Decizie CEDO: 10.000 de euro despăgubiri pentru fostul consilier guvernamental Fănel Pavalache

Curtea Europeană de la Strasbourg a constatat că în cazul fostului consilier guvernamental Fănel Pavalache - condamnat la şase ani detenţie - autorităţile române i-au încălcat prezumţia de nevinovăţie şi că i-au fost aplicate rele tratamente în detenţie, respectiv că a fost supus la fum de ţigară.

489 afișări
Imaginea articolului Decizie CEDO: 10.000 de euro despăgubiri pentru fostul consilier guvernamental Fănel Pavalache

Decizie CEDO: 10.000 de euro despăgubiri pentru fostul consilier guvernamental Fănel Pavalache

În iunie 2006, Fănel Pavalache a părăsit închisoarea, fiind eliberat condiţionat după trei ani şi şapte luni de executare din cei şase ani de detenţie, la cât a fost condamnat.

El a reclamat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg faptul că nu i s-a respectat prezumţia de nevinovăţiei (prevăzută de articolul 6 § 2 din Convenţia Europeană) şi că i-a fost încălcat articolul 3 privind faptul că nicio persoană nu trebuie supusă relelor tratamente şi degradante.

Pavalache a reclamat faptul că a trebuit să îndure condiţiile inadecvate din detenţie, fiind expus la fumul de tutun, iar administraţia i-a acordat târziu îngrijiri medicale.

Astfel, CEDO a decis despăgubirea morală cu 10.000 de euro şi 1.800 de euro pentru costuri şi cheltuieli.

Fănel Pavalache a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru trafic de influenţă.

Potrivit Parchetului Naţional Anticorupţie (devenit DNA), Fănel Pavalache a pretins iniţial suma de 4.000.000 de dolari, ulterior reducându-şi pretenţiile la 1.000.000 de dolari, sumă a cărei primă tranşă era de 200.000 de dolari, în schimbul căreia, prin relaţiile sale personale, urma să intervină pe lângă persoane influente din justiţie pentru stoparea procedurii de lichidare a Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR), pentru înlocuirea lichidatorului judiciar SC Reconversie şi Valorificare Active SA Bucureşti şi, în final, pentru scoaterea din faliment a băncii.

La data de 18 octombrie 2002, Pavalache a primit, de la Ion Popescu, fost preşedinte al Băncii Internaţionale a Religiilor, prin intermediul numitei Nicoleta Gema Bobârnea, suma de 20.000 de dolari, afirmând că va interveni pe lângă magistraţi din cadrul Tribunalului Bucureşti, pentru ca aceştia să pronunţe soluţii favorabile în dosarele având ca obiect falimentul şi procedura lichidării judiciare a BIR.

Anchetatorii au stabilit că, în cursul lunilor august-septembrie 2002, Popescu, preşedintele Consiliului de Administraţie al BIR a rugat-o pe Bobârnea, care avusese un cabinet stomatologic într-un apartament proprietate a băncii, să-i înlesnească o întâlnire, cu caracter privat, cu o persoană oficială căreia urma să-i prezinte mai multe documente şi un memoriu legat de situaţia reală a băncii.

În cursul lunii septembrie 2002, Bobârnea a intermediat o primă întâlnire între Ion Popescu şi Fănel Pavalache, o cunoştinţă de a sa, care îndeplinea funcţia de expert guvernamental. Anterior acestei întâlniri, şi Pavalache îşi manifestase intenţia de a se întâlni, prin intermediul acesteia, cu Popescu pentru a discuta probleme legate de BIR.

Încă de la prima întâlnire, Pavalache şi-a luat măsuri de "precauţie", stabilind ca discuţiile sale cu Popescu să aibă loc în scris, fără ca cei doi să aibă un dialog real. În intervalul scurs între prima şi a doua întâlnire a celor doi, respectiv 18 septembrie-9 octombrie 2002, inculpatul Pavalache a pretins prin intermediul lui Bobârnea şi Popescu suma de 4.000.000 de dolari, în schimbul căreia, prin trafic de influenţă, garanta stoparea procedurii de lichidare judiciară a BIR şi înlocuirea lichidatorului judiciar SC Reconversie şi Valorificare Active SA.

Cea de-a doua întâlnire a celor doi a avut loc în ziua de 9 octombrie 2002, tot în locuinţa lui Bobârnea. La finalul acestei întâlniri, Pavalache şi-a redus "pretenţiile" pentru actele sale de corupţie "doar" la suma de 1.000.000 de dolari plătibili de Popescu, în două tranşe: 200.000 de dolari "urgent" şi 800.000 de dolari după pronunţarea soluţiilor favorabile de care urmau să beneficieze el şi Bobârnea.

PNA menţiona că de-a doua întâlnire a avut loc cu două zile înaintea şedinţei de judecată în dosarul de la Tribunalul Bucureşti Secţia a VII-a Comercială, privind Banca Internaţională a Religiilor, şedinţă care urma să fie condusă de judecătoarea Maria Năvală.

A treia întâlnire a avut loc în seara de 18 octombrie 2002. Din schimbul de bilete tip post-it, scrise de inculpat (nouă) şi de Popescu (zece) se confirmă pretenţia formulată anterior de Pavalache, acesta acceptând ca prima rată din tranşa de 200.000 de dolari, ce urma să-i fie dată pentru a interveni pe lângă magistraţi de la Tribunalul Bucureşti, să fie de 20.000 de dolari plătibili pe loc (suma maximă de care Parchetul Naţional Anticorupţie a putut face rost pentru organizarea flagrantului delict).

Cei 20.000 de dolari i-au fost daţi lui Pavalache, în seara de 18 octombrie 2002, de către Bobârnea, după plecarea din locuinţa sa a lui Popescu. Banii - "două flacoane a 20 mililitri", reţetele - "două volume", exprimare codificată asupra sumei reale de 20.000 de dolari - au fost puşi de martoră în poşeta soţiei inculpatului, unde au fost descoperiţi de organele de urmărire penală cu ocazia percheziţiei făcute pe Şoseaua Pipera-Tunari. Banii fuseseră anterior înregistraţi de procurori la sediul PNA. Bancnotele descoperite în poşeta soţiei inculpatului cu ocazia percheziţiei erau identice ca serie, număr, sumă cu cele folosite la pregătirea flagrantului.

În perioada 12 aprilie 2002-30 mai 2002, deţinând funcţia de ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului României, Şerban Mihăilescu a primit de la Fănel Păvălache nouă arme de vânătoare, în valoare totală de 264.000.000 lei vechi, după ce, prin Ordinul 352/15 ianuarie 2001, l-a numit pe acesta în funcţia de consilier. În perioada aprilie-octombrie 2002, armele au fost deţinute, fără drept, de către inculpat, fiind depozitate la Vila de protocol 5 din Snagov, au stabilit procurorii anticorupţie, care l-au trimis în judecată pe Mihăilescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici