Cutremur puternic în Gorj, cu magnitudinea 5.2. UPDATE Alte replici, ultima la ora 17.50

În ziua de 13.02.2023, 16:58:06 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ, un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.2, la adâncimea de 15 km.

13386 afișări
Imaginea articolului Cutremur puternic în Gorj, cu magnitudinea 5.2. UPDATE Alte replici, ultima la ora 17.50

Seism puternic în Gorj, cu magnitudinea de 5.2

UPDATE 20:00 Nicio legătură cu Turcia

Directorul INFP, Constantin Ionescu, spune că regiunea nu are suficientă energie pentru producerea unor cutremure puternice. „Este posibil să mai fie replici. Cutremurele de suprafaţă se produc cu replici destul de multe. Ele, de obicei, sunt mai mici. Regiunea de aici nu are suficientă energie să dea cutremure puternice, care să producă pagube majore”, a spus Ionescu.

Întrebat dacă acest seism are legătură cu cutremurele din Turcia, şeful INFP a precizat: „Puţin probabil, nu cred că este. De obicei ar trebui să nu fie nicio legătură, mai ales că dacă e să ne uităm la felul cum se mişcă plăcile tectonice şi faliile. Zona aceasta de aicea are legătură cu cutremurele din Croaţia, din zona Muntenegru, zona Adriacă”.

UPDATE 19:00 Încă un cutremur în Gorj

UPDATE 18:10 Comunicat IGSU

„În urmă cu puţin timp, în Oltenia, Gorj s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter, la o adâncime de 15 km. Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 şi nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime”, a transmis IGSU.

Instituţia transmite că, în cazul seismelor, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanşării acestora.

„Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă)”, a mai transmis IGSU.

Un cutremur cu magnitudinea 5,2 a avut loc luni la ora 16.58 în judeţul Gorj, a anunţat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

UPDATE 17:38 Seismul a avut două replici

„Cutremurul a fost urmat de două replici de 2,4 grade pe scara Richter la o adâncime de 5 km şi de 3.0 grade pe scara Richter la o adâncime de 15 km. Ambele replici au avut epicentrul în aceeaşi zonă seismică (Oltenia, judeţul Gorj)”, informează ISU Gorj.

UPDATE 17:30 Replică la cutremurul din Oltenia: Seism cu magnitudinea 3.0 

 
„În ziua de 13.02.2023, 17:21:14 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ML 3.0, la adâncimea de 15 km. Cutremurul s-a produs la 109km SV de Sibiu, 111km NV de Craiova, 146km V de Pitesti, 157km SE de Timisoara, 176km SE de Arad, 181km S de Cluj-Napoca, 206km V de Brasov, 208km E de Belgrade, 213km E de Zemun, 225km NE de Nis”, potrivit INFP.
 
Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 şi nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime, a anunţat Inspectoratul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) după cutremurul de 5,2 produs luni după-amiaza în judeţul Gorj. 
 
----- 
În ziua de 13.02.2023, 16:58:06 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ, un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.2, la adâncimea de 15 km.
 
Cutremurul s-a produs la 102km SV de Sibiu, 107km NV de Craiova, 137km V de Pitesti, 166km E de Timisoara, 179km S de Cluj-Napoca, 183km SE de Arad, 196km V de Brasov, 218km E de Belgrade, 222km E de Zemun, 224km V de Ploiesti.
 
Informaţii despre măsurile şi modul de comportare înainte,  în timpul şi după producerea unui seism, aici: https://fiipregatit.ro/ghid/cutremur/. Reguli de comportare în caz de cutremur: https://youtu.be/rlEuJdtQrgI  
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici