Dâmboviţa: O femeie care are în curte peste 60 de câini a fost reclamată de vecini la primărie şi DSV

O bucureşteancă stabilită în satul dâmboviţean Pitaru, comuna Potlogi, care are în curtea sa peste 60 de câini, a fost reclamată la primărie şi la Direcţia Sanitar-Veterinară Dâmboviţa, din cauza mirosului insuportabil, potrivit sătenilor multe dintre animale fiind aduse din Bucureşti cu maşinile.

1405 afișări
Imaginea articolului Dâmboviţa: O femeie care are în curte peste 60 de câini a fost reclamată de vecini la primărie şi DSV

Vecinii unei femei din satul dâmboviţean Pitaru, disperaţi din cauza celor 60 de câini pe care aceasta îi ţine în curte (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

"Mirosul degajat de fecalele câinilor, mai ales în zilele toride de vară, este insuportabil. Zeci de animale trăiesc în curte, iar altele în spatele curţii. Dulăi în toată firea se plimbă prin curte ca pe maidan. La orice apropiere de poarta gospodăriei se declanşează o adevărată nebunie. Câinii latră înnebuniţi, se urcă pe garduri, apar de unde te aştepţi mai puţin. În urma sesizărilor făcute de către vecini, femeia vrea să transforme o grădină din spatele casei într-un padoc neautorizat. Chiar şi aşa imaginea generală, întărită de mirosul care îţi zgârie nările ne-a adus în pragul disperării. Nu ne-ar fi deranjat dacă avea doi - trei câini în curte, dar în cinci ani a reuşit să adune vreo 60 de câini, care zi şi noapte latră şi nu ne lasă să închidem un ochi. În plus, trebuie să suportăm un miros greu, înţepător, iar părul provenit de la aceşti câini este peste tot", a declarat unul dintre vecinii femeii.

Sătenii din Pitaru spun că nu mai rezistă să trăiască în asemenea condiţii, iar unii dintre ei vor să se mute la rude şi prieteni, după ce au reclamat situaţia la primărie, poliţie şi DSV Dâmboviţa, iar autorităţile nu intervin.

"Este peste firea omenească. Nu mai putem trăi în asemenea condiţii. Toate aceste lucruri i le-am adus la cunoştinţă domnului primar, dar nu s-a rezolvat nimic. Mai vin două doamne cu o maşină şi îi aduc câini, mâncare, este în legătură cu o fundaţie. Minte că din pensie ţine aceşti câini. Noi credem că este o afacere. Este un adevărat infern. Nu putem să lăsăm un geam, o uşă deschisă că mirosul pătrunde. Lătrăturile nu mai vorbim şi ceea ce este mai grav afectează pânza freatică, suntem la ţară avem fântâni. Unii au posibilitate să cumpere apă de băut, alţii nu. Un adevărat focar de infecţie", a declarat alt localnic.

Acesta spune că femeia a fost reclamată la DSV, la poliţie si la primărie, dar aceasta nu a fost afectată "prea tare"

"De curând, au fost cei de la DSV Dâmboviţa şi au avertizat-o pe doamnă că este posibil să o pască o amendă de sute de milioane pentru faptul că nu are spaţii special amenajate pentru atâtea animale, dar mai mult nu au putut să facă, deoarece, în România nu există, deocamdată, o lege care să limiteze deţinerea unui anumit număr de animale la curte. O să ne mutăm pe la rude şi prieteni, altă solutie nu e", a declarat alt localnic.

În replică, femeia spune că o să mute câinii, dar, la rândul său, reclamă faptul că este deranjată de vacile şi porcii vecinilor.

"Vreau să-i mut, deja amenajez în spatele grădinii. Nu ştiu câţi mai am. Nu reuşesc să-i număr… Şi dacă miroase urât ce să le fac? O să-i mut, dar să ştiţi că eu dau cu clor, curăţ… Nu este focar de infecţie, dar miroase, că sunt animale, ce să le fac? Şi ei au porci, vaci şi le suport mirosul, aşa că şi ei să suporte mirosul câinilor", a declarat Marioara Drăghicescu.

Sătenii au depus o petiţie şi la Consiliul Local Potlogi pentru ca autorităţile locale să iniţieze şi să aprobe o reglementare în care deţinerea unui număr mai mare de două animale de companie, respectiv câini, într-o gospodărie şi neasigurarea condiţiilor, îngrijirii lor şi atenţiei necesare, ţinând cont de nevoile ecologice, în funcţie de specie şi rasă, să constituie contravenţie şi să fie sancţionată cu amendă.

Primarul comunei Potlogi, Nicolae Catrina, recunoaşte că nu are soluţii.

"Sunt depăşit de situaţie, exact sunt depăşit de situaţie. Nu am cadru legal, că aş interveni, dar trebuie să fiu apărat de lege", a declarat primarul comunei Potlogi, Nicolae Catrina

Edilul şef a mai spus că în ceea ce priveşte deţinerea animalelor de companie la curte, atât pe plan local, cât şi naţional, nu există o lege care să limiteze numărul de animale deţinute de către o persoană fizică, situaţie care a permis femeii să transforme curtea casei în crescătorie canină şi să provoace nemulţumire printre locuitorii din satul dâmboviţean Pitari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici