Cum a folosit SMURD contribuţia de 2% a populaţiei: A plătit avansul pentru un avion sanitar american

Subsecretarul de stat Raed Arafat de la Ministerul Sănătăţii a declarat, sâmbătă, că a fost plătit avansul pentru un avion sanitar folosit, de fabricaţie americană, care va fi utilizat de SMURD, aparatul de zbor, care va costa circa 900.000 de euro, urmând să ajungă în ţară în luna august.

825 afișări
Imaginea articolului Cum a folosit SMURD contribuţia de 2% a populaţiei: A plătit avansul pentru un avion sanitar american

Raed Arafat (Imagine. Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Raed Arafat a declarat, sâmbătă, la inaugurarea SMURD Beclean, care funcţionează în cadrul Gărzii de Intervenţie Beclean a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bistriţa-Năsăud, că vineri a fost virat avansul pentru avionul pe care SMURD a promis că îl va cumpăra din contribuţia de 2 la sută a populaţiei.

"Avionul este contractat şi în luna august soseşte în ţară. Este contribuţia populaţiei, fiindcă este cumpărat integral din fonduri colectate din 2%, cu mici participări de la firme, cu mici donaţii care au venit suplimentar, însă banii colectaţi din 2% au fost suficienţi să achiziţionăm acest avion şi deja avansul e plătit şi avionul va veni în luna august şi va deservi toată ţara”, a declarat Raed Arafat.

Întrebat ulterior de jurnalişti despre ce fel de avion este vorba şi cât a costat, Raed Arafat a spus că aparatul de zbor sanitar este de fabricaţie americană.

"Este un avion sanitar cu două tărgi, un avion Piper Cheyenne III A, un avion american de fabricaţie. A fost utilizat ca ambulanţă aeriană, deci nu trebuie să facem multe modificări pe el. Nu este nou, este second-hand, dar e în stare bună, are puţine ore de zbor pentru câţi ani are, deci are 5000 de ore de zbor şi este în stare bună. Acum urmează să se facă anumite revizii, să fie pus la punct şi să fie reînnoite anumite chestii în el şi, după care, va fi adus. Sperăm că, în luna august îl vom vedea în România. Va opera din Bucureşti", a spus Arafat.

Subsecretarul de stat a adăugat că avionul propriu-zis a fost negociat până la 635.000 de euro, dar în preţul final vor mai intra şi alte aspecte, reviziile lui, echipamente medicale şi targa suplimentară care ridică aceste costuri, în prima fază la 750.000 de euro, din care a fost achitat jumătate.

"La această sumă de 750.000 de euro se vor adăuga costurile de pregătire pentru piloţi, tehnicieni şi mai sunt alte costuri suplimentare care vor face obiectul altor contracte. Până se finalizăm total achiziţia, avionul va ajunge poate între 800.000 şi 900.000 de euro. Cel mai probabil, acolo vom ajunge. Ce s-a plătit vineri este jumătatea sumei de 750.000 de euro", a spus Arafat.

Întrebat dacă vor mai fi cumpărate şi elicoptere, Arafat a spus că aceste aparate de zbor sunt achiziţionate de Ministerul Sănătăţii.

"Avem deja un elicopter care va sosi în luna iulie şi altul care va sosi în septembrie şi mai rămân trei elicoptere de achiziţionat în următorii doi ani. Existând un acord cadru pe patru ani, deja s-au luat din şase elicoptere unul anul trecut, două anul acesta şi mai rămân trei pe care să le achiziţionăm până în 2014. Cele două care vor sosi, unul va fi la Iaşi şi unul va un deschide un nou punct de intervenţie la Craiova”, a declarat Arafat.

Raed Arafat a mai spus că, anul trecut, românii au direcţionat spre SMURD circa 1,2 de milioane de euro, suma fiind mai mare faţă de anul precedent.

"Anul acesta încă nu ştim cum stau lucrurile. Ne aşteptăm şi la creşteri, şi la scăderi. Nu poate să fie constant. Important este că putem face ceva cu aceşti bani", a declarat el.

Subsecretarul de stat a subliniat că SMURD înseamnă parteneriat între Ministerul Sănătăţii şi cel de Interne, cu autorităţile locale, între Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul de Ambulanţă, între Spitalul Judeţean şi Unitatea de Primiri Urgenţe.

"Acesta este SMURD-ul, dar mai ales este parteneriat cu populaţia, fiindcă inclusiv populaţia participă direct în construcţia acestui sistem şi a sistemului de urgenţă. Şi dacă luăm doar contribuţia prin 2% înseamnă că populaţia este parte componentă a acestui sistem", a spus Arafat.

Întrucât în Bistriţa-Năsăud nu există aeroport, el a spus că cei care vor avea nevoie de avionul sanitar vor fi transportaţi cu elicoptere la Cluj sau Mureş.

"Din păcate, în zona Bistriţa nu este aeroport ca să aterizeze, dar, dacă, Doamne fereşte, va fi nevoie de transferat pacienţi la o distanţă mai mare, către Bucureşti, către altă parte în ţară atunci se poate prelua pacientul din Cluj sau din Târgu Mureş, iar până acolo să fie dus cu elicopterul. Sistemul se construieşte, dar are nevoie de oameni care să participe, să construiască, să gândească, oameni care să aibă iniţiativă”, a declarat Arafat.

Raed Arafat a participat la inaugurarea SMURD Beclean, oraş traversat de DN 17, punct de lucru care va deservi populaţia pe o rază de 20 de kilometri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici