Cu ce capturi de droguri se laudă poliţiştii în ultimii opt ani

Poliţiştii au distrus în această săptămână aproximativ 4.340 de kilograme de droguri confiscate în dosare penale instrumentate în perioada 2014-2022.

152 afișări
Imaginea articolului Cu ce capturi de droguri se laudă poliţiştii în ultimii opt ani

Cu ce capturi de droguri se laudă poliţiştii în ultimii opt ani

Potrivit IGPR, este vorba de heroină, cocaină, cannabis, rezină de cannabis, amfetamină, opium şi MDMA. Distrugerea a fost făcută cu sprijinul unui operator autorizat în acest sens.

Dintre acestea, o cantitate însemnată de substanţe stupefiante, respectiv 2,938 de tone de cannabis, a făcut obiectul unui singur dosar penal.

Drogurile distruse au făcut obiectul confiscărilor din perioada 2014 – 2022, în cadrul a 641 de dosare penale instrumentate de către Poliţia Română, împreună cu procurorii DIICOT, soluţionate definitiv de către instanţele de judecată.

Conform poliţiştilor, distrugerea drogurilor se efectuează periodic, prin incinerare sau prin alte mijloace adecvate, de către o societate, autorizată, în prezenţa unei comisii formate din judecătorul delegat cu executarea, câte un reprezentant al Agenţiei Naţionale Antidrog, al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, un specialist din cadrul formaţiunii centrale specializate în prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri din Inspectoratul General al Poliţiei Române şi gestionarul camerei de corpuri delicte a aceleiaşi unităţi.

IGPR arată că una dintre cele mai importante capturi de droguri ale anului 2021, aproximativ o tonă şi jumătate de heroină, care ar fi fost transportată, în mod disimulat, în 2 containere cu materiale de construcţie, pe ruta Iran-România, cu destinaţia finală vestul Europei, a fost descoperită de poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, împreună cu procurorii DIICOT, cu sprijinul reprezentanţilor DEA de la Ambasada SUA în România, Europol şi Eurojust, în Portul Constanţa.

Pentru destructurarea grupării infracţionale care ar fi traficat drogurile au fost efectuate percheziţii în România şi 2 ţări din vestul Europei.

În urma activităţilor investigative derulate, a reieşit că liderul grupului infracţional ar fi stabilit o infrastructură de transport şi comerţ sofisticată şi complexă, pentru a facilita transportul unor cantităţi mari de droguri, de la unităţile de producţie, la cele de distribuţie din Europa.

El ar fi controlat un număr semnificativ de companii, depozite şi camioane, în mai multe ţări din UE şi ar fi organizat un flux de mai multe tipuri de bunuri legale, pentru a ascunde traficul de droguri.

Marfa legală ar fi fost folosită pentru a ascunde drogurile sau pentru a justifica deplasarea camioanelor între facilităţile sale.

Valoarea de piaţă a drogurilor a fost estimată la 45.000.000 de euro, fiind a doua cea mai mare captură de heroină din Uniunea Europeană, din ultimii ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
droguri,
distruse,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici