Decanul Baroului Alba şi celelalte patru persoane cercetate pentru corupţie, eliberate din arest

Decanul Baroului Alba, Doina Scutea, fostul director al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba Ştefan Anghel Bogin şi alte trei persoane arestate pentru fapte de corupţie vor fi cercetate în libertate, după ce instanţa supremă a decis definitiv, marţi, eliberarea lor din arest.

38 afișări
Imaginea articolului Decanul Baroului Alba şi celelalte patru persoane cercetate pentru corupţie, eliberate din arest

Decanul Baroului Alba şi celelalte patru persoane cercetate pentru corupţie, eliberate din arest

Judecătorii instanţei supreme au admis recursurile celor cinci persoane şi au desfiinţat decizia Curţii de Apel Alba-Iulia de arestare preventivă pentru 29 de zile a acestora.

Instanţa supremă a respins astfel propunerea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă a celor cinci şi a dispus punerea lor de îndată în libertate. Magistraţii instanţei supreme le-au interzis celor cinci să părăsească localitatea de domiciliu pe o perioadă de 30 de zile.

În 12 noiembrie, Doina Scutea, Ştefan Anghel Boghin şi alte trei persoane acuzate de trafic de influenţă şi, respectiv, cumpărare de influenţă au fost arestate preventiv, în urma unei decizii a Curţii de Apel Alba-Iulia.

Cei cinci inculpaţi au declarat recurs împotriva hotărârii Curţii de Apel Alba-Iulia, care s-a judecat marţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În urma deciziei instanţei supreme, cele cinci persoane vor fi eliberate din arestul IPJ Alba, unde au fost duse de vineri, după decizia Curţii de Apel Alba-Iulia.

Doina Scutea este cercetată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba-Iulia pentru trafic de influenţă şi Anghel Ştefan Bogin pentru cumpărare de influenţă.

Alături de cei doi sunt cercetaţi Claudiu Vasile Vulpe, fost ofiţer SIE, arestat preventiv într-un alt dosar privind constituirea unei reţele de prostituţie ai cărei clienţi erau persoane importante din Alba, şi Alexandru Duca, ambii acuzaţi de cumpărare de influenţă şi complicitate la această infracţiune, precum şi Bogdan Radu, pentru trafic de influenţă.

Potrivit procurorilor DNA, în cursul lunii iunie 2009, Anghel Ştefan Bogin a fost numit director coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba ca urmare a destituirii din funcţie a fostului director. Pentru că această numire a fost contestată pe cale judecătorească şi pentru a obţine menţinerea într-o astfel de funcţie, în luna iunie 2010, prin intermediul lui Vasile Claudiu Vulpe şi al lui Alexandru Duca, Bogin a luat legătura cu Doina Scutea, decanul Baroului Alba, pentru ca aceasta să intervină la judecătorii din cadrul Curţii de Apel Alba-Iulia în scopul respingerii acestei acţiuni.

Scutea a fost de acord şi, arătând că are influenţă pe lângă magistraţi, în schimbul intervenţiei a pretins atât direct, cât şi prin intermediul lui Vulpe şi al lui Duca, ca Bogin, uzând de funcţia sa de conducere în cadrul DGFP Alba, să depună diligenţe pentru aprobarea cererii de compensare a unor datorii către bugetul de stat formulate de către Doina Scutea.

În schimbul intermedierii acordului cu Doina Scutea, Vulpe şi Duca i-au cerut lui Bogin acordarea de către instituţia pe care o conducea a unor tratamente preferenţiale societăţilor comerciale în care aveau interese directe (de exemplu, obţinerea de plăţi eşalonate pentru datoriile bugetare).

De asemenea, independent de faptele prezentate mai sus, în cursul anului 2010, întrucât Radu Bogdan, fost consilier al ministrului pentru IMM-uri, a lăsat să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari cu atribuţii de decizie în aprobarea proiectelor finanţate din fonduri europene de la nivelul Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, a primit de la Vasile Vulpe şi Alexandru Duca suma de aproximativ 40.000 lei cu scopul de a asigura declararea eligibilităţii unui proiect depus de Duca în numele unei firme din Alba-Iulia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici