De ce scade rata şomajului, deşi numărul salariaţilor nu creşte?

Rata şomajului a scăzut pentru cea de-a 11-a lună consecutiv în luna februarie, ajungând la 6,58%, corespunzătoare unui număr de 600.000 de şomeri, arată datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

74 afișări
Imaginea articolului De ce scade rata şomajului, deşi numărul salariaţilor nu creşte?

De ce scade rata şomajului, deşi numărul salariaţilor nu creşte? (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Pe de altă parte, numărul de salariaţi a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani, ajungând la 4,1 milioane de angajaţi în decembrie 2010 (exclu­zând cei 260.000 de bu­getari speciali din struc­turile "secrete" ale Mi­nisterului de Interne şi ale Ministerului Apărării), potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Paradoxul unei rate a şomajului extrem de scăzute în condiţiile în care numărul de salariaţi continuă să scadă de­monstrează că statisticile oficiale nu arată numărul real de persoane care nu reuşesc să-şi găsească un loc de muncă.

"Odată cu scăderea ratei şomajului ar trebui să crească numărul de angajaţi sau măcar să se ocu­pe o parte dintre locurile de muncă vacante. La noi, în calculul ratei şomajului nu sunt luaţi în considerare şi şomerii care nu mai primesc indemnizaţie de şomaj, în timp ce în alte ţări rata şomajului se calculează în funcţie de cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, diferenţa dintre cele două modalităţi de calcul fiind de cel puţin 2%", susţine Mariana Câmpeanu, fost ministru al muncii şi membru în Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor.

Citeşte mai multe despre scăderea ratei şomajului pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici