Cum nu trebuie purtată masca de protecţie

  • Radu Crişan, medic pneumolog îţi spune că masca nu este un suport de bărbie sau de gură
  • Dacă o porţi aşa e ca şi cum nu ai avea nimic care să îl protejeze pe cel de lângă tine şi pe tine
  • Motivele invocate de unii care poartă greşit masca de protecţie sunt fie că e prea cald afară, fie că stau de vorbă cu cineva şi trebuie să fie auziţi
1423 afișări
Auzi de zeci de ori în fiecare zi să porţi masca de protecţie, însă o porţi corect? Fie că este o mască chirurgicală, una cu filtru sau chiar una de material textil, masca trebuie să îţi acopere gura şi nasul.

Nu te protejezi doar pe tine, ci şi pe cei din jur. Radu Crişan spune că măştile chirurgicale au fost create pentru a nu-l îmbolnăvi pe cel de lângă tine. Acesta explică totodată cum trebuie să fie purtate. În ciuda repetatelor apeluri făcute de specialişti şi personalul medical, mulţi oameni continuă să stea de vorbă în parcuri sau în staţii de autobuz cu masca sub bărbie.
 
„Măştile sunt o protecţie pentru celălalt. Îl protejează pe celălalt de secreţiile noastre. Ele nu protejează în mod activ persoana care o poartă, deoarece au acele găuri laterale. Nu se mulează perfect pe faţă, ca de exemplu această mască pe care o port eu acum”, a spus Radu Crişan, medic pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie Iaşi. 
 
„Masca nu este un suport de bărbie sau suport de gură că să respirăm pe nas. Masca se poartă corect pe nas şi pe gură, pentru că secreţiile din nas şi din gură sunt cele care se aerosolizează şi putem să îi infectăm pe alţii sau să fim infectaţi. Trebuie să fie şi pe nas, şi pe gură. Dacă purtăm masca doar aşa, sub nas, sau dacă o purtăm sub bărbie, nu înseamnă absolut nimic. Înseamnă, de fapt, că nu o purtăm”, a mai declarat acesta. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici