Dâmboviţa: RISC DE PRĂBUŞIRE pentru 20 de case, din cauza alunecărilor de teren

Douăzeci de case din comuna dâmboviţeană Malu cu Flori sunt în pericol de prăbuşire, după ce alunecările de teren din zonă s-au reactivat din cauza precipitaţiilor abundente, eroziunea afectând suprafeţele cu fâneţe şi pomi fructiferi.

542 afișări
Imaginea articolului Dâmboviţa: RISC DE PRĂBUŞIRE pentru 20 de case, din cauza alunecărilor de teren

Dâmboviţa: RISC DE PRĂBUŞIRE pentru 20 de case, din cauza alunecărilor de teren (Imagine: AFP/ Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit localnicilor din satul Capul Coastei, punctul Iorgu, comuna Malu cu Flori, situaţia trebuie rezolvată urgent, deoarece alunecările de teren s-au accentuat şi le pun în pericol casele.

"Pământul a început să se crape, s-au format cratere imense, care au înghiţit copacii din livezi. Pe alocuri s-au format nişte mici lacuri, iar într-un loc crăpăturile sunt la doar o sută de metri de locuinţe. În fiecare an ne-a luat din pământ. De când plouă, pământul se duce în fiecare zi câte un metru. Dimineaţa ne trezim şi venim să vedem în ce stadiu sunt alunecările. Este destul de gravă situaţia. Urgent trebuie să se ia măsuri. Trebuie mutat cursul apei ori să se facă un dig", a declarat un localnic.

Douăzeci de case sunt în pericol să fie afectate de alunecările de teren, iar localnicii se tem că, dacă va mai ploua, vor rămâne fără locuinţe.

"În fiecare an pleacă pământul însă acum alunecările au luat amploare. Aveam 2.200 de metri şi vreo 300 de pomi. Acum cred că nu mai sunt 200 de metri. Se vede cu ochiul liber cum pleacă pământul cu pomi cu totul. Ceea ce este mai grav, se apropie de case, pe zi ce trece alunecarea se apropie de case. Vedem cum pleacă pământul. Urgent cred că ar trebui să se mute cursul râului Dâmboviţa. Alunecările sunt mai vechi, dar în fiecare primăvară se reactivează. Autorităţile judeţene au trimis o echipă de cercetare la faţa locului pentru a se găsi soluţii urgente, pământul a înghiţit zeci de pomi fructiferi şi mai are cam o sută de metri şi ajunge şi la case", a declarat un alt localnic.

Autorităţile locale au informat Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Prefectura Dâmboviţa, precum şi conducerea Apelor Române despre situaţia apărută.

"Situaţia este foarte dificilă şi datează de o perioadă mai veche. Noi, Primăria, ne luptăm cu reprezentanţii Apelor Române care au făcut o expertiză şi care, după părerea mea, nu este corectă. Dumnealor spun că este vorba despre o alunecare de teren urmată de o eroziune de mal a râului Dâmboviţa, iar noi spunem că este vorba foarte clar de o eroziune de mal a râului Dâmboviţa urmată de o alunecare de teren. Cert este că lucrurile se agravează. În ultimele zile am monitorizat alunecările de teren, am trimis adrese la toate instituţiile. Astăzi, a venit o comisie de la Prefectură în teren, însă cei care erau cei mai importanţi, reprezentanţii Apelor Române nu au venit. Am ajuns să trăim cu teroarea că la doar o sută de metri de prima casă se află o alunecare de teren. În această zonă pot fi afectate circa 20 de locuinţe. Prima măsură urgentă şi fără cheltuială este să se mute cursul râului Dâmboviţa pe vechiul curs", a declarat viceprimarul comunei Malu cu Flori, Ion Constantin.

Specialiştii susţin că în momentul în care vor apărea precipitaţiile situaţia se va înrăutăţii, iar alunecările de teren vor căpăta amploare. Până în prezent, autorităţile nu au formulat un punct de vedere asupra datei la care ar putea începe lucrările de deviere a apei distrugătoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici