Cum se va comporta centrala nucleară de la Cernavodă după un cutremur ca cel din Japonia

Incendii şi explozii s-au produs în clădirile ce adăpostesc reactoarele 1 şi 3, în urma mai multor operaţiuni care au ca scop stoparea procesului de topire a miezului reactorului, dar reactoarele nu au fost avariate. Guvernul japonez a confirmat 11 răniţi în explozia de la reactorul 3 al centralei Fukushima. Accidentele a fost clasate la nivelul 4 pe o scară de la 0 la 7 a evenimentelor nucleare şi radiologice (Ines), faţă de 5 în cazul accidentului de la Three Mile Island (SUA), produs în 1979, respectiv 7 în cazul celui de la Cernobîl.

90 afișări
Imaginea articolului Cum se va comporta centrala nucleară de la Cernavodă după un cutremur ca cel din Japonia

Cum se va comporta centrala nucleară de la Cernavodă după un cutremur ca cel din Japonia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Situaţia din Japonia a relansat dezbaterea privind energia nucleară, mai ales în Europa şi Statele Unite, unde mai mulţi parlamentari au cerut un moratoriu împotriva noilor programe nucleare.

Comisarul european pentru energie, Günther Oettinger a invitat reprezentanţi la nivel înalt în domeniul energiei nucleare ai tuturor statelor membre, la o reuniune de urgenţă pe tema securităţii centralelor nucleare de pe teritoriul UE. Şedinţa se va desfăşura azi (marţi), la Bruxelles, din partea României participând Vajda Borbala, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN). Vajda Borbala a declarat, pentru gândul, că anunţul şi solicitarea oficială de a participa la reuniune a ajuns la CNCAN luni, după ce o primă informare, neoficială, fusese trimisă sâmbătă, prin email.

"Centrala nucleară de la Cernavodă este proiectată pentru a rezista unor cutremure cu magnitudinea 8 pe scara Richter. Cutremure cu o asemenea magnitudine nu s-au produs în zona Vrancei, deci nu vor fi probleme. În plus, centrala este dotată cu sisteme automate de protecţie, care detectează mişcările tectonice care ar putea periclita securitatea centralei şi o scot, la nevoie, din funcţiune. Aceste sisteme nu se declanşează în cazul unor cutremure de magnitudine mică".

Citeşte mai multe despre dezbaterea privind energia nucleară pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici