Cuplurile internaţionale ce divorţează vor putea alege legislaţia cărui stat se aplică în cazul lor

Cuplurile internaţionale care decid să divorţeze vor putea alege, în curând, legislaţia cărui stat se aplică în cazul lor, potrivit unor noi reglementări la nivelul UE, adoptate în unanimitate, joi, de Comitetul pentru Afaceri Legale.

42 afișări
Imaginea articolului Cuplurile internaţionale ce divorţează vor putea alege legislaţia cărui stat se aplică în cazul lor

Cuplurile internaţionale ce divorţează vor putea alege legislaţia cărui stat se aplică în cazul lor

De exemplu, noile reguli vor permite unui cuplu fraco-german, stabilit în Belgia, să aleagă dacă divorţul se derulează conform legilor din Franţa, Germania sau Belgia.

Noile reglementări urmează să fie aprobate de miniştrii de Justiţie ai statelor membre UE, vineri şi de către plenul Parlamentului European în decembrie, la Strasbourg.

Adoptarea modificărilor se face, în premieră în UE, printr-o nouă procedură de "întărire a cooperării", la care au aderat momentan 14 state membre.

Persoanele care vor dori să divorţeze în alt stat decât cel de origine vor trebui să dovedească, totuşi, o legătură strânsă cu acesta, respectiv prin rezidenţă sau naţionalitate. De asemenea, soţii trebuie să cadă de acord asupra statului în care vor oficia divorţul.

Statele membre care au adoptat procedura mai rapidă de promulgare a actului normativ sunt Belgia, Bulgaria, Germania, Spania, Franţa, Italia, Letonia, Luxemburg, Ungaria, Malta, Austria, Portugalia, România şi Slovenia. Alte state membre sunt invitate să adere la acest acord, în orice moment.

Noua legislaţie ar intra în vigoare la 18 luni după aprobarea de către statele membre.

Potrivit statisticilor Comisiei Europene şi ale Consiliului Europei, în UE sunt aproximativ 122 de milioane de căsătorii, din care 16 milioane (13 la sută) sunt considerate "internaţionale".

În 2007, s-au înregistrat peste un milion de divorţuri în statele membre, din care 140.000 au elementul "internaţional".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici