuturor magistraţilor din cadrul Consiliului ale căror mandate au depăşit şase ani.

477 afişări
Imaginea articolului CSM va analiza în 12 octombrie cererea privind încetarea detaşării celor 27 de magistraţi

CSM va analiza în 12 octombrie cererea privind încetarea detaşării celor 27 de magistraţi

„La stabilirea acestei date a şedinţei, preşedintele CSM a avut în vedere atât rezolvarea într-un termen rezonabil a solicitării, cât şi exigenţele regulamentare privind procedura de convocare a şedinţelor, necesitatea că toţi membrii secţiei să poată participa pentru a-şi exprimă un punct de vedere precum şi necesitatea întocmirii de către Direcţia de Resurse Umane şi Organizare a unei note cu indicarea tuturor persoanelor detaşate, a duratei detasărilor, a funcţiilor de conducere ocupate de magistraţii detaşaţi în aparatul CSM”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Ştefan Lucaciuc.

Judecătorii Gabriela Baltag, Nicoleta Ţînţ, Lia Savonea, Simona Marcu şi Evelina Oprina au solicitat încetarea detaşării la CSM pentru 27 de magistraţi, 15 fiind judecători şi 12 procurori, au precizat, marţi, reprezentanţii CSM pentru MEDIAFAX.

Cei cinci judecători din cadrul Consiliului au solicitat conducerii încetarea magistraţilor detaşaţi la CSM de mai mult de şase ani. Judecătorii dau exemplu legea privind statutul magistraţilor, care prevede că durata detaşării este cuprinsă între şase luni şi trei ani şi poate fi prelungită o singură dată până la trei ani.

„Am constatat că prevederile legale referitoare la detaşarea magistraţilor în cadrul CSM au fost interpretate într-o manieră care să permită prelungirea acesteia sine die, în pofida dispoziţiilor explicite ale normelor legale. Am remarcat faptul că, printr-un artificiu juridic, în cazul mai multor magistraţi s-a procedat la prelungirea perioadei de detaşare peste durata maximă prevăzută de lege. astfek, după epuizarea primei perioade de detaşare şi a unei prelungiri s-a dispus o nouă detaşare a respectivului judecător sau procuror ajungându-se astfel ca unii dintre aceştia să nu mai revină la instanţele sau parchetele de unde provin nici după 10 ani. Considerăm că o astfel de practică este nelegală”, transmit cei cinci magistraţi în adresă.

În adresa trimisă preşedintelui CSM, magistraţii se întreabă cum mai poate fi util un judecător sau procuror dacă este rupt de realitatea din instanţe sau parchete mai bine de zece ani. Gabriela Baltag, Nicoleta Ţînţ, Lia Savonea, Simona Marcu şi Evelina Oprina au cerut convocarea Secţiei pentru judecători pentru miercuri pentru a se discuta situaţia detaşaţilor la CSM din această categorie.

Secţia pentru procurori va stabili o dată la care se va discuta celor 12 magistraţi detaşaţi la CSM de mai mult de şase ani.

Redăm lista magistraţilor pentru care se solicită încetarea şi durata detaşării:

1. Roza Marcu - judecător (11 ani şi 5 luni)
2. Diana Georgescu Mustaţă - judecător (9 ani)
3. Monica Mihaela Stan - judecător (11 ani şi 9 luni)

4. lonel Cristian Ioniţă - judecător (11 ani şi 3 luni)
5. Mihaela Vintilă - judecător (12 ani şi 8 luni)
6. Erica Anda Bădoiu - judecător (11 ani şi 11 luni)
7. Liliana Iorgulescu - judecător (6 ani şi 3 luni)
8. Andreea Simona Uzlau - judecător (9 ani şi 8 luni)
9. Constantin Nicolae - judecător (10 ani şi 11 luni)
10. Andreea Cioată - judecător (6 ani şi 3 luni)
11. Rodica Savu - judecător (9 ani şi 8 luni)
12. Mariana Otilia Militaru - judecătotor (11 ani şi 9 luni)
13. Ileana Mihaela Ancuţa - judecător (11 ani şi 5 luni)
14. Claudia Samoilescu - judecător (9 ani)
15. Marius Constantin Ega - judecător (11 ani şi 4 luni)
16. Constantin Micu - procuror (11 ani şi 8 luni)
17. Paula Rădulescu - procuror (11 ani şi 7 luni)
18. Carmen Vilan - procuror (10 ani şi 10 Iuni)
19. Valentina Marilena Vişan - procuror (12 ani şi 8 luni)
20. Carmen Lidia Toroiman - procuror (12 ani şi 8 luni)
21. Maadalena Mihaela Spatariu - procuror (11 ani şi 8 luni)
22. Georgeta Gabriela Petrean - procuror (12 ani şi 8 luni)
23. Elena Petrescu - procuror (11 ani şi 8 luni)

24. Marinela Loredana Bălanoiu - procuror (6 ani şi 3 luni)
25. Alexandru Daniel Ionescu - procuror (12 ani şi 4 luni)
26. Andreea Ruxandra Nica - procuror (11 ani şi 9 luni)
27. Domenic Alin Georgescu - procuror (12 ani şi 4 luni)

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici