Deputatul Florin Popescu, judecat pentru puii ceruţi şi distribuiţi în campania electorală

Deputatul Florin Popescu a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de procurorii anticorupţie, care îl acuză că a cerut şi primit de la administratorul unei firme peste 60 de tone de pui grill, pe care le-a distribuit ulterior cetăţenilor, în campania electorală a alegerilor locale din 2012.

223 afișări
Imaginea articolului Deputatul Florin Popescu, judecat pentru puii ceruţi şi distribuiţi în campania electorală

Deputatul Florin Popescu (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) precizează că Popescu va fi judecat pentru folosirea influenţei, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului, în 2012, Florin Popescu, "folosindu-şi influenţa şi autoritatea ce decurgeau din funcţiile de preşedinte al unui partid politic (PDL - n.r.), organizaţia judeţeană Dâmboviţa şi vicepreşedinte al aceleiaşi formaţiuni politice la nivel naţional, l-a determinat pe un denunţător să-i remită mai multe foloase necuvenite", mai precis cantitatea de 60.992,2 kg pui grill, în valoare de 485.500 lei, pe care ulterior a distribuit-o, în scop electoral, cetăţenilor din judeţul Dâmboviţa, cu ocazia campaniei electorale pentru alegerile locale din iunie 2012. În acea perioadă, Popescu a candidat şi el pentru obţinerea unui nou mandat în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Anchetatorii detaliază modul în care Florin Popescu a primit puii daţi apoi cetăţenilor. Astfel, în martie 2012, un intermediar i-a transmis denunţătorului, administrator al unei firme, că se aproprie alegerile locale şi trebuie să dea filialelor locale ale partidelor politice importante câte 250.000 euro.

Denunţătorul, susţine DNA, i-a răspuns că suma este prea mare, el fiind dispus să dea cel mult câte 100.000 euro, pentru fiecare partid politic important.

"La sfârşitul aceleiaşi luni, inculpatul Popescu Florin Aurelian care, la alegerile locale desfăşurate în luna iunie 2012, a candidat pentru un nou mandat în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, a organizat mai multe şedinţe la sediul partidului, la care au participat atât persoane desemnate să coordoneze campania electorală în colegiile stabilite la nivelul judeţului, cât şi candidaţii acestei formaţiuni politice la funcţiile de primar. Cu acele ocazii, inculpatul le-a comunicat că, în perioada următoare, le va trimite alimente pentru a le distribui în scop electoral cetăţenilor din localităţile, unde îşi depuseseră candidaturile", mai spun procurorii.

În martie 2012, arată în continuare DNA, Florin Popescu s-a dus la sediul firmei denunţătorului şi i-a cerut acestuia o cantitate de circa 50.000 - 60.000 de pui grill (60 - 80 de tone), precizându-i că o va distribui cetăţenilor în scop electoral, lucru cu care acesta a fost de acord.

"S-a stabilit, în continuare, ca acea cantitate de pui să fie depozitată în camerele frigorifice ale unei alte societăţi comerciale. În ziua de 5.04.2012, mai multe persoane, trimise de inculpatul Popescu Florin Aurelian, au încărcat în microbuze şi transportat la diferite locaţii, întreaga cantitate de pui grill. Ulterior, toate produsele primite au fost ambalate în pachete şi distribuite, în scop electoral, simpatizanţilor din localităţile în care membrii aceluiaşi partid candidau la funcţia de primar", se mai arată în rechizitoriu.

DNA mai precizează că la 25 aprilie 2014 procurorii au dispus instituirea sechestrului şi notarea ipotecară, până la concurenţa sumei de 485.500 lei, asupra a două imobile ale lui Popescu, situate în Târgovişte.

Dosarul va fi judecat de instanţa supremă, cu propunerea DNA de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse.

În 27 mai, plenul Camerei Deputaţilor a respins cererea privind încuviinţarea arestării preventive a deputatului Florin Popescu, fost membru PDL, care a trecut la PMP, de unde s-a autosuspendat după ce a fost declanşată acţiunea judiciară împotriva lui.

Florin Popescu a fost lider al filialei PDL Dâmboviţa şi preşedinte al CJ Dâmboviţa în mandatul 2008-2012. În decembrie 2012, Florin Popescu a obţinut un mandat de deputat în Dâmboviţa. Acesta fusese deputat şi în mandatul 2004-2008.

La începutul lunii februarie 2014, Florin Popescu a demisionat din PDL, iar ulterior s-a înscris în PMP.

Deputatul Florin Popescu a anunţat că îşi suspendă activitatea în PMP până la clarificarea situaţiei sale şi că s-a retras şi din lista de candidaţi ai acestei formaţiuni la euroalegeri, precizând că se pune la dispoziţia justiţiei şi că nu este necesară cererea de arestare preventivă.

Într-un alt dosar, Florin Popescu a fost trimis în judecată, la 19 iunie, pentru conflict de interese, pentru că, în perioada în care a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, a semnat contracte de lucrări cu firma Procor, la care fusese acţionar, şi pentru fals în declaraţiile de avere din perioada 2008-2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici