Deputat PNL, despre proiectul de lege privind spălarea banilor: Beneficiarii actelor de caritate ale ONG-urilor vor fi raportaţi instituţiilor statului

Deputatul PNL Ioan Cupşa a declarat, marţi, că în proiectul de lege privind spălarea banilor au fost introduse prevederi prin care toţi beneficiarii actelor de caritate ale ONG-urilor vor fi raportaţi către instituţiile statului.

599 afișări
Imaginea articolului Deputat PNL, despre proiectul de lege privind spălarea banilor: Beneficiarii actelor de caritate ale ONG-urilor vor fi raportaţi instituţiilor statului

Deputat PNL, despre proiectul de lege privind spălarea banilor: Beneficiarii actelor de caritate ale ONG-urilor vor fi raportaţi instituţiilor statului

Deputatul PNL Ioan Cupşa a declarat, marţi, la finalul unei şedinţe a Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, în care s-a adoptat un raport favorabil pe legea privind prevenirea şi combaterea spălării banilor, că membrii liberali din comisie au votat împotrivă pentru că actul normativ afectează societatea civilă.

„Felul în care au înţeles, cei de la putere, astăzi, să transpună Directiva este complet nefericit. Au înţeles că trebuie să lupte nu împotriva celor care săvârşesc infracţiuni sau contravenţii de spălare a bamilor, au înţeles că trebuie să lupte împotriva ONG-urilor, asupra societăţii civile. Există un text explicit care va crea mari probleme funcţionării ONG-urilor în România, deci societatea civilă este clar vătămată. Au declarat beneficiari orice persoană care într-un fel sau altul are un interes principal în legătură cu funcţionarea unui ONG. Adică orice beneficiar al actelor de caritate, de exemplu, pe care le poate face un ONG, o asociaţie sau o fundaţie, va trebui să fie, într-un fel sau altul, identificat şi mai apoi raportat de către entitate, adică asociaţie sau fundaţie, către acest Oficiu de Spălare a Banilor”, a declarat deputatul PNL

Deputatul PNL Stelian Ion a declarat că şi membrii USR din comisia juridică au votat împotriva legii din aceleaşi considerente ca liberalii.

„Se stabileşte un mecanism de oprimare, aş zice, a asociaţiilor şi fundaţiilor, de constrângere a ONG-urilor pentru că legea prevede nişte obligaţii foarte nepotrivite, nişte sancţuni covârşitare, pe viitor vor avea obligaţia să raporteze instituţiilor statului toti beneficiarii finali, adica toate persoanele de care au grija, ca vorbim de copiii abandonati, de persoanele bonlnave, sau alt tip de beneficairi, sub sanctiuni covarsitoare, amenzi pe care nu si le permite o asociaţie”, a spus deputatul USR.

Potrivit legii de prevenire a spălării banilor, discutată marţi în comisia juridică a Camerei Deputaţilor, noţiunea de „beneficiar real” include în cazul asociaţiilor şi fundaţiilor „persoanele fizice sau, în cazul în care acestea nu au fost identificate, categoria de persoane fizice în al căror interes principal asociaţia sau fundaţia a fost înfiinţată sau funcţionează”.

De asemenea, legea prevede că reprezintă „entităţi raportoare” fundaţiile şi asociaţiile, federaţiile, precum şi orice alte persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial.

Potrivit legii, unitatea de informaţii financiare a României este Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB). Oficiul este autoritatea care coordonează realizarea evaluării riscurilor de spălare a banilor şi finanţare a terorismului la nivel national.

Proiectul legislativ spune că reprezintă „entităţi raportoare” instituţiile de credit şi cele financiare, instituţiile financiare, administratorii de fonduri de pensii private, furnizorii de servicii de jocuri de noroc, auditorii, experţii contabili, persoanele care acordă consultanţă fiscală, notarii, avocaţii, executorii judecătoreşti, agenţii imobiliari, fundaţiile şi asociaţiile, precum şi „alte entităţi care comercializează bunuri sau prestează servicii, în măsura în care efectuează tranzacţii în numerar a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro, indiferent dacă tranzacţia se execută printr-o singură operaţiune sau prin mai multe operaţiuni ce par a avea o legătură între ele”.

Aceste entităţi raportoare sunt obligate să transmită ONPCSB „un raport pentru activitate suspectă” dacă acestea „cunosc, suspectează sau au motive rezonabile să suspecteze că: bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni sau au legătură cu finanţarea terorismului; sau persoana sau împuternicitul/reprezentantul/mandatarul acesteia nu sunt cine pretind a fi”.

Legea a primit, marţi, raport favorabil din partea comisiei juridice a Camerei Deputaţilor şi a fost trimisă către plen pentru vot final.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici