Curtea de Justiţie a Uniunii Europene: O femeie însărcinată îşi poate păstra statutul de angajat

O femeie însărcinată îşi poate păstra statutul de angajat, atâta timp cât îşi reia serviciul sau îşi găseşte un altul, într-o perioadă de timp rezonabilă, după naştere, a hotărât joi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

211 afișări
Imaginea articolului Curtea de Justiţie a Uniunii Europene: O femeie însărcinată îşi poate păstra statutul de angajat

CJUE: O femeie însărcinată îşi poate păstra statutul de angajat (Imagine: Shutterstock)

Chiar dacă este constrânsă să îşi întrerupă serviciul din cauza sarcinii, o femeie cetăţean UE poate continua să beneficieze de statutul de angajat şi de dreturile aferente, potrivit deciziei CJUE.

Totuşi, este necesar ca femeia respectivă "să-şi reia serviciul sau să-şi găsească un alt loc de muncă într-o perioadă de timp rezonabilă după naşterea copilului", a mai arătat curtea.

CJUE s-a pronunţat în cazul unei franţuzoaice stabilite în Marea Britanie, care şi-a întrerupt serviciul de educatoare suplinitoare la grădiniţă la şase luni de sarcină. Ea a cerut un venit suplimentar atribuit femeilor însărcinate, inclusiv celor din alte ţări, cu condiţia să aibă statutul de angajat, însă autorităţile britanice i-au respins cererea, în 2008, pe motiv că îşi pierduse acest statut.

Potrivit deciziei curţii, acest lucru îi poate descuraja pe cetăţenii europeni să îşi exercite dreptul la liberă circulaţie, de teama pierderii statutului de angajat în statul membru gazdă.

CJUE a mai amintit că şi cei aflaţi în şomaj forţat sau incapacitate temporară de muncă pot beneficia în continuare de statutul de angajat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici