Data la care Curtea de Apel Bucureşti va judeca procesul privind prelungirea mandatului lui Ciucă la Statul Major al Armatei

Primul termen al procesului în care MApN atacă decretul semnat de Klaus Iohannis prin care a prelungit mandatul generalului Nicolae Ciucă de şef al Statului Major al Apărării va avea loc pe 29 ianuarie, la Curtea de Apel Bucureşti.

778 afișări
Imaginea articolului Data la care Curtea de Apel Bucureşti va judeca procesul privind prelungirea mandatului lui Ciucă la Statul Major al Armatei

Data la care Curtea de Apel Bucureşti va judeca procesul privind prelungirea mandatului lui Ciucă la Statul Major al Armatei

Potrivt portalului instanţelor de judecată, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit primul termen de judecată pentru data de 29 ianuarie pentru contestarea decretului privind prelungirea mandatului lui Nicolae Ciucă în funcţia de şef al Statului Major al Apărării.

Ministerul Apărării cere anularea actului administrativ şi suspendarea decretului nr. 1331/28.12.2018.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Apărării, Gabriel Leş, au acuzat că şeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

Recent, ministrul Apărării, Gabriel Leş, a declarat că regula în MApN este să nu fie prelungite mandatele şefilor Statului Major al Apărării, subliniind că nu avea altă soluţie decât aceea de a ataca decretul lui Iohannis de prelungire a mandatului lui Nicolae Ciucă, pentru că îl consideră ilegal.

„Eu am comunicat şi cu domnia sa (preşedintele Klaus Iohannis, n.r.) şi public că nu vreau să prelungesc acest mandat. Regula în MApN este să nu se prelungească astfel de mandate. În acest moment noi avem un decret în vigoare. Avem şef al Statului Major al Apărării, care astăzi a fost la Bruxelles. Nu aveam cum să nu vin şi să atac acest decret, care din punctul nostru de vedere este ilegal. Legea spune clar propune ministrul Apărării persoana, avizează premierul şi apoi semnează preşedintele. Am pus Armata şi anumiţi oameni într-o situaţie dificilă din lipsa dialogului. Eu documentele le-am trimis cu două săptămâni înainte de şedinţa CSAT. Am încercat să iau legătura cu domnul preşedinte. S-a întâmplat că nu a avut timp. Am vorbit cu unul dintre consilieri. Am fost deschis la negociere atunci, să vedem care este cea mai bună variantă. Nu s-a dorit”, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leş, la Digi24.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici