Daniel Constantin vrea înfiinţarea de depozite pentru legume şi fructe, care ar reduce preţurile

Statul poate veni în sprijinul agricultorilor prin parteneriate public-private pentru înfiinţarea de depozite de legume şi fructe, ceea ce ar duce la scăderea preţurilor la aceste produse, a declarat miercuri într-o coferinţă de presă ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

1064 afișări
Imaginea articolului Daniel Constantin vrea înfiinţarea de depozite pentru legume şi fructe, care ar reduce preţurile

Daniel Constantin vrea înfiinţarea de depozite pentru legume şi fructe, care ar reduce preţurile (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Întrebat cum explică diferenţele mari dintre preţurile legumelor şi fructelor la producător şi cele practicate în pieţe, Constantin a răspuns că sunt mai multe cauze, printre care înfiinţarea cu întârziere a unor culturi, iar pe de altă parte, lipsa de organizare a pieţei, care are ca efect încasarea celei mai mari părţi a câştigurilor de către intermediari şi comercianţi, şi nu de către producători.

"Din acest punct de vedere avem în analiză în momentul de faţă să organizăm pe fiecare filieră de produs piaţa ceva mai bine. Unul din exemple, chiar la legume-fructe, se referă la constituirea şi stimularea grupului de producători în continuare astfel încât să avem cât mai mulţi oameni care se constituie într-o astfel de formă asociativă", a spus Constantin.

El a adăugat că statul poate să vină în sprijinul lor agricultorilor pentru înfiinţarea de depozite.

"Vrem să venim, pentru organizaţiile profesionale cu un parteneriat public-privat, posibil cu ADS, să fie partener din partea statului, astfel încât să înfiinţăm acele centre de depozitare de legume şi fructe. Producătorul să se ocupe de producţie, aşa cum este normal, depozitul respectiv, comerciantul, să se ocupe de vânzările celor care sunt în grupul respectiv de producători. În felul acesta cred că putem să avem produse şi mai ieftine, de o calitate şi mai bună, şi producătorul să se ocupe de ceea ce a învăţat şi să beneficieze de profitul respectiv. Aceste parteneriate se vor desfăşura pe o perioadă de cinci sau zece ani, în funcţie de cum vor ieşi calculele economice, după care dacă organizaţia respectivă a manifestat progres în desfăşurarea activităţii, statul se va retrage şi va rămâne organizaţia respectivă cu acel depozit", a mai spus ministrul Agriculturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici