Cum va fi VREMEA în următoarele două săptămâni. Prognoza meteo până pe 10 ianuarie pentru fiecare regiune a ţării

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 30 decembrie 2015 - 10 ianuarie 2016, care vizează toate regiunile ţării: Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, precum şi zona montană.

12453 afișări
Imaginea articolului Cum va fi VREMEA în următoarele două săptămâni. Prognoza meteo până pe 10 ianuarie pentru fiecare regiune a ţării

Cum va fi VREMEA în următoarele două săptămâni. Prognoza meteo până pe 10 ianuarie pentru fiecare regiune a ţării (Imagine: Thomas dan/Mediafax Foto)

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

ESTIMAREA ANM PENTRU INTERVALUL 30 DECEMBRIE - 10 IANUARIE

BANAT

Vremea va intra într-un proces de răcire şi va deveni mai rece decât în mod normal în perioada 31 decembrie - 3 ianuarie, când se vor înregistra, în medie regională, temperaturi maxime cuprinse între -2 şi 0 grade şi minime între -8 şi -6 grade Celsius. Începând din data de 4 ianuarie, valorile termice vor creşte uşor şi se vor apropia de cele normale, cu o medie regională de 1...3 grade pe timpul zilelor şi -4...-2 grade în cursul nopţilor.

În 30 decembrie, pe spaţii mici se vor semnala precipitaţii slabe, mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare, urmând ca, după data de 3 ianuarie, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor să fie din nou ridicată. 

 

CRIŞANA

În primele zile ale intervalului vremea va intra într-un proces de răcire şi va deveni mai rece decât în mod normal. În perioada 31 decembrie – 3 ianuarie se vor înregistra în medie temperaturi maxime cuprinse între -4 şi -2 grade şi minime în jurul valorii de -10 grade
Celsius. Începând din data de 4 ianuarie, valorile termice vor creşte uşor şi se vor apropia de cele normale, cu o medie regională de 0...2 grade pe timpul zilelor şi -4...-3 grade în cursul nopţilor.

Începând cu data de 3 ianuarie, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, în general slabe cantitativ, va fi în creştere. 

 

TRANSILVANIA

În perioada 30 decembrie – 3 ianuarie vremea va deveni deosebit de rece, geroasă pe timpul nopţilor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în medie regională, între -6 şi -4 grade, iar cele minime se vor situa în jurul a -14 grade Celsius. Începând din data de 4 ianuarie valorile termice, atât cele diurne, cât şi cele nocturne, vor creşte spre o medie regională de -1...0 grade, respectiv -6...-4 grade.

În 30 decembrie, local se vor semnala precipitaţii slabe, mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare, urmând ca, după data de 4 ianuarie, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, în general slabe cantitativ, să fie din nou ridicată. 

 

MARAMUREŞ

În perioada 30 decembrie – 3 ianuarie va deveni deosebit de rece, geroasă pe timpul nopţilor. Vor fi temperaturi maxime cuprinse, în medie regională, între -4 şi -2 grade şi minime în jurul a -12 grade Celsius. Începând din data de 4 ianuarie valorile termice, atât cele diurne, cât şi cele nocturne vor creşte spre o medie regională de 0...1 grad, respectiv -5...-4 grade.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, în general slabe cantitativ, va fi în creştere începând cu data de 4 ianuarie.

 

MOLDOVA

Din 30 decembrie regimul termic va marca o scădere accentuată, astfel încât se va ajunge la temperaturi maxime de -6...-5 grade şi minime de -12...-10 grade, în medie. După data de 4 ianuarie este posibilă o încălzire treptată a vremii, spre valori în jurul mediilor multianuale, respectiv maxime în medie de -2....0 grade şi minime în jurul a -6 grade Celsius.

Probabilitatea pentru precipitaţii, predominant ninsori, va fi apoi în creştere după data de 4 ianuarie. 

 

DOBROGEA

Se va înregistra o scădere accentuată a temperaturilor, până la valori de aproximativ -5 grade Celsius pe 1 şi 2 ianuarie. Minimele nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, media acestora fiind în scădere, de la valori în jurul a 4 grade în primele două zile, până spre -9 grade pe 2 ianuarie. Din 4 ianuarie valorile termice vor fi în creştere, astfel că media maximelor va ajunge la 2...4 grade, iar a celor minime spre -3....-2 grade, vremea devenind normală din punct de vedere termic.

Precipitaţii slabe, ploi şi lapoviţă se vor semnala în 30 decembrie, ulterior, până spre finalul anului, va mai ninge în general slab, îndeosebi în zona litorală. După data de 4 ianuarie probabilitatea pentru precipitaţii mixte va fi ridicată. 

 

MUNTENIA

Începând din 30 decembrie răcirea va fi treptată, dar semnificativă, astfel că se va ajunge la valori maxime negative, cu o medie regională de -5...-3 grade şi la minime în jurul a -10 grade. În a doua săptămână de prognoză este estimată o creştere a valorilor de temperatură până în jurul mediilor multianuale, respectiv maxime de 2...3 grade şi minime de -5...-4 grade.

În prima săptămână precipitaţiile vor fi slabe şi pe arii restrânse. Din 4 ianuarie, creşte probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor mixte. 

OLTENIA

Începând cu data de 30 decembrie se va produce o răcire semnificativă, astfel că, în perioada 31 decembrie – 03 ianuarie, valorile termice se vor situa sub normalul climatologic al perioadei, cu maxime de -4...-3 grade şi minime de -11....-10 grade, în medie regională. În a doua săptămână valorile termice vor fi în creştere, spre medii regionale ale temperaturilor maxime în jurul a 2 grade, iar a celor minime de -4....-3 grade.

Precipitaţiile, în general slabe cantitativ, vor fi la început mixte, apoi predominant sub formă de ninsoare. După data de 4 ianuarie probabilitatea pentru precipitaţii mixte va fi ridicată.

 

LA MUNTE

Răcirea va fi semnificativă în tot spaţiul montan, iar vremea va deveni geroasă. În perioada 30 decembrie – 03 ianuarie, media valorilor maxime va fi de -12...-10 grade, iar a celor minime, în cele mai reci nopţi, va coborî spre -20 grade. Pentru a doua săptămână de prognoză este estimată o creştere de temperatură, spre valori diurne, în medie, de -4...-3 grade şi minime de aproximativ -8 grade.

În prima săptămână de prognoză, doar pe arii restrânse vor fi ninsori slabe, cu precădere în Carpaţii Orientali şi Meridionali. Ulterior va creşte probabilitatea pentru ninsori, îndeosebi în jurul datei de 5 ianuarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici