Curtea Constituţională discută dacă invalidarea referendumului se poate face cu majoritate simplă

Curtea Constituţională discută, la ora transmiterii acestei ştiri, despre modul în care se poate decide invalidarea referendumului pentru demiterea preşedintelui, printr-un vot al majorităţii simple a plenului celor nouă judecători sau printr-un vot de două treimi, au declarat surse oficiale.

3003 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională discută dacă invalidarea referendumului se poate face cu majoritate simplă

Curtea Constituţională discută dacă invalidarea referendumului se poate face cu majoritate simplă (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Conform surselor citate, discuţia din plenul Curţii Constituţionale priveşte procedura care se aplică în cazul invalidării referendumului, respectiv dacă pentru o astfel de decizie este nevoie de o majoritate de două treimi (adică de şase voturi din nouă) sau de o majoritate simplă (cinci voturi din nouă).

"Legea nu prevede o majoritate în cazul invalidării, se precizează două treimi doar în cazul validării. Or, şi în Germania validarea referendumului se face cu două treimi, însă invalidarea se decide cu majoritate simplă, adică 5 la 4 judecători, cum e aici", au explicat sursele citate.

Conform legii de funcţionare şi organizare a CC, "plenul Curţii Constituţionale decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii referendumului".

"Hotărârea Curţii Constituţionale stabileşte dacă a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia. Înaintea publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, hotărârea Curţii Constituţionale se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună", mai prevede legea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici