Deputaţii din Comisia juridică au decis ca preoţii să nu mai fie verificaţi de CNSAS

Deputaţii din Comisia juridică au decis, marţi, ca ierarhii şi şefii cultelor religioase recunoscute, până la nivel de preot inclusiv, să nu mai fie verificaţi de către CNSAS, în baza dreptului de acces la informaţii de interes public.

23 afișări
Imaginea articolului Deputaţii din Comisia juridică au decis ca preoţii să nu mai fie verificaţi de CNSAS

Deputaţii din Comisia juridică au decis ca preoţii să nu mai fie verificaţi de CNSAS

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a adoptat, astfel, un amendament al deputatului PSD Eugen Nicolicea, prin care ierarhii şi şefii cultelor religioase recunoscute de lege, până la nivel de preot inclusiv, precum şi asimilaţii lor de la parohiile din ţară şi din străinătate, să fie exceptaţi de la verificările operate de CNSAS, în baza dreptului de acces la informaţii de interes public.

Amendamentul, depus la Legea pentru aprobarea OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, a fost adoptat cu 9 voturi "pentru" (PSD şi PC) şi 6 voturi "împotrivă".

Motivând depunerea amendamentului, Eugen Nicolicea a subliniat că, în opinia sa, cultele religioase reprezintă singura categorie oprimată în mod sistematic de către regimul comunist.

"Dacă au fost opozanţi (ierarhii şi reprezentanţii cultelolr religioase, n.r.), este evident că acea presupusă colaborare era o colaborare forţată", a arătat Nicolicea.

Deputatul PSD a arătat că va depune la Senat un alt amendament, prin care va solicita ca toate documentele care vizează persoane aparţinând unor culte religioase să fie înmânate cultelor respective, care şi le vor gestiona singure.

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, cu amendamentul depus de Eugen Nicolicea şi adoptat marţi de Comisia Juridică, urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este prima Cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici