Dan Şova, audiat la DNA: Senatorul este suspectat că ar fi luat mită 100.000 de euro într-un contract de asistenţă juridică la CET Govora. DNA cere Senatului încuviinţare pentru reţinerea şi arestarea lui Şova

Procurorii DNA au sesizat Parchetul instanţei supreme pentru a cere preşedintelui Senatului încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova, acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură. Directorul CET Govora Mihai Bălan a fost reţinut de procurori.

7239 afișări
Imaginea articolului Dan Şova, audiat la DNA: Senatorul este suspectat că ar fi luat mită 100.000 de euro într-un contract de asistenţă juridică la CET Govora. DNA cere Senatului încuviinţare pentru reţinerea şi arestarea lui Şova

Dan Şova, adus la DNA pentru a fi audiat ca suspect într-un nou dosar (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Mediafax Foto)

UPDATE 18:30 - DNA cere Senatului încuviinţare pentru reţinerea şi arestarea lui Şova

Procurorii DNA au sesizat Parchetul instanţei supreme pentru a cere preşedintelui Senatului încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova, acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură.

Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică (CET) Govora SA, Mihai Bălan, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Mihai Bălan a fost deja reţinut de procurorii DNA şi va fi prezentat, vineri, Înaltei Curţi cu propunere de arestare preventivă.

DNA a mai cerut Senatului încuviinţare pentru reţinerea şi arestarea lui Şova, în dosarul Turceni-Rovinari, în care acesta a fost trimis în judecată alături de fostul premier Victor Ponta.

În 25 martie, la votul din plenul Senatului, din cele 151 de voturi exprimate în cazul solicitării vizându-l pe Dan Şova, au fost înregistrate 79 de opţiuni "pentru", 67 "împotrivă", iar cinci voturi au fost anulate.

Senatul a respins cererea DNA invocând articolul 24, alineatul 4 din Legea 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, potrivit căruia fiecare cameră hotărăşte în cazul cererii de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului ori a senatorului "cu votul secret al majorităşii membrilor săi", deşi Constituţia prevede, la articolul 76, că hotărârile celor două camere ale Parlamentului "se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare cameră".

Senatul nu a emis încă atunci o hotărâre de respingere a solicitării DNA, arătând doar că s-a pronunţat prin vot secret asupra cererii, nefiind întrunit numărul suficient de voturi pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării unui senator.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele CSM şi PNL au sesizat Curtea Constituţională.

CC a decis, pe 8 aprilie, că Senatul avea obligaţia de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa plenului din 25 martie 2015, prin care atestă rezultatul votului cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan Şova, de a o comunica autorităţilor competente şi de a o pubica în Monitorul Oficial al României.

Curtea a mai decis, pe 6 mai, că hotărârea Senatului în cazul solicitării DNA de încuvinţare a reţinerii şi arestării lui Dan Şova este neconstituţională.

UPDATE 17:55 - Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea lui Mihai Bălan, director general al CET Govora

Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea lui Mihai Bălan, director general al CET Govora, cercetat pentru abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale).

În sarcina lui Bălan s-a reţinut că acesta, în calitate de director general al CET Govora, a încheiat cu o societate de avocaţi două contracte şi, în perioada ianuarie 2012 - august 2014, a avizat din partea CET plăţile efectuate în baza celor două contracte, cu încălcarea dispoziţiilor legale, conduită care a condus la vătămarea intereselor legale ale CET Govora şi a produs o pagubă patrimoniului societăţii în cuantum de 1.301 lei.

Mihai Bălan a fost reţinut şi va fi prezentat, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

UPDATE 17:55 - Şova, suspect într-un dosar al directorului CET Govora, care a fost reţinut 

Senatorul Dan Şova, adus joi după-amiază cu mandat la DNA pentru a-i fi comunicate noi acuzaţii, este suspect într-un dosar al directorului CET Govora Mihai Bălan, care a fost reţinut de procurori.

Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică (CET) Govora SA, Mihai Bălan, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Concret, Şova i-a spus persoanei denunţătoare că îi poate asigura încheierea unui contract de asistenţă juridică cu CET Govora SA de tip abonament lunar, uzitat la acea vreme, iar valoarea contractului va fi în cuantum de 10.000 euro/lună, spun anchetatorii.

În schimbul acestui serviciu, continuă procurorii, Şova a pretins de la persoana denunţătoare suma de 5.000 de euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistenţă juridică ce urma să se încheie între CET Govora şi casa de avocatură respectivă.

În cursul lunii decembrie 2011, între CET Govora şi societatea de avocatură s-a încheiat contractul de asistenţă juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de un an, iar obiectul acestuia se referea la activităţi juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora, precizează DNA.

În perioada decembrie 2011 - decembrie 2012, societatea de avocaţi a emis lunar, către CET Govora, facturi pentru activităţile de asistenţă juridică prestate în perioada decembrie 2011 - decembrie 2012.

În aceeaşi perioadă, Şova ar fi încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 de euro. Banii erau încasaţi în numerar, în fiecare lună, prin intermediar, la puţin timp după ce societatea de avocaţi încasa banii de la CET Govora, spun procurorii.

În luna decembrie 2012, contractul de asistenţă juridică s-a încheiat prin ajungere la termen. La acea vreme Mihai Bălan nu mai ocupa funcţia de director general al CET. În luna martie 2013, Bălan a revenit în funcţia de director general al CET Govora.

În cursul lunii mai 2013, între CET Govora şi aceeaşi societate de avocatură s-a încheiat un nou contract de asistenţă juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de un an, iar obiectul acestuia se referea la activităţi juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora, mai spun procurorii.

Ei îl acuză pe Şova că şi în timpul derulării acestui contract a încasat un comision de 40.000 euro.

Senatorul ar fi folosit cea mai mare parte a banilor primiţi pentru a achita un imobil cumpărat în Bucureşti.

În sarcina lui Bălan s-a reţinut că acesta, în calitate de director general al CET Govora, a încheiat cu o societate de avocaţi două contracte şi, în perioada ianuarie 2012 - august 2014, a avizat din partea CET plăţile efectuate în baza celor două contracte, cu încălcarea dispoziţiilor legale, conduită care a condus la vătămarea intereselor legale ale CET Govora şi a produs o pagubă patrimoniului societăţii în cuantum de 1.301.410 lei.

UPDATE 17:15 - Dan Şova a plecat de la DNA cu avocatul său, fără a face declaraţii

Dan Şova, adus cu mandat, joi după-amiază, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), a plecat după mai mult de o oră, însoţit de avocatul său, fără a face declaraţii.

UPDATE 16:20 - Dan Şova, adus la DNA pentru a fi audiat ca suspect într-un nou dosar 

Senatorul Dan Şova a fost adus, cu mandat, joi după-amiază, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiat, fiind suspect într-un nou dosar de corupţie, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici