Curtea de Apel Suceava retrimite la DNA dosarul în care Astărăstoae e judecat pentru corupţie

Curtea de Apel Suceava a decis miercuri să fie restituit DNA central, pentru refacerea urmăririi penale, dosarul privind trucarea licitaţiei pentru platforma de e-learning a Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi, în care este judecat şi preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae.

748 afișări
Imaginea articolului Curtea de Apel Suceava retrimite la DNA dosarul în care Astărăstoae e judecat pentru corupţie

Vasile Astărăstoae (Imagine: Liviu Chirica/ Mediafax Foto)

Curtea de Apel Suceava s-a pronunţat, miercuri, în cazul cererilor formulate de avocaţii inculpaţilor în dosar, la termenul din 25 aprilie, privind restituirea cauzei la DNA.

Astfel, Curtea de Apel Suceava a decis ca dosarul să fie restituit DNA - structura centrală, pentru refacerea urmăririi penale. Totodată, sunt menţinute măsurile asiguratorii dispuse în acest caz.

Hotărârea Curţii de Apel Suceava poate fi atacată cu recurs la instanţa supremă.

La termenul din 25 aprilie al procesului care se desfăşoară la Curtea de Apel Suceava şi în care Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi şi preşedinte al Colegiului Medicilor din România, este judecat, alături de alte 18 persoane, în dosarul privind trucarea licitaţiei pentru platforma de e-learning a universităţii ieşene, avocaţii inculpaţilor au invocat mai multe excepţii privind neregularitatea actului de sesizare a instanţei.

Ei au solicitat completului de judecată admiterea excepţiei privind nulitatea actelor de urmărire penală şi restituirea cauzei la Parchetul competent pentru refacerea actelor de urmărire penală şi a actului de sesizare a instanţei.

Daniel Atasiei, avocatul lui Vasile Astărăstoae, a arătat că Serviciul Teritorial Iaşi al DNA nu ar fi avut competenţa materială de a efectua urmărirea penală în această cauză, argumentând că această competenţă ar fi aparţinut structurii centrale a DNA. El a mai spus că în cazul clientului său nu există o sesizare pentru a se putea începe urmărirea penală pentru conflict de interese, iar în sesizarea iniţială nu erau relatate fapte care ar avea legătură cu conflictul de interese.

La rândul său, Angelica Enache, avocatul proprietarului firmei Maguay Impex SRL, Corvin Gabriel Pughin, a cerut instanţei să admită excepţia nulităţii rechizitoriului întocmit de DNA - Serviciul Teritorial Iaşi întrucât este emis de un organ de urmărire penală necompetent şi după criteriul teritorialităţii şi excepţia nulităţii tuturor actelor de urmărire penală efectuate în cauză prin încălcarea repetată a dispoziţiilor Codului de procedură penală, cu consecinţa vătămării dreptului inculpatului la un proces echitabil.

Gheorghe Şuhan, avocatul Ralucăi Vătuiu, a spus că în rechizitoriu, din considerente care nu au putut fi deplin clarificate, nu este stabilită vinovăţia clientei sale şi a cerut restituirea dosarului la Parchet pentru "idetificarea adevăraţilor autori".

Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, a fost trimis în judecată în 21 decembrie 2011, de către procurorii DNA Iaşi, alături de alte 18 persoane, în dosarul privind trucarea licitaţiei pentru platforma de e-learning a universităţii ieşene, proiect realizat din fonduri europene cu 6,4 milioane de lei.

Vasile Astărăstoae este acuzat de procurorii DNA de aderare şi constituire de grup infracţional organizat, iar printre persoanele trimise în judecată de DNA Iaşi se numără doi directori din cadrul UMF Iaşi, Adrian Ciureanu şi Daniel Druguş, precum şi reprezentantul firmei Maguay Impex SRL, Corvin Pughin, acuzat că ar fi dat mită conducerii UMF pentru a câştiga licitaţia.

Doi directori din cadrul UMF Iaşi, Adrian Ciureanu şi Daniela Druguş, precum şi directorul firmei Maguay Impex SRL Bucureşti, Cosmin Pughin, au fost arestaţi preventiv, pentru 29 de zile, în octombrie 2011, ei fiind ulterior eliberaţi în urma recursului formulat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În referatul trimis judecătorilor de procurorii DNA pentru emiterea mandatelor de arestare se arată că "în baza unor înţelegeri prealabile şi având concursul fraudulos al numiţilor TLB (reprezentant al SC Euro Management Grup Bucureşti şi prieten a lui Ciureanu), Pughin Corvin, Ciureanu Adrian şi Vasile Astărăstoae au decis atribuirea ilegală a contractului de lucrări în favoarea firmei SC Maguay Impex SRL Bucureşti, cauzând un prejudiciu de 6.126.481 de lei UMF, bugetului statului şi Uniunii Europene".

Acelaşi document mai arată că rectorul UMF Iaşi Vasile Astărăstoae şi Daniela Druguş, directorul administrativ al instituţiei, ar fi aprobat plata a 160.000 de lei fără TVA către Maguay Impex SRL pentru "cheltuieli de instruire", deşi aceste servicii nu ar fi fost realizate.

Procurorii DNA susţineau că firma Maguay Impex SRL, aparţinând lui Pughin, i-ar fi dat Danielei Druguş, drept mită, un laptop în valoare de 2.500 de euro. Totodată, Adrian Ciureanu şi Daniela Druguş ar fi cerut 54.000 de lei de la Maguay Impex pentru a finanţa evenimentul "Zilele UMF".

În plus, Adrian Ciureanu, directorul Centrului de Comunicare al UMF Iaşi ar fi primit din partea firmei Maguay Impex SRL echipamente IT de aproape 94.000 de lei pentru societatea sa Congrex.net SRL Iaşi.

Ancheta DNA la UMF Iaşi a fost începută la începutul anului 2011, când procurorii au descins la sediul universităţii pentru a analiza documentaţia tuturor celor 23 de proiecte europene pe care instituţia ieşeană le derulează.

Platforma de e-learning le permite cursanţilor de la UMF Iaşi să aibă acces la întreaga documentaţia de curs, precum şi la informaţiile suplimentare, oferind totodată posibilitatea examinării prin metode electronice.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici