Deputatul PSD Cătălin Rădulescu: Comisia de la Veneţia a spus că trebuie prag mare la abuz. Şi ministrului i s-a spus / Ce spun alţi social-democraţi / Reacţia Opoziţiei

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a explicat, miercuri, iniţiativa de a impune suma de 200.000 de euro drept prag pentru infracţiunea de abuz în serviciu, precizând că şi Comisia de la Veneţia a spus că este necesară o sumă mare, lucru pe care l-ar şti şi ministrului Justiţiei.

2557 afișări
Imaginea articolului Deputatul PSD Cătălin Rădulescu: Comisia de la Veneţia a spus că trebuie prag mare la abuz. Şi ministrului i s-a spus / Ce spun alţi social-democraţi / Reacţia Opoziţiei

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu: Comisia de la Veneţia a spus că trebuie prag mare la abuz. Şi ministrului i s-a spus / Ce spun alţi social-democraţi

„Comisia de la Veneţia a spus, despre abuzul în serviciu, că trebuie un prag mare, eu mi-aş fi dorit să spună şi cât să fie pragul. Credeţi că vreun funcţionar public va mai semna vreun document, până noi nu legiferăm? Vă rog să-l întrebaţi pe ministrul Justiţiei, care mi-a spus în Comisia specială, că i s-a spus şi personal că trebuie un prag mare. Trebuie să vedem cum e el în celelalte ţări”, a declarat Cătălin Rădulescu la Realitatea Tv.

Întrebat dacă ia în calcul o consultare cu Comisia de la Veneţia, Rădulescu a răspuns afirmativ.

„Noi trebuie să definim foarte clar abuzul în serviciu, când este incrimat penal, până la ce moment este incriminat penal sau nu. Să avem răbdare să le dezbatem, şi cu societatea civilă, dacă vreţi, dar să facem nişte Coduri care să nu mai permită abuzurile”, a adăugat deputatul PSD.

„Aceste amendamente sunt depuse de trei luni de zile, nu e nicio grabă. Va fi o dezbatere, este numai un început de dezbatere, pe Codurile penale şi va ieşi un Cod penal şi un Cod de procedură penală european, care să nu mai permită nici abuzuri şi să fie cum e în celelalte ţări”, a mai spus Rădulescu.

În ceea ce priveşte demersul Ambasadelor Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Suediei care au solicitat, prin intermediul unui comunicat, ca factorii implicaţi în proiectul de reformă a justiţiei să evite orice acţiune care ar putea duce la slăbirea independenţei sistemului judiciar şi să ceară avizul Comisiei de la Veneţia, Rădulescu a precizat că cei şapte ambasadori şi-au depăşit atribuţiile.

„A ataca pe cineva care vrea să modifice codurile exact cum e la ei, mi se pare nu numai o lipsă de bun simţ, ci şi o ipocrizie. Ţările astea vor să fim ca ei, sau să fim sclavii cuiva? Sau să facă în ţările noastre ce vor ei? Când veţi vedea Codurile penale, chiar vă rog să-i întrebaţi pe cei şapte ambasadori de ce au spus acest lucru, când în Codurile lor penale este altfel?”, a susţinut Cătălin Rădulescu.

Deputatul Cătălin Rădulescu, susţinut de 38 parlamentari, a iniţiat un proiect pentru modificarea codurilor penale, fiind propuse mai multe schimbări, cele mai controversate fiind cele referitoare la pragul de 200.000 euro pentru abuzul în serviciu şi nepedepsirea infracţiunilor comise pentru altul.

Unul dintre co-iniţiatori, deputatul PSD, Iuliu Nosa, a declarat, pentru MEDIAFAX, că pragul de 200.000 de euro i se pare prea mare.

„E o propunere legislativă pe care am semnat-o şi pragul este stabilit ca urmare a deciziilor CCR, care a solicitat Parlamentului să stabilească un prag la abuzul în serviciu. Cum va rămâne în final, după dezbaterile parlamentare din comisie, vom afla. Sigur că se pune problema dacă pragul e mare sau mic. Mie, personal, mi se pare prea ridicat, un pic, dar vom vedea cum iese din comisie şi ne pronunţăm după aceea”, a declarat Nosa.

Un alt co-iniţiator al proiectului, deputatul PSD, Andrei Pop a declarat, pentru MEDIAFAX, că pragul de 200.000 de euro pentru abuzul în serviciu nu este „o sumă tabu pe care cineva ţine morţis să o impună”, iar cuantumul va fi stabilit în urma dezbaterilor.

„Pragul de 200.000 de euro este doar o propunere. Dacă este o sumă potrivită sau nu, cred că va fi stabilit în urma dezbaterilor. Nu cred că este nimeni dispus să impună un anumit prag de limită. După cum ştiţi, în urma dezbaterilor ceva mai anevoioase de la începutul anului, s-au prefigurat tot felul de sume: 100.000, 30.000, 10.000. Unii spun că există o uzanţă comercială pentru acest nivel de sumă în care se fac anumite achiziţii de anumite sume şi pot apărea conflicte sau abuzuri, dar nu este o sumă tabu pe care cineva ţine morţiş să o impună”, a precizat Pop, pentru MEDIAFAX.

De asemenea, deputatul social-democrat a susţinut că şi în cazul celorlalte propuneri vor avea loc modificări.

„Atâta timp cât există mai multe semne de întrebare, aceste propuneri vor suferi modificări, dar nu consistente, astfel încât să capete forma dorită de toate părţile implicate, şi aici mă refer la actorii care sunt vizaţi: legiuitorii şi instanţele judecătoreşti”, a spus Andrei Pop.

Orban: PSD, organizaţie care tinde să îi protejeze pe cei care au săvârşit fapte de corupţie

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, referitor la proiectul de modificare a codurilor penale, iniţiat de social democratul Cătălin Rădulescu, că PSD se transformă într-o organizaţie care vrea să îi protejeze pe cei care au săvârşit fapte de corupţie.

„Suntem categoric împotriva propunerilor formulate de PSD. Şi această nouă iniţiativă îmi arată că PSD-ul tinde să se transforme într-o organizaţie care vrea să-i protejeze pe cei care au săvârşit fapte de corupţie”, a susţinut Orban.

În ceea ce priveşte introducerea unui prag la abuzul în serviciu, Orban a precizat că PNL este împotriva acestui lucru.

„PNL nu susţine introducerea pragului la abuzul în serviciu. Şi în acest caz, solicităm un punct de vedere prealabil din partea Comisiei de la Veneţia”, a adăugat Ludovic Orban.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici