De Ziua Maghiarilor, manifestări în mai multe zone din ţară

Mai multe evenimente comemorative au fost organizate, sâmbătă, de maghiarii din România cu ocazia Zilei Naţionale a Maghiarilor, cât şi a comemorări eroilor Revoluţiei Ungare de la 1848.

15 afișări
Imaginea articolului De Ziua Maghiarilor, manifestări în mai multe zone din ţară

De Ziua Maghiarilor, manifestări în mai multe zone din ţară (Imagine:Mediafax Foto)

În judeţul Covasna, peste cinci mii de persoane s-au adunat, sâmbătă, la monumentul dedicat lui Gábor Áron din centrul municipiului Târgu Secuiesc, pentru a participa la manifestările organizate de Ziua  Maghiarilor de Pretutindeni.

Manifestările au început, la Târgu Secuiesc, încă de dimineaţă, cu depuneri de coroane de flori la monumentele închinate luptătorilor şi martirilor Revoluţiei din 1848-1849.

Peste şase sute de persoane au participat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la comemorarea Revoluţiei din 1848 şi la manifestările de marcare a Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Manifestările au început cu o slujbă religioasă desfăşurată în Biserica Romano-Catolică din centrul municipiului Cluj-Napoca, oficiată de patru episcopi ai bisericilor tradiţionale maghiare.

Sutele de maghiari care au asistat la slujbă au străbătut, pe jos, centrul Clujului, având în frunte tineri cu steaguri în culorile roşu, alb şi verde, până pe strada Avram Iancu, unde s-a desfăşurat ceremonia de depunere de coroane de flori la plăcuţa lui Petofi de pe clădirea fostului hotel Biasini. Aici au fost depuse coroane din partea UDMR, a Consulatului Ungariei, a Primăriei Cluj-Napoca, a Prefecturii şi a Consiliului Judeţean Cluj, precum şi a mai multor organizaţii maghiare.

 Tot la Cluj - Napoca, peste o sută de tineri au participat  la mitingul organizat de Noua Dreaptă şi de Fundaţia "Sarmisegetuza" , manifestarea încheindu-se cu sloganuri antimaghiare precum "Afară, afară, ungurii şi ţară" şi "România nu vă vrea".

Cei peste o sută de tineri au manifestat pentru susţinerea articolului 1 din Constituţie, care prevede că România este stat naţional unitar, suveran, independent şi indivizibil.

La Bucureşti, a avut loc un protest similar. Peste o sută de tineri, membri ai Organizaţiei Noua Dreaptă, protestau, sâmbătă, în Piaţa Universităţii din Bucureşti faţă de autonomia Ţinutului Secuiesc, ei intonând cântece patriotice.

Tinerii fluturau steaguri ale României şi ale organizaţiei lor, scandând "Ţinutul Secuiesc pământ românesc!", "România, românilor unitate naţională!", România, România nu vă vrea!”

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici