Cum au fluctuat chiriile la apartamentele noi din Bucureşti

Se înregistrează creşteri de preţuri ale chiriilor solicitate de aproximativ 7% în T3 faţă de T2 2022.

919 afișări
Imaginea articolului Cum au fluctuat chiriile la apartamentele noi din Bucureşti

Cum au fluctuat chiriile la apartamentele noi din Bucureşti

Preţurile de închiriere solicitate pentru apartamentele noi din Bucureşti au continuat evoluţia crescătoare şi în al treilea trimestru al acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut, aşa cum relevă analiza comună Premier Estate Management şi Imobiliare.ro. Analiza ia în calcul preţurile solicitate pentru apartamentele construite în perioada 2019-2022 în baza a 10.146 de anunţuri de închiriere listate în Imobiliare.ro. 

Creşterea înregistrată pentru segmentele low market, mass-market, mediu, mediu-ridicat, premium şi lux se situează la 13% faţă de trimestrul al treilea al anului trecut şi cu 7% faţă de trimestrul anterior al acestui an. Astfel, în acest trimestru, preţurile medii pe metru pătrat util variază între 7.5 euro pentru segmentul cel mai ieftin al locuinţelor noi şi 20 de euro pentru locuinţele din segmentul de lux.

Se caută zonele ieftine

Zonele cu cele mai ieftine chirii din Bucureşti au înregistrat cea mai mare creştere din piaţă faţă de anul anterior, şi anume 24%. Fenomenul este cauzat în principal de diminuarea accesibilităţii creditării pentru potenţialii cumpărători ai aceste pieţe. Chiria pentru acest segment are o valoare medie de 7,5 euro /metru pătrat (aproximativ 340 EUR pentru un  apartament cu două camere cu o suprafaţă utilă de 45 mp). Zonele avute în vedere sunt Ghencea, Militari şi Rahova.

Segmentul de locuinţe accesibile (mass-market) a avut cea mai mică creştere comparativ cu celelalte segmente ale pieţei. Faţă de perioada similară a anului trecut, în perioada iunie-septembrie a acestui an, preţurile solicitate de închiriere au crescut cu 9%, iar faţă de trimestrul anterior doar cu 2%. De exemplu, pentru un apartament de două camere cu o suprafaţă utilă de 50 mp, chiria medie solicitată este de 400 euro, însemnând un preţ mediu pe metru pătrat de 8 euro.

Zonele analizate pe acest segment includ Berceni, Drumul Taberei, Ozana, Păcii, Theodor Pallady şi Titan.

În ceea ce priveşte segmentul de locuinţe mediu, cu preţuri medii solicitate de 9.5 euro/mp util, se observă o creştere de 13% în trimestrul III al anului curent faţă de trimestrul III al anului trecut şi de 6% faţă de lunile anterioare.  Un apartament de două camere într-un imobil nou, cu o suprafaţă de 52 mp, se închiriază cu un preţ mediu de 500 de euro.
Zonele analizate pe acest segment includ Bucureştii Noi, Crângaşi, Dristor, Iancului, Mihai Bravu, Pantelimon şi Vitan.

În perioada iulie-septembrie a acestui an, preţurile solicitate pe segmentul mediu-superior/ medium-high  au cunoscut o creştere comparativ cu 2021 de 9% şi de 4% faţă de trimestrul anterior. Chiria pentru acest segment are o valoare medie de 11 euro/metru pătrat (aproximativ 560 EUR pentru un  apartament cu două camere cu o suprafaţă utilă de 52 mp).
Zonele analizate pe acest segment includ Băneasa, Parcul Carol, Timpuri Noi şi Tineretului.

710 euro pe două camere în Aviaţiei

Segmentul premium, adică locuinţele din zonele Aviaţiei, Dacia, Eminescu, Romană, Universitate şi Victoriei, a cunoscut o scumpire de 11% în trimestrul al III-lea al acestui an faţă de trimestrul similar din 2021 şi o creştere semnificativă faţă de lunile anterioare, şi anume de 13%. Pentru acest segment, preţul mediu pe metru pătrat util se ridică la 13 euro, pentru un apartament de două camere cu o suprafaţă de 55 metri pătraţi, ajungând în medie la 710 euro.

În ceea ce priveşte segmentul de lux – proprietăţi cu preţuri în medie de 20 euro/ mp util, se constată o apreciere de 15% faţă de anul trecut, respectiv de 9% în perioada iulie-septembrie faţă de lunile anterioare. Un apartament de două camere cu o suprafaţă utilă de 60 mp, preţul mediu la închiriere se ridică la 1.200 euro.

Zonele analizate pe acest segment includ Aviatorilor, Dorobanţi, Floreasca, Herăstrău, Kiseleff şi Nordului.

”Creşterea costurilor traiului şi a utilităţilor, împreună cu scumpirea creditării a determinat o reorientare a cumpărătorilor de apartamente noi, cel puţin momentan, către opţiunea închirierii unei proprietăţi, fapt care a determinat creşterea constantă a preţurilor solicitate pentru închiriere.  Aceşti factori, cumulaţi cu oferta în scădere a apartamentelor noi in Bucureşti, previzionată de blocajul PUZ-urilor şi de costurile de construcţie încă ridicate, nu pot să indice decât o estimare a creşterii a chiriilor solicitate pe această piaţa” explică Andreea Comşa, Managing Director, Premier Estate Management.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici