Departamentul de Control al Guvernului: În licitaţia APIA-ATV a fost încălcată legea

Departamentul de Control al Guvernului a cerut Ministerului Agriculturii şi Autorităţii de Achiziţii Publice să intervină în cazul licitaţiei APIA pentru ATV-uri, prin sancţionarea vinovaţilor, după ce a constatat că membrii comisiei de evaluare au încălcat legea acceptând o ofertă neconformă.

138 afișări
Imaginea articolului Departamentul de Control al Guvernului: În licitaţia APIA-ATV a fost încălcată legea

Departamentul de Control al Guvernului: În licitaţia APIA-ATV a fost încălcată legea (Imagine: Mediafax Foto)

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a cerut, în luna noiembrie, inspectorilor Departamentului de Control al Guvernului, condus de secretarul de stat Emanoil Neguţ, să verifice procedurile de achiziţie de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) a două loturi de ATV-uri, după ce au apărut informaţii conform cărora preţul care urma să fie plătit pentru fiecare ATV depăşeşte cu mult valoarea de catalog.

APIA a explicat atunci că preţul nejustificat de mare a rezultat în urma unor date eronate pe care le-a transmis presei, dar a iniţiat totuşi o anchetă internă, prin Direcţia Antifraudă a instituţiei.

Inspectorii Departamentului de Control al Guvernului au verificat la rândul lor modul în care au fost respectate prevederile legale în derularea licitaţiei organizate de APIA pentru achiziţionarea de maşini de teren şi ATV-uri, descoperind, printre altele, că necesarul de autovehicule a fost decis la nivelul aparatului central al agenţiei, fără ca sucursalele judeţene să fie consultate dacă au sau nu nevoie de astfel de achiziţii.

De altfel, în referatul întocmit de Svetlana Gacichievici, director al Direcţiei Sistemului Integrat de Administrare şi Control (IACS), s-a precizat că fundamentarea a fost efectuată "pe baza unei analize interne a necesarului de dotări", arată inspectorii guvernamentali.

Directorul general al APIA aflat în funcţie în perioada demarării procedurilor de licitaţie, Doru Marius Nechiti, a aprobat achiziţionarea de autovehicule, în valoare totală de 12,2 milioane lei, din care 55 autoturisme de teren, 125 ATV-uri şi alte 70 ATV-uri cu dimensiuni si caracteristici tehnice diferite faţă de celelalte vehicule, se arată în raportul de control.

Pentru furnizarea de autovehicule de teren au fost depuse patru oferte, de către Rădăcini Motors SRL, Rădăcini SRL, MIT Motors International SRL şi Confort Autotrading, iar pentru ATV-uri a fost primită o singură ofertă, de la American ATV SRL.

În documentaţia de atribuire s-a solicitat potenţialilor ofertanţi îndeplinirea unor cerinţe minimale privind cifra medie anuală de afaceri pe ultimii trei ani şi experienţă în derularea unui contract în ultimii trei ani care a avut ca obiect furnizarea unor produse similare.

American ATV nu a îndeplinit cerinţele minime solicitate şi a prezentat documente aparţinând unei alte societăţi comerciale, Ţiriac Leasing IFN, fără însă ca oferta depusă să fie comună, se arată în nota de control.

"În acest caz, membrii comisiei de evaluare au încălcat prevederile unor articole de Hotărâre de Guvern, deoarece trebuia să respingă oferta American ATV, care nu a respectat cerinţele din documentaţia de atribuire", arată inspectorii guvernamentali.

Conform Hotărârii de Guvern 925/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, comisia de evaluare are obligaţia să respingă ofertele inacceptabile şi neconforme, care nu îndeplinesc cerinţele minime de calificare.

APIA a încheiat cu American ATV un contract de furnizare şi întreţinere a 70 de ATV-uri Polaris Ranger 700 EFI şi 125 ATV-uri Polaris Sportsman 500 X2, la un preţ total în valoare de 9,6 milioane lei, echivalentul a 2,9 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici