Cum va fi VREMEA până pe 15 februarie. Prognoza meteo pentru fiecare regiune a ţării

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 2 - 15 februarie, pentru toate regiunile din ţară: Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi la munte.

10602 afișări
Imaginea articolului Cum va fi VREMEA până pe 15 februarie. Prognoza meteo pentru fiecare regiune a ţării

Cum va fi VREMEA până pe 15 februarie. Prognoza meteo pentru fiecare regiune a ţării (Imagine: Hepta)

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

Până în data de 6 februarie, valorile termice vor fi în general mai ridicate faţă de mediile climatologice caracteristice perioadei, cele maxime urmând să mai crească uşor, până spre o medie regională de 6 grade Celsius, iar cele minime se vor situa, în medie, între -4 şi 1 grad. Răcirea estimată spre finalul primei săptămâni de prognoză va determina un regim termic uşor mai coborât decât cel obişnuit în prima jumătate a lunii februarie, respectiv temperaturi diurne în jurul mediei de 1 grad şi minime care, în cele mai reci nopţi, pot coborî spre o medie de -7 grade. Spre finalul intervalului este probabilă o creştere uşoară a valorilor termice, spre medii ale temperaturilor maxime de 2...3 grade şi de -4 grade ale valorilor minime.

Temporar se vor semnala precipitaţii mixte, pe arii mai extinse şi mai importante cantitativ, în perioada 5 – 7 februarie.

CRIŞANA

În primele două zile ale intervalului, valorile termice vor fi apropiate de normalul perioadei, cu medii regionale ale maximelor de 3...4 grade şi de -5...-2 grade ale minimelor. Între 4 şi 6 februarie, temperatura va creşte uşor, astfel încât se vor atinge valori termice diurne în jur de 6 grade şi medii ale minimelor de zero grade. Apoi, începând cu 07 februarie şi până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni, răcirea pronozată va însemna temperaturi maxime, în medie, de -1...0 grade, uşor mai ridicate spre finalul intervalului şi minime la nivelul regiunii, între -8 şi -6 grade. Prin urmare a doua parte a intervalului va fi caracterizată printr-o vreme mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă.

Precipitaţiile vor fi slabe la începutul acestei săptămâni, predominant sub formă de ninsoare, urmând ca în intervalul 5...7 februarie să devină moderate cantitativ şi să fie mixte. Probabilitatea de precipitaţii va scădea după 7 februarie, astfel că doar pe arii restrânse va mai ninge slab.

TRANSILVANIA

Temperatura aerului va fi în scădere uşoară la începutul intervalului de prognoză, astfel încât ziua de 3 februarie va fi caracterizată de o vreme normală termic pentru această perioadă, respectiv maxime în jurul valorii de 2 grade şi o medie a minimelor de -7...-6 grade. La mijlocul săptămânii se estimează o creştere de temperatură, până spre medii ale maximelor de 6 grade şi minime apropiate de zero grade Celsius. Procesul de răcire ce va începe cu data de 7 februarie va însemna, pentru această regiune, maxime predominant negative, în jur de -2 grade şi minime la o medie regională de -10 grade. Ca urmare, vremea va deveni rece, local geroasă pe timpul nopţilor şi al dimineţilor.

Săptămâna va debuta cu precipitaţii slabe, predominant sub formă de ninsoare, însă în zilele de 5, 6 şi 7 februarie sunt prognozate şi ploi sau lapoviţă, ce ar putea favoriza depunerile de polei. Ninsori în general mai slabe cantitativ se vor semnala şi în intervalul 8...11 februarie.

MARAMUREŞ

Vremea va fi în general apropiată de normalul termic specific acestei perioade până în data de 6 februarie, astfel că sunt aşteptate medii ale valorilor maxime în jur de 4 grade şi de -3...-1 grad ale celor minime. Excepţie va face ziua de 3 februarie, când temperatura va fi mai scăzută, cu maxime de 2 grade şi minime de -6...-5 grade, la nivelul regiunii. Răcirea estimată spre finalul primei săptămâni de prognoză va determina coborârea regimului termic diurn la o medie în jur de -2 grade, iar în cele mai reci nopţi minimele termice se pot situa în jurul valorii de -10 grade.

Va ninge, în general slab, în primele zile ale intervalului, iar în 5 şi 6 februarie precipitaţiile vor deveni moderate cantitativ. Probabilitatea de apariţie a ninsorilor slabe va fi ridicată şi în perioada 7 – 11 februarie.

MOLDOVA

Regimul termic din primele zile ale intervalului va fi uşor mai ridicat decât cel obişnuit în această perioadă. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 3...4 grade, iar a celor minime va scădea spre -4 grade în 4 februarie şi va fi în jur de 0 grade Celsius în 6 februarie. Răcirea vremii este estimată şi în această regiune, începând cu data de 7 februarie, astfel încât până spre finalul intervalului temperatura va avea valori sub mediile multianuale. Vor fi maxime în general negative, în medie de -2...0 grade şi minime nocturne, ce pot coborî în cele mai reci nopţi până spre -10...-9 grade.

În intervalul 5 - 6 februarie se vor semnala precipitaţii, la început mixte, apoi mai ales ninsori, posibil importante cantitativ. Ulterior, probabilitatea de apariţie a ninsorilor va fi în general redusă. Izolat se va semnala polei.

DOBROGEA

Vremea va fi caldă pentru începutul lunii februarie în primele zile de prognoză. Astfel, după o uşoară scădere de temperatură în 3 februarie, valorile termice diurne vor ajunge la o medie regională de 10...11 grade, în 5 şi 6 februarie. Aceeaşi evoluţie se estimează şi pentru valorile minime de temperatură, respectiv, o scădere a acestora până în jurul valorii de -1 grad în 4 februarie, iar în următoarele două zile, o creştere semnificativă spre o medie de 4...5 grade. Scăderea de temperatură se va produce începând de vineri, 7 februarie, urmând ca regimul termic să se situeze sub mediile climatologice specifice acestei perioade, până aproape de finalul intervalului. Mediile maximelor termice se vor apropia de limita de îngheţ, respectiv 0...2 grade, iar în nopţile cele mai reci din a doua săptămână de prognoză sunt posibile valori sub -5...-6 grade.

Până în data de 7 februarie, temporar, vor fi mai ales ploi, în general slabe cantitativ. Ulterior, probabilitatea de precipitaţii va fi mai mică, exceptând zilele de 11 şi 12 februarie, când vor fi posibile ninsori.

MUNTENIA

Regimul termic din prima săptămână de prognoză se va menţine peste cel mediu specific pentru această perioadă din an. Valorile maxime vor fi în creştere, de la o medie în jur de 6 grade, spre 8, chiar 9...10 grade în ziua de 5 februarie. În ceea ce priveşte temperatura din timpul nopţilor, în primele zile va scădea, astfel că media minimelor din dimineaţa zilei de 4 februarie va fi de -4...-3 grade, ca apoi să crească în următoarele două zile, la valori uşor pozitive, de 1...2 grade. Răcirea vremii se va resimţi după data de 8 februarie, iar valorile termice maxime nu vor mai trece la nivel regional de 1...2 grade. Şi nopţile vor deveni tot mai reci în a doua săptămână de prognoză, temperatura urmând să coboare în timpul celor mai reci nopţi până în jurul valorii de -8 grade.

În intervalul 5 - 7 februarie, vor fi precipitaţii moderate cantitativ, mixte. Ulterior, doar pe arii restrânse vor mai fi posibile precipitaţii slabe, de această dată predominant sub formă de ninsoare.

OLTENIA

În perioada 2 – 7 februarie, regimul termic se va menţine peste normalul specific acestei perioade. Mediile temperaturilor maxime vor fi în creştere uşoară, spre 7...8 grade, în 5 şi 6 februarie. Valorile minime din această perioadă vor avea variaţii mai mari, astfel că în ziua de 4 februarie se va înregistra o medie de -4 grade, iar în următoarele două zile, se va consemna o creştere importantă, până spre 2 grade. După acest interval cu vreme mai caldă, urmează o răcire şi sunt estimate medii ale maximelor foarte apropiate de limita de îngheţ şi minime care, la nivelul regiunii, se vor situa între -8 şi -6 grade.

Precipitaţii mixte, posibil însemnate cantitativ, se vor semnala în intervalul 5 - 7 februarie. Ulterior, doar pe arii restrânse mai sunt de aşteptat ninsori slabe.

LA MUNTE

Intervalul va debuta cu o scădere uşoară de temperatură, respectiv medii regionale ale valorilor maxime în jur de -4 grade şi ale celor minime de -10...-9 grade, în data de 4 februarie. Ulterior, în zilele de 5 şi 6 februarie, se va încălzi uşor, astfel încât, pe timpul zilei, temperatura va fi în jur de 0 grade Celsius, iar media temperaturilor nocturne va fi de -4 grade. Va urma o răcire semnificativă, media maximelor urmând a coborî spre -8 grade în 9 şi 10 februarie, iar a celor minime să fie de -13...-14 grade. Spre finalul intervalului este posibilă o creştere de temperatură, spre medii ale valorilor diurne de -4 grade şi de -10 grade în timpul nopţilor.

Ninsori importante cantitativ, dar trecător şi precipitaţii mixte la altitudini mai mici, se vor semnala în intervalul 5 -7 februarie. În restul intervalului, doar pe arii restrânse va mai ninge slab.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici