Cum ajungi vameş sau poliţist de frontieră. La examenul de la poliţie se bruiază telefoanele. Plus: "La corupţie noi suntem mici copii"

Ilegalităţile de la graniţă trebuie să fie depistate fie de vameşi, fie de poliţiştii de frontieră. Bresle care, în ultimele zile, au devenit sinonime cu termenul "corupţie". Cum ajungi să fii vameş sau poliţist de frontieră? Dacă eşti patriot şi ai şi diplomă de bac, ai destule şanse.

3886 afișări
Imaginea articolului Cum ajungi vameş sau poliţist de frontieră. La examenul de la poliţie se bruiază telefoanele. Plus: "La corupţie noi suntem mici copii"

Cum ajungi vameş sau poliţist de frontieră. La examenul de la poliţie se bruiază telefoanele. Plus: "La corupţie noi suntem mici copii" (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

România, stat candidat la spaţiul Schengen, nu impune o educaţie şi o pregătire profesională strictă a vameşilor, aşa cum o fac statele membre. În Germania şi Spania, pentru a fi un simplu agent vamal ai nevoie de o facultate cu profil economic şi de cursuri de specializare. Agenţii vamali francezi trebuie să aibă liceul, dar sunt obligaţi să urmeze cursuri de perfecţionare cu durata de 4 luni. Britanicii nu sunt restrictivi în privinţa studiilor, însă examenele profesionale sunt foarte dure.

În România, ca să te angajezi strungar, ai nevoie de o diplomă care să ateste că ai urmat cursuri de specialitate. Dar, ca să devii agent vamal, nu există o asemenea condiţie, fiind suficiente studiile liceale (diploma de bac), indiferent de natura lor. Superiorul agentului (controlorului) vamal, inspectorul vamal, poate fi, la rândul său, un individ cu o facultate, indiferent care. Faptul a fost confirmat, pentru gândul, de Irina Privantu, manager mass-media în cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor. Teoretic, poţi să-ţi dai demisia din postul de strungar şi să te angajezi agent vamal. E drept, trebuie să treci printr-un concurs cu o tematică diferită de tehnica prelucrării prin aşchiere, dar organizarea concursurilor pentru posturile de vameşi lasă suficient loc pentru aranjamente.

Citeşte mai multe despre examenele pentru funcţia de vameş pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici