Decizii noi în dosarul fraudării bacalaureatului

Curtea de Apel Cluj a decis, marţi, ca eleva Ileana Botici să fie arestată pentru 29 de zile, pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă, iar directorul liceului din Sighet, Meda Leordean, arestat, joi, în dosarul fraudării examenului de bacalaureat, să rămână în arest.

33 afișări
Imaginea articolului Decizii noi în dosarul fraudării bacalaureatului

Directorul arestat pentru fraude la bacalaureat a cerut cercetarea în libertate (Imagine: Mediafax Foto)

Curtea de Apel Cluj a judecat, marţi, recursul înaintat de Meda Leordean împotriva măsurii arestării preventive, respingându-l şi menţinând sentinţa Tribunalului Cluj, care a decis, joi, arestarea acesteia pentru 29 de zile.

Judecătorii Curţii de Apel Cluj au admis recursul procurorilor DNA în privinţa Ilenei Botici şi au dispus arestarea acesteia pentru 29 de zile pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă.

Avocatul Medei Leordean, Veronica Gavriş-Todincă a declarat, după pronunţarea sentinţei, că locul celor două nu este în arest, că nu este o măsură legală şi că cele două sunt date ca exemplu pentru "eficienţa Parchetelor din România".

"Arestarea celor două reprezintă, de asemenea, şi o intimidare pentru ceilalţi elevi şi profesori care urmează să fie audiaţi zilele următoare de DNA Cluj", a spus Gavriş-Todincă.

Ileana Botici a refuzat să facă declaraţii, iar avocatul Vasile Moldovan, apărătorul acesteia, a afirmat, la ieşirea din instanţă, că sentinţa "l-a lăsat fără cuvinte".

El a spus că Botici este doar o elevă şi după ce se va consulta cu familia acesteia va depune o cerere de eliberare sub control judiciar sau pe cauţiune.

Directorul liceului particular din Sighetu Marmaţiei, Meda Leordean, arestată, joia trecută, în dosarul fraudării bacalaureatului, a cerut, marţi, la Curtea de Apel Cluj, care a judecat recursul la măsura arestării preventive, să fie cercetată în stare de libertate.

Meda Leordean şi-a recunoscut fapta în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Cluj, dar a susţinut că a fost constrânsă de comisia de bacalaureat să adune bani de la elevi.

Avocatul acesteia, Veronica Gavriş-Todincă, a declarat că există probe clare la dosar conform cărora lăsarea în libertate a Medei Leordean nu reprezintă pericol public.

"Iniţial, s-a luat faţă de aceasta interdicţia de a părăsi ţara. În cele cinci zile până când a fost arestată ar fi putut face alte infracţiuni, dar nu există probe că ar fi încercat să influenţeze martorii sau să zădărnicească aflarea adevărului. În plus, clienta mea are o sănătate precară, nu are antecedente penale şi are acasă un copil minor care o aşteaptă", a spus Gavriş-Todincă.

Avocatul a susţinut că Leordean nu a mai putut mânca nimic de joi şi a solicitat ajutorul unui medic, dar nu i s-a acordat.

"Nu ştiu dacă lăsarea ei în libertate ar oripila opinia publică, ar inspira teamă sau panică sau mai mult milă, văzând cum arată", a spus avocatul.

Pe de altă parte, procurorii DNA au solicitat respingerea recursului, susţinând că există la dosar înregistrări ale unor convorbiri telefonice între Meda Leordean şi eleva care a adunat banii, Ileana Botici, şi, de asemenea, există înregistrări video din timpul examenului de bacalaureat.

Procurorii DNA au susţinut că Leordean i-a determinat pe profesori să rezolve lucrările elevilor şi împreună cu eleva s-a asociat pentru comiterea acestor ilegalităţi, astfel că au cerut arestarea elevei Ileana Botici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici