De Ziua Marinei, Oprea i-a omagiat pe militarii morţi în catastrofa aviatică de la Tuzla

Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, i-a omagiat, duminică, în discursul susţinut la Constanţa, de Ziua Marinei, pe cei 12 militari care şi-au pierdut viaţa în urma catastrofei aviatice de le Tuzla şi pe militarul decedat în accidentul aviatic din Muncţii Bucegi.

23 afișări
Imaginea articolului De Ziua Marinei, Oprea i-a omagiat pe militarii morţi în catastrofa aviatică de la Tuzla

De Ziua Marinei, Oprea i-a omagiat pe militarii morţi în catastrofa aviatică de la Tuzla (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Doresc să exprimăm cu toţii preţuirea şi recunoştinţa pe care o datorăm eroilor marinari, a celor care şi-au dat viaţa pentru apărarea ţării. Suntem încă profund marcaţi de pierderea celor 12 camarazi în catastrofa aviatică de la Tuzla şi este greu să acceptăm dispariţia lor din marea familie a Armatei Române", a afirmat Oprea, care i-a enumerat pe toţi cei 12 militari morţi la Tuzla.

Ministrul Apărării a spus că acelaşi omagiu îl exprimă şi pentru militarul român care şi-a pierdut viaţa în catastrofa aviatică din Munţii Bucegi.

Oprea le-a spus militarilor prezenţi la ceremoniile organizate de Ziua Marinei pe faleza din dreptul Comandamentului Flotei din Constanţa, că este conştient de faptul că le este greu să treacă peste constrângerile crizei economice, dar că ştie că militarii înţeleg necesitatea măsurilor temporare de reducere a cheltuielilor.

"Ştiu că este greu să trecem prin constrângerile la care ne supune criza economică mondială, dar ştiu că înţelegeţi necesitatea acestor măsuri temporare de reducere a cheltuielilor bugetare şi sunteţi solidari cu poporul pentru care sunteţi un exemplu", mai spus Gabriel Oprea.

El a menţionat şi implicarea militarilor în misiuni internaţionale pentru combaterea acţiunilor teroriste pe mare.

"Rezultatele obţinute în antrenamente şi mai ales prestaţia impecabilă în misiunile internaţionale demonstrează dorinţa şi capacitatea dumneavoastră de a vă implica activ în menţinerea unui climat al securităţii în zona riverană a Mării Negre, în angajarea noastră în cadrul NATO prin contribuţia efectivă de combatere a acţiunilor teroriste pe mare şi asigurarea securităţii maritime în zonă", a adăugat Oprea.

Manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Marinei Române, la 150 de ani de la înfiinţarea Forţelor Navale Române moderne, au început la ora 09.55, când preşedintele Traian Băsescu a fost întâmpinat de Garda de Onoare.

La manifestări au fost prezenţi ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, precum şi oficialităţi militare şi civile, iar la ceremonii asistă aproximativ 3.000 de persoane.

De la manifestările organizate de Ziua Marinei au lipsit premierul Emil Boc şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, care îşi anunţaseră prezenţa.

Miile de turişti şi de constănţeni prezenţi pe faleza din dreptul Comandamentului Flotei vor putea urmări, în cadrul manifestărilor, sosirea alaiului Zeului Neptun şi demonstraţii marinăreşti, urmate apoi de Exerciţiul Naval FNR 2010. Publicul va putea viziona acest exerciţiu de pe faleza Cazinoului din Constanţa, din faţa Comandamentului Flotei.

La ora 15.00, Zeul Neptun, împreună cu alaiul său, se va deplasa în Portul Tomis, unde până la ora 17.00 va patrona jocurile marinăreşti, iar apoi se va retrage. Pentru seară, între orele 17.00 - 18.00, Muzica Militară a Forţelor Navale va susţine reprezentaţii pe traseul Parcul Teatrului Naţional - Piaţa Ovidiu, iar ziua se va încheia cu Retragerea cu torţe, pe itinerariul Comandamentul Flotei - Piaţa Ovidiu - Prefectura Constanţa, începând cu ora 22.00.

Ziua Marinei Române este sărbătorită în fiecare an la 15 august, odată cu sărbătorirea Sfintei Marii - Praznicul Adormirii Maicii Domnului, de mai bine de un secol.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici