Cutremurele din Turcia şi Siria, ziua a 5-a: numărul morţilor a trecut de 22.000 / Bărbat salvat după 110 ore / SUA trimite ajutor de 85 de milioane de dolari / Convoi ONU în Siria

Căutările disperate continuă în Turcia şi Siria, dar şansele de a găsi supravieţuitori sub tărâmături scad pe zi ce trece.

5460 afișări
Imaginea articolului Cutremurele din Turcia şi Siria, ziua a 5-a: numărul morţilor a trecut de 22.000 / Bărbat salvat după 110 ore / SUA trimite ajutor de 85 de milioane de dolari / Convoi ONU în Siria

UPDATE 22:00 Bilanţul victimelor din Turcia a crescut la 20.213 morţi

Autoritatea de gestionare a dezastrelor din Turcia a declarat că bilanţul victimelor cutremurelor majore care au avut loc recent în ţară a crescut la 20.213 morţi, în timp ce 77.711 persoane au fost rănite în urma acestora.

UPDATE 21:00 ONU: Până la 5,3 milioane de persoane din Siria ar putea rămâne fără adăpost în urma cutremurului

Până la 5,3 milioane de persoane din Siria ar putea rămâne fără adăpost în urma cutremurului devastator care a zguduit regiunea în această săptămână, a declarat un oficial al Naţiunilor Unite.

"Este posibil ca până la 5,3 milioane de persoane din Siria să fi rămas fără adăpost în urma cutremurului", a declarat reprezentantul pentru Siria al Înaltului Comisar ONU pentru refugiaţi, Sivanka Dhanapala, în cadrul unui briefing de presă.

"Pentru Siria, aceasta este o criză în cadrul unei crize. Am avut parte de şocuri economice, de COVID şi acum suntem în plină iarnă."

UPDATE 18:00 PKK opreşte "acţiunile militare" după cutremure

Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Turcia l-a desemnat drept grup "terorist", a anunţat o oprire temporară a luptelor pentru a uşura munca de recuperare în urma cutremurelor masive care au lovit sud-estul Turciei şi nord-vestul Siriei.

"Mii de oameni de-ai noştri sunt sub dărâmături", a declarat co-liderul grupării, Cemil Bayik, pentru agenţia de presă ANF, legată de PKK, îndemnând ca accentul să fie pus pe munca de recuperare, mai degrabă decât pe purtarea războiului.

"Facem apel la toate forţele noastre angajate în acţiuni militare: Opriţi acţiunile militare în Turcia, în metropole şi oraşe", a spus el.

UPDATE 16:30 Bărbat salvat la 110 ore după cutremur

Un reporter de la  Al Jazeera, transmite din apropierea unei clădiri prăbuşite în Kahramanmaras, şi spune că salvatorii au scos o persoană în viaţă la 110 ore după cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade.

"Un alt corp a fost scos de sub dărâmături şi era în viaţă... 110 ore mai târziu", a declarat Serdar.

UPDATE 15:35 Erdogan: răspunsul la cutremur nu a fost atât de rapid pe cât ar fi trebuit să fie

Răspunsul autorităţilor turce la cutremurele masive din sudul ţării nu este atât de rapid pe cât şi-ar fi dorit guvernul, a declarat preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

"Atât de multe clădiri au fost avariate încât, din păcate, nu am putut accelera intervenţiile noastre atât de repede pe cât ne-am fi dorit", a declarat Erdogan în timpul unei vizite în oraşul Adiyaman, din sudul ţării, grav afectat.

Declaraţia a fost făcută la o zi după ce Erdogan a recunoscut că au existat "deficienţe" în gestionarea dezastrului de către guvern.

Erdogan a adăugat că unele persoane jefuiau pieţele şi vizau întreprinderi în urma atacului. El a declarat că starea de urgenţă declarată în zonele grav afectate va permite guvernului să îi sancţioneze rapid pe cei responsabili.

UPDATE 15:00 Orele trec, iar salvatorii mai scot la lumină câte o persoană

UPDATE 14:00 Israelul avertizează Siria: Vom intercepta armele Iranului, în ciuda cutremurului

Israelul a avertizat că nu va permite Iranului să exploateze criza umanitară creată în Siria după cutremur pentru a livra în secret arme organizaţiei Hezbollah. Ştirea, publicată iniţial de ziarul saudit Elaph, a fost citată ulterior de televiziunea publică israeliană Kan. Potrivit Elpah, o „sursă militară israeliană”, există informaţii conform cărora Iranul va încerca să exploateze situaţia tragică din Siria pentru a transmite arme către Hezbollah, făcându-le să pară ajutor umanitar. În acest caz, Israelul nu ar accepta o astfel de situaţie şi „ar da un răspuns militar dur, fără ezitare”.

UPDATE 13:00 România, nou ajutor pentru Turcia

UPDATE 12:00 Peskov: Rusia va continua să-şi ajute prietena Siria

Rusia va continua să ofere asistenţă Siriei, ţară lovită de cutremur, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a declarat că „în prezent, oferim asistenţă prietenilor noştri sirieni prin diferite departamente şi vom continua să facem acest lucru”.

UPDATE 11:00 Aya, internată în spital, urmărită cu sufletul la gură

UPDATE 10:00 Assad în Alep, prima vizită în zona Siriei lovită de cutremur

Preşedintele sirian Bashar Assad a ajuns pentru prima dată în zona Siriei, afectată de cutremurul de luni, la patru zile după cutremurul devastator care a lovit atât Siria, cât şi Turcia, Assad a mers împreună cu soţia sa Asmaa să viziteze nişte răniţi în spitalul universitar din Alep.

Alep, al doilea oraş al Siriei, deja marcat de ani de bombardamente puternice, a fost printre centrele cele mai devastate de cutremur. Assad se întâlnise deja cu delegaţii din ţările care trimiteau ajutoare, dar până acum aceste întâlniri au avut loc la Damasc

UPDAET 09:00 Un alt convoi ONU gata să intre în Nord-Vest, potrivit Observatorului Naţional pentru Drepturile Omului din Siria

Un alt convoi ONU este gata să pătrundă în zonele din nord-vestul Siriei, scăpate de controlul guvernului şi lovite de cutremurul din Turcia. Acest lucru a fost raportat de Observatorul Naţional pentru Drepturile Omului din Siria, potrivit căruia convoiul de astăzi se alătură celui din şase camioane care au intrat prin trecerea Bab al Hawa care transportau pături, saltele şi corturi pentru aproximativ 5 mii de oameni. Potrivit mecanismului ONU reînnoit la fiecare şase luni cu acordul aliatului Rusiei de la Damasc, convoaiele internaţionale umanitare pot intra în nord-vestul Siriei din Turcia doar prin punctul de trecere Bab al Hawa.
 

UPDATE 08:00 Ce familie va avea fetiţa născută sub dărâmături

UPDATE 07:00 Peste 21.000 de morţi după cutremurele Turcia şi din Siria

Sunt peste 21,000 de victime ale cutremurului devastator care a lovit Turcia şi Siria. Noul bilanţ este de 21.051 de decese în cele două ţări, potrivit autorităţilor locale. 17.674 morţi în Turcia, 3.377 în Siria.

UPDATE 06:00 Din SUA 85 de milioane de dolari către Turcia şi Siria

Statele Unite anunţă ajutoare pentru cutremur de 85 de milioane de dolari Turciei şi Siriei. Ajutorul, spune agenţia americană de dezvoltare USAID, va fi plătit partenerilor de pe teren pentru a „oferi ajutor urgent pentru milioane de oameni”, inclusiv hrană, adăpost şi servicii de sănătate de urgenţă. Fondurile vor fi, de asemenea, folosite pentru a sprijini apă curată şi canalizare pentru a preveni focarele de boli. Anunţul vine după ce secretarul de stat Antony Blinken a vorbit joi la telefon cu ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, pentru a discuta despre nevoile aliaţilor NATO.

UPDATE 05:00 Copil găsit în viaţă după 90 de ore, la Hatay

Mai există o speranţă de viaţă sub dărâmăturile cutremurului. După 90 de ore, Hilal Bilgi, în vârstă de 10 ani, a fost salvat, găsit în dărâmăturile unui apartament cu 7 etaje din Hatay. Pentru a salva copilul, relatează ziarul turc Hurriyet, salvatorii au săpat un tunel: copilul se afla sub un bloc de beton şi, cu aprobarea apropiaţilor, s-a decis amputarea braţului cu o operaţie efectuată sub dărâmături. În timpul cutremurului, copilul şi-a pierdut părinţii şi cei 3 fraţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici