Danileţ: Dacă motivele revocării din CSM nu corespund legii, voi contesta voinţa colegilor judecători

Judecătorul Cristi Danileţ, a cărui revocare din CSM a fost votată de 1.126 de magistraţi, a declarat, miercuri, că va contesta voinţa colegilor dacă motivele nu corespund legii, Plenul CSM urmând să se pronunţe în cazul întrunirii condiţiilor legale.

509 afișări
Imaginea articolului Danileţ: Dacă motivele revocării din CSM nu corespund legii, voi contesta voinţa colegilor judecători

Cristi Danileţ (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Cristi Danileţ a spus că în cursul zilei de miercuri Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a fost informat că el şi judecătoarea Alina Ghica au decis să-şi retragă candidaturile pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM, întrucât în momentul de faţă este avansată o procedură de revocare a lor din Consiliu.

Danileţ a precizat că prin revocarea sa şi a Alinei Ghica decisă de adunările generale ale judecătorilor se pune în discuţie legitimitatea lor în CSM.

Judecătorul Cristi Danileţ a mai spus că miercuri s-a declanşat o altă procedură de alegere a vicepreşedintelui CSM şi urmează ca "un alt coleg necontestat" să-şi depună candidatura.

Danileţ a precizat că Secţia pentru judecători a CSM şi-a continuat şedinţele, fiind ales la fiecare dintre acestea câte un preşedinte ad hoc, pentru a nu exista un blocaj instituţional.

În ce priveşte transmiterea de către Judecătoria Râmnicu Vâlcea a unui centralizator cu voturile adunărilor generale de la judecătorii privind revocarea sa din funcţia de membru CSM, Danileţ a spus că va analiza motivarea instanţelor, pentru a vedea "prin ce acţiuni ale sale nu a îndeplinit corespunzător atribuţiile".

"Dacă motivele nu corespund legii, voi contesta voinţa colegilor, dacă ele corespund, atunci voi accepta voinţa lor", a spus Danileţ.

El a explicat şi procedura din CSM în urma primirii centralizatorului cu voturile de revocare. Danileţ a spus că Plenul CSM se va întruni în 15 zile de la primirea centralizatorului voturilor, pentru a primi toate documentele de la toate instanţele implicate, iar apoi va lua o hotărâre.

Judecătorul Cristi Danileţ a precizat că procedura în cazul său este încheiată.

"Nu vreau să anticipez dacă va fi un vot formal sau un vot în plen", a spus Danileţ.

Totodată, Danileţ a precizat că este nevoie în cazul revocării sale din funcţie de voturile din jumătate plus unu dintre judecătorii. Danileţ a adăugat că Plenul CSM va analiza dacă au fost întrunite condiţiile legale sau nu cu privire la revocarea sa din CSM.

Alina Ghica şi Cristi Danileţ îşi depuseseră candidaturile la funcţia de vicepreşedinte al CSM în 4 ianuarie, după alegerea Oanei Schmidt Hăineală ca preşedinte al Consiliului, ulterior împotriva lor adunările generale ale judecătorilor de la curţile de apel şi judecătorii declanşând proceduri de revocare din CSM.

În 7 ianuarie, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea a declanşat procedura de revocare din CSM a judecătorului Cristi Danileţ. Un demers similar a fost început în 10 ianuarie, la Curtea de Apel Cluj, pentru revocarea din funcţia de membru al CSM a Alinei Ghica, reprezentant al Curţilor de Apel în Consiliu.

Un număr de 103 judecătorii din 135 au votat pentru revocarea din Consiliul Superior al Magistraturii a lui Cristi Vasilică Danileţ, rezultatele fiind transmise, miercuri, de Judecătoria Râmnicu Vâlcea la CSM.

În cadrul procedurii, 1.126 de judecători au votat pentru revocarea lui Danileţ, iar 324 au votat împotrivă sau s-au abţinut, a anunţat, miercuri, Judecătoria Râmnicu Vâlcea, într-un comunicat de presă.

Până în prezent, 13 Curţi de Apel din cele 16 s-au pronunţat pentru revocarea Alinei Ghica.

Potrivit articolului 55, alineatul 9 din Legea 317/2004, republicată, în termen de 15 zile de la înregistrarea sesizării semnate şi motivate de reprezentanţii adunărilor generale, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dispune revocarea din funcţie a membrului ales.

Un membru ales în CSM poate fi revocat la cererea majorităţii instanţelor pe care le reprezintă, acestea hotărând cu două treimi din rândul judecătorilor în funcţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici