DE CE IUBESC ROMÂNIA - Genţiana Dănilă, conferenţiar: Am abandonat România, dar am încercat să o reconstruiesc în altă parte

Genţiana Dănilă are 40 de ani şi doar jumătate i-a trăit în România. E conferenţiar la Universitatea Paris 7, unde predă matematică. De şase ani îşi duce cei trei copii la şcoala de duminică în limba română, organizată de Ambasada României şi de o asociaţie a părinţilor, pe care a şi condus-o un an.

1511 afișări
Imaginea articolului DE CE IUBESC ROMÂNIA - Genţiana Dănilă, conferenţiar: Am abandonat România, dar am încercat să o reconstruiesc în altă parte

DE CE IUBESC ROMÂNIA - Genţiana Dănilă, conferenţiar: Am abandonat România, dar am încercat să o reconstruiesc în altă parte (Imagine: Arhivă personală)

În paralel militează pentru tot ce ţine de ecologie, sănătate, educaţie sau România şi activează în câteva asociaţii: Décroissance, Sortir du Nucléaire, Accueil Naissance.

Pentru Genţiana Dănilă întrebarea "Iubiţi România?" este retorică.

"E ca şi cum m-aţi întreba dacă-mi iubesc mama. O iubesc foarte mult, asta nu mă împiedică să-i văd defectele, să le urăsc când le văd la mine şi să mă cert des cu ea", spune Genţiana Dănilă.

Crede că a făcut prea puţin pentru România. Chiar dacă a abandonat-o, a încercat însă să o reconstruiască în altă parte.

"Ajungând în Franţa spuneam mereu cunoscuţilor: «Ce mi-ar plăcea să fie ţara asta populată de români»", povesteşte ea.

Pentru Genţiana Dănilă legătura cu ţara nu a fost niciodată întreruptă. La început a participat la activităţile unei asociaţii de studenţi români iar acum se zbate să-şi înveţe copiii limba română.

"În acest sens contribui la asociaţia Şcoala Română din Paris, care oferă cursuri de limba şi cultura românească copiilor cu origini române. Aş vrea să putem extinde activitatea şcolii şi cursurile la nivel local, în şcoli care să reunească toţi copiii interesaţi dintr-o anumită zonă şi să ajung să mă implic în tot ce înseamnă probleme româneşti: de patrimoniu, de trezire a societăţii civile, etc", afirmă Genţiana Dănilă.

În România de azi o nemulţumesc lipsa de reacţie a populaţiei la oferta politică, resemnarea şi faptul că foarte puţini cred că pot să schimbe ceva.

I-ar fi plăcut însă să ia cu ea din România librăriile, teatrele, covrigii, halviţa, braga şi socata.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici