Dealul din apropierea palatului Peleş s-a prăbuşit

O parte din dealul Aosta din Sinaia - situat în apropierea Palatului Peleş - s-a prăbuşit în noaptea de vineri spre sâmbătă, dezastrul ecologic fiind provocat de lucrările de construcţie de pe colină, a anunţat, sâmbătă, Ordinul Arhitecţilor din România (OAR).

1 afișare
Imaginea articolului Dealul din apropierea palatului Peleş s-a prăbuşit

Dealul din apropierea palatului Peleş s-a prăbuşit

Dealul şi strada Aosta sunt situate în cartierul Furnica, în imediata apropiere a castelului Peleş, colina fiind "una din cele mai frumoase şi coerente zone din Sinaia", apreciază arhitecţii. O porţiune din acest deal s-a prăbuşit în noaptea de vineri spre sâmbătă, evenimentul fiind catalogat de arhitecţi drept un "dezastru ecologic", provocat de "nepăsarea autorităţilor din Sinaia".

Potrivit unui comunicat, Ordinul Arhitecţilor din România, numeroşi locuitori ai oraşului Sinaia şi organizaţii civice atrag atenţia - de mai bine de trei ani - asupra "catastrofei ecologice iminente, declanşate de politică urbanistică iresponsabilă a autorităţilor locale din Sinaia".

"În 3 martie 2007, arhitecţii din România au adoptat o rezoluţie intitulată «Salvaţi Sinaia» înaintată autorităţilor locale, centrale şi presei. Profund îngrijoraţi de soarta «Perlei Carpaţilor», Ordinul Arhitecţilor împreună cu mai multe organizaţii civice a convocat, în 2 iulie 2007, o conferinţă, la care au participat şi reprezentanţi ai primăriei din Sinaia. Iminenţa unor modificări catastrofale ale reliefului terenului - în special în zona Aosta - a fost încă o dată anunţată şi documentată. Dar aceste avertismente au rămas fără ecou", se arată în comunicatul OAR.

Arhitecţii afirmă că la o zi după acea conferinţă, la data 4 iulie 2007, Primăria din Sinaia a eliberat Autorizaţia de construcţie nr. 131 pe strada Aosta nr. 4, pentru o vilă mare cu demisol, parter, două etaje, mansardă cu trei locuinţe.

Lucrările antamate au declanşat alunecări de teren: 30 de brazi dezrădăcinaţi au căzut, împreună cu împrejmuiri. Porţiuni din alte terenuri au intrat în alunecare.

Surparea dealului Aosta de lângă palatul Peleş din Sinaia a ajuns în atenţia ministrului de Interne, Cristian David, care a solicitat, sâmbătă, autorităţilor locale o verficare a situaţiei semnalate de Ordinul Arhitecţilor din România.

 



Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici